project

Hashimoto HI-FI Lambalı Amplifikatör - neonixie

tarafından, tarihinde yazıldı. Son güncelleme; 13 Haziran 2007; 21.00

Yazıya başlamadan önce
Bu cihazı yapmayı o kadar istiyordum ki fakat elimdeki emektar çok sevdiğim klasik sayılabilecek MCS marka transistörlü tuner anfimden kopamıyordum sonunda bir gün karar verdim bu anfi elimde olduğu sürece ben nasılsa anfim var boşver havasından kurtulamayacaktım kahvaltımı yaptıktan sonra çayımı içerken verdiğim kararın doğru olup olmadığını konrol etmeye çalışıyordum az değildi biz onunla çoook anımızı paylaşmıştık neredeyse 15 yıl fakat onu bağrıma taş basarak gönderebilirsen müzik dinleme aşkıyla mecburen bu lambalı anfiyi bitirebilecektim evet emindim cihazı alıp daha önce çok isteyen bir arkadaşıma götürdüm
...o olmadan 3 ay müziksiz durup kamçılandım KENDİSİNİ BURADAN RAHMETLE ANIYORUZ :)

Öncelikle yapmak istediğiniz amplinin dış kutusunu hayal edin, ne yapmak istediğinize karar verin, bu en önemli unsur. Ondan sonra kullanacağınız malzemeleri ona göre seçin. İşimden dolayı görselliği benim için çok önemliydi, hi-tech malzemeleri, otomobil parçalarını bir araya getirir gibi alyen cıvata-somun ile yaptım. Arazi araçlarının hard floor zeminini, yine görünüşçe sert çizgileri olan Osb denilen suntanın yeni nesiliyle devam ettirirken lambalının antik havasını da bozmayacak, 1950’lerin iri switchleri, eski bir radyodan sökülmüş pot başlığı ve iki adet askeri telsiz s metresini VU metre olarak yapmaya karar verdim. Yurtdışındaki bir arkadaştan da lambalarını ve hoparlör kablo pabuçlarını -ki 24k altın kaplamadır- getirterek işe koyuldum.

Hashimoto Amplifier
Büyük devre şemasını yazının altında yer alan "dosyalar" bölümünden edinebilirsiniz.

Bu şeması uygulanmış amplinin, push-pull tipi bir ampli olması, toleransları peşpeşe eklememek ve kanallar arasındaki % farkını arttırmamak için yapılacak en doğru yolun tek bir şase üzerinde push-pull amplileri inşa etmek olduğuna inanıyorum. (mühendislik ölçülerde işi matematiksel olarak bilenler konuyu çok daha iyi biçimde algılayacaklardır) Tabii burada anlatmaya çalıştığım olgu tamamen benim kişisel görüşüm, kişisel tercihimdir. Sonuç itibarıyla push-pull amplilerin mono blok olarak yapılması bana çok anlamsız geliyor, tabii ki özgün tasarımlar da yapılabilir ama Amerika’yı tekrar keşfetmeye çalışmak tamamen vakit kaybı olacaktır. Olaya en iyi sonucu almak için yaklaşmakta fayda var, HI-FI cihaz yapmaya özenmek iyi bir şey olmakla birlikte, çıtayı biraz daha yüksek tutup HI-END’e özenmekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Malzemeleri doğru temin ediniz ve hepsini kontrolden geçiriniz ki kötü sonuçlara ulaşıp sıkılmayın. Ben trafo fiyatlarının çok pahalı olduğunu bildiğimden eski hurda ama sağlam bir push-pull ampli alarak iki tane eşdeğerde çıkış trafosuna sahip oldum. Sizde de böyle bir imkan varsa bunu kullanmanızı tavsiye ederim. Reklam olmasın Ankara’da bir firma var onların trafo sardıklarını biliyorum, tabi kalitesi hakkında bir yorum yapamayacağım eğer bu şemayı uygulamak isterseniz topluca katılım yapıp site yöneticileri vasıtasıyla bu işlemler bu adresten temin edilebilir, hatta belki sitemiz yöneticileri bu firmadan sitemiz üyelerine belki konuşup % indirimleri bile alabilirler belki o firma sitemize reklam bile verebilir ve bir link kardeşliği oluşturulabilir(eğer tarafıma sorulursa adresi açıkça söyleyebilirim reklam falan olması doğru olmayabilir diye isim vermiyorum) -Hazar’ın notu: Sorun olmaz, firma adı Adisa.-

Birçok ampli üreticisi tatlı sıcak sesleri almanın en iyi yolunun point to point olduğu görüşünde birleşiyorlar ve iyi alt ses alabilmenin(bass) kolay mümkün olmadığını düşünüyorlar. İnanın arkadaşlar elimde 6 farklı marka ses çıkış trafosu ile tek tek denediğimde alt seslerin çok güçlü olduğunu söyleyebilirim, hatta hiendçi bir çok arkadaşın bile 3-4 bin $’lara satılan pek çok amplide duyamadıkları kadar alt ses, mid ve tizleri oldukça iyi verebilen bir devre olduğunu hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Bu point to point işine çok aklım yatmıyordu baştan, yaptıktan sonra sonuca çok şaşırdığımı söylemeden edemeyeceğim. Teknik olarak üzerinden akım geçen her iletken etrafına elektromanyetik alanlar yaratmasına rağmen sadece lambalar arası audio giriş ve çıkışlarını blendajlı kablolarla döşemenin yeterince problemsiz ve yeterli olduğunu söyleyebilirim. Tabii burada RF’ten öğrendiğim bilgilerimi de kullanarak Ankara’daki MKE hurdalığından aldığım telsiz parçalarını kullanmanın da hem maddi hem teknik açıdan faydalarını gördüğümü söylemeden geçemeyeceğim. Çok yüksek frekanslarda kullanılan ve kayıpların çok yüksek frekanslarda dahi çok az olduğu transmisyon hatlarını direkt olarak kullandım ki bu kablolar genellikle çok telli bakır iletkenler ve her tel bağımsız olarak üzerleri çok kalın gümüş kaplı (üstelik yanma işlemi olmuş tamamlanmış) dolayısı ile hem çok kayıpsız ve dış gürültülerden uzak olması için mükemmel ve preampliye giden, oradan sürücüye giden audio sinyalleri blendajlı kablolardan geçiyor.

Devrede özellikle EF86 çok önemli bir lamba, şöyle ki dünyada lambalılarla devrim yaratmış içeriğini çok bilmediğim (v72) sanıyorum Dolby gibi bir laboratuar) pek çok stüdyo cihazının EN ÖNEMLİ PARÇASI sayılan o devire (1950’ ler) damgasını vurmuş EF804s’in kardeşidir. Bire bir aynı lamba olduğunu bizzat söyleyebilirim, zaten dünyada pek çok audio forumlarında da EF804s yerine EF86’nın (sadece ayak bağlantısı farklı) kullanılabileceğini yazıyorlar. EF86‘dan sonra gelen ECC82 için söyleyecek çok şeyim yok, ancak McIntosh, Jadis gibi dünyanın kabul gördüğü pek çok firmanın sürekli olarak bütün serilerinde çokça kullandığı bir sürücü çıkış lambalarına gelince; ben ne kadar 6L6, 6V6, KT66, KT88, EL34 ve hatta LS70 gibi bütün lambaları denedim, çok güç isteyenlere -2x75w gibi 2x100 gibi- (bu arada lambalıların güçlerini 2x100 watt’ını sakın küçümsemeyin, üzerinde geyikten 600w gibi yazan birçok cihazdan tahmin edemeyeceğiniz kadar büyüktür) KT66 ve KT88 şiddetle tavsiye ederim ama bunu uygulamadan önce trafo sardırılmasını ona göre yaptırın ki trafolarınız, paranız ve zamanınızı boşa harcamayın. Tabiî ki çıkış lambalarınız eşlenik olmalı (matched quad) ama her eşlenik denilen lambaya da inanmayın, mesela marka eşleniği, mA eşleniği, tarih eşleniği daha benim bilmediğim pek çok eşlenik var.

Bu eşleştirme işlemleri çok özel lampmetrelerle yapılıyor özellikle bilgi geçiyorum bu eşleştirmeler konusunda pek çok yabancı sitelerde makaleler var, hatta işi biraz abartıp bazı firmaların dirençleri, kablo boylarını(iki ayrı kanal için eşit kesilmesi) diyotların betalarını kondansatörlerin kapasitelerini dahi eşleştirip kullandıklarını duyuyoruz çünkü push-pull amplide bunlar o kadar önemlidir ki PARANOYA DERECESİNDEDİR. Bunları sizlerin bu kadar abartmanızı tavsiye etmiyorum, hatta bazılarınızın şimdiden vazgeçtiğini düşünüyorum :) gözünüz korkmasın samimi söylüyorum bu amplinin bir kanalını yapmak şase hazırlandıktan sonra maksimum bir Pazar gününüze mal olacaktır. Unutmayın bu devre bittikten sora asıl hi-end’te son nokta sayılan yapımı çooook basit daha az detaylı fakat o derece güçsüz ve yalın ,doğal sayılan single–ended yapacağız, ama şunu sakın unutmayın her hi-endçi ne kadar da single ended’ı severse sevsin mutlaka ikinci amplisi push-pull’dur ve mutlaka vardır! Çıkış lambalarının akortları en keyifli işimiz olacak, bu işlem pek çok audiosever için işkenceden farksızdır; fakat bu devre İNANILMAZ BİR BİAS AYARINA OLANAK TANIYOR. EF86’yı çok sevdiğimden başka, bunu görüp yapmaya karar vermemdeki ikinci en önemli sebeptir.

Ben bir çok farklı çıkış lambasını kullanmak için biraz daha üzerinde düşünüp basit modifiye yaptım, ama bu modifiyeyi size tavsiye etmiyorum aksi halde yaptığınız bütün işlemler hem sizler için hem çıkış lambalarınız için kabusa dönüşecektir. Şemadaki ilk trimpot (yani trafoya yakın olan) voltajın miktarını kullanacağınız lambanın cinsine göre seçmenize olanak tanıyor, şöyle ki EL34 kullanacak arkadaşlar -35 voltları kullanacaklar, 6L6 serisi için -45/-55 voltlar kullanılacak ama KT serisi için ise şemadaki yazdığı gibi -62 v tun ideal olduğunu göreceksiniz. İkinci trimpot ise hangi lambanın emisyonu yüksek ise ondaki yükü azaltıp diğerine kaydırmanıza olanak tanıyor, tabi bu işlem bittiğinde şok bobininiz yoksa bile doğru bias ayarı yaptığınızda dırıltının bittiğini, lambaların eşit ısınıp çok dengeli çalıştıklarını göreceksiniz. Sakın bu işlemlerden sonra lambaları çıkarıp yerlerini değiştirmeyin yoksa tekrar bias ayarı yapıp kullanmanız gerekecektir, zaten doğru bias ayarı yapılmadığında lambaların morarıp anodlarının yanmasına, emisyondan düşmesine, hatta lambalarınızın kullanılmaz hale gelmesine neden olacaktır. Bunlardan başka bir de çıkış lambalarınız yeniyse mutlaka 200 saat kadar (bu rakam da göreceli, askeri lambalar 50 saat kadar çalıştırıldıklarında rodajları bitmiş kullanılacak hale gelmiş sayılıyorlar) düşük bias akımında minimal olarak çalıştırılan, içinde kalan oksijen iyonları gümüşle yakıldıktan sonra işlem bitmiş sayılıyor ki bunun lambanın kullanım ömrünü çok artıran bir unsur olduğunu unutmayın. Ben lambaları bozmamak için iki adet bias adaptörü yaptım daha sonra aşama aşama sizlerle paylaşıp onu da başka bir proje olarak yakın bir zamanda sizlerle paylaşacağım.

Yapmaya hazırlanan tüm arkadaşlara başarılar diliyorum sorularınızı bekliyorum

neonixie

Galeri

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg
Görsellerin üzerine tıklayarak büyük görüntüleyebilirsiniz.

Forumda Yazılmış Olan Yorumlar

En yeni yorum en üsttedir. Mesajlara eklenen dosya ve resimler gösterilmemektedir; tam görünüm için Forum'u kullanın.

Anonymous yazdı:

04.06.2008 tarihinde iskender yazdı: / 12.06.2008, 23.42
selam arkadaş öncelikle elektrikçi olduğumu konu hakkında çok bilgili olmadığımı belirteyim o yüzden eleştirilerim sizi üzmesin yani şimdi bu anfi lambalı olduğu için benim denon pma 500 modeli amfimden 2*70 watt A clas MOSFET dahamı kaliteli ses veriyor eğer öyleyse bende yapayım istanbul'da ikamet ediyorum karaköy piyasasındada tanıdıklarım var malzemeleri temin ederim sanırım ayrıca birsürü trafo saran firma var istanbulda elim yatkın hobi olarak modelcilik yapıyorum radio kontrollü olan yani şimdi merak ettiğim şey şu bu amfiyi yapmış vede çalıştırmışsın anlaşılan helal olsun emek zaman ve para harcamışsın yani bu işi becermişsinde bana göre işin en zor kısmını yapmışsın yani bukadar emeğine yazık değilmi çok daha güzel bir kasa yapabilirdin o yandaki suntalar ne öyle onun yerine kaliteli bir ağaç dokusu sıkışık olan temin etseydin ince zımparayla köşelerini yuvarlatsaydın kaymak gibi zımparalasaydın birde üstüne mat vernik atsaydın ben olsam o alünimyum plakayı tercih etmazdim onun yerine carbon fiber pakalar var piyasada üstelik yalıtkan vede inanılmaz kaliteli gösterişli en azından o plakanın düz tarafını dışa getirseydin daha sade ve zengin dururdu trafoları sprey boya ile boyayabilirdin bilemiyorum belkide masraf etmek istemedin yani ben o elektronik parçaları birleştirip bahsettiğin kadar iyi ses veren bir anfiyi o kasaya sokmazdım bütün parcaları tek bir baskı devresinde toplasaydın kablolar sanki zil teli gibi nasıl güzel ses verdi hala anlamıyorum hayret ettim vallahi parçalara yazık ya ah keşke ben yapabilsem elektronik olayını ne kasa yapardım ona ama olsun yanlış anlama yinede çok güzel olmuş özelliklede analog göstergeler helal olsun takdir ediyorum elindeki imkanları kullanmışsın çünkü iyi bir kasa için biraz daha atölyemsi aletlere ihtiyaç var vede maddiyat olsun yinede sevindim gururlandım çalışmalarında başarılar

Anonymous yazdı:

20.05.2008 tarihinde şemsi sami yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Dostlar,
kullanmakta olduğum Fisher marka; çıkış lambaları 6878 olan bir ampl imin çıkış trafolarından bir yandı. Bunu kine nerede sardırabilirim; sarılırsa eskisi gibi aynı işlevi yerine getirirmi? ayrıca sağlam olan ile arada ses de fark olurmu.
Yardımlarınızı beklerim.
tşkler.
Şemsi

Anonymous yazdı:

08.05.2008 tarihinde ahmet yazdı: / 12.06.2008, 23.42
pt-400b nin 63 V luk cıkıslarının bırer ayakları şaseye verılmıs diğer ayakları nereye baglayacagımız konusunda bılgı alabılır mıyım [email protected]

Anonymous yazdı:

24.04.2008 tarihinde kadersiz yazdı: / 12.06.2008, 23.42
[email protected]

Anonymous yazdı:

24.04.2008 tarihinde kadersiz yazdı: / 12.06.2008, 23.42
tda 1562Q anfisini yptım ama sesi açınca patpat sesler geliyo acaba ben mi yanlş yaptm yapan biri bana yardım etsn bide kaç W rms veriyo tşk,

Anonymous yazdı:

31.01.2008 tarihinde tamircihasan yazdı: / 12.06.2008, 23.42
tda1562 den 30w civarı ses çıkıyor diyen arkadaşım entegrenin 16 numaralı bacağına 1k direnç ile + besleme ver eğer ses yükselmezse preanfiye o zaman ihtiyacın olacaktır. çünki tda 1562 nin 2 tane çalışma modu var entegrenin 16 numaralı bacağına 0v verirseniz entegre mute moduna geçer, vcc/2 verirseniz entegre class-b olarak çalışır ve bu durumda devrenin çıkış gücü 18w olur direk vcc verirseniz entegre class-h olarak çalışmaya başlar ve 70w çıkış gücü verir...

Anonymous yazdı:

25.12.2007 tarihinde yunus yazdı: / 12.06.2008, 23.42
slm millet benim 50voltluk trFOYA İHTİYACIM VAR AMA ELİMDE 3 .. 4 TANE 12 VOLTLUK TROFOM VAR BEN BUNLARI SERİ BAGLAYIP 50 VOLT YAPABİLİRMİYİM ACİL CVP TŞKKRLR [email protected] bana burdan lütfen ulaşın

Anonymous yazdı:

24.11.2007 tarihinde grii_35 yazdı: / 12.06.2008, 23.42
ya arkadaşlar konuya damdan düşer gibi olucak ama lütfen beni mazur görün bu lambalı amfi konusunda site içersinde görmüşsünüzdür dewamlı farklı projelerle ilgileniyorum bu defada böyle bir projeyi hayata geçirmek istiyorum fakat şu çıkış trafoları konusuna bihayli kafam takıldı yani temel olarka bu amfide kullanmam gereken 3 adet trafoyu yani 2 çıkış 1 besleme trafosunu nerden temin edebilirim ve bunların maliyeti ne civarda olur acaba? birde bu amfinin çıkış gücü nedir onuda öğrenebilirsem çok çok sevinirim ilgilenen arkdaşlara şimdiden teşekkür ederim

Anonymous yazdı:

07.11.2007 tarihinde mert yazdı: / 12.06.2008, 23.42
süper lambalı amfidevresinden asla vazgecmeyin trtbile ambalı verici kullanıyor

Anonymous yazdı:

13.10.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.42
arkadaşlar lm833n datasheetlerine bakıyım dedim.şemanın birinde nab yazmış birinde RIAA yazmış.benim istediğim vcd cihazının çıkış voltajını yükseltmek.vcd de 1562q kullanıyorum fakat max 30w gibi bi ses gücü alabiliyorum.ben hangi şemayı kullanıyım yardımcı olurmusuınuz kafam çok karıştı.şu nab ve RIAA olayına açıklık getirebilirmisiniz.lütfen anlayan biri ilgilensin.illallah geldi valla

Anonymous yazdı:

09.10.2007 tarihinde roxware yazdı: / 12.06.2008, 23.42
sevgili absolid kulaklı arkadaşlarım yazınızı başından beri takip ediyorum yaşımdan dolayı gözlerim pek iyi değil görmemişte olabilirim ama yazınızda hifi ve hiend devrelerin temel sorunlarından ve bence en önemli olanını yani titreşim sorununu gözardı etmişsiniz bu konuda amatöründe altında bilgisi olan bendeniz geçmiş deneyimlerimden böyle bir amplifikatörde aliminyum bir sac kullanılmaması gerektiğini en az 3mm kalınlığında bir sac ve dahası şase olarak en az 3cm kalınlığında bir mermer levha kullanıldığında titreşim ve bağlı ısı yükselmesi ve bunun oluşturacağı ses bozulmasının önüne geçersiniz inanın tınıdaki farkı ben bile hissedebiliyorum saygılar :oops:

Anonymous yazdı:

09.09.2007 tarihinde omurtag yazdı: / 12.06.2008, 23.42
arkadaşlar ben bu Haşimusta amfiyi yaptıktan sonra, alemden çekilmeye karar veriyom falan derken nixie'ye, galiba, görüyorum ki, hakikaten çekilmişim. Artık muzik medyam oldugunu hatırlar hale geldim.Manyaklar gibi muzik dinlemeye başladım.Artık kaset bilem topluyorum. 3000'e ulaşan LP ve 4%2lik koleksiyonum ile artık hifi aleminde "ayıptır söylemesi ama gerçek" :bilmem: Mcintosh bile ilgimi çekmiyor. Ben iç kablolamada nacizane saf gümüş çok telli (ofc) kabo kullandım. Zaten "biraz yamulup" :kop: 2 metre iç kablolama alsanız (ankara adisa'dan vefa beyden ya da istanbul extreme audio'dan sorabilirsiniz), sesin çok harika olacagını (özellikle ef86 ve ecc82 arasındaki kablolamamızda çok deneyip konuştugumuz nixie bu konuları anlatabilir. Yani 2 metreye de gerek yok aslında. 50 cm gibe yeter. Nixie anlatırsa bu konuyu güzel olur). Yani size diyeceğim şu arkadaşlar. Üzerimize küreselleşme emperyalzmi ile enjekte edilen "bizden bir halt olmaz,biz ne yapabiliriz ki, ezikliğini atın üzerinizden. " .Elektronikten anlamıyorsanız da lambalı olayını bilen (istanbul'da ankarada var böyle kalender insanlar (bana demeyin ben artık bir emekliyim :kop: .) .Yani ne diyeyim. Şöyle diyeyim. (Neden demeyeyim.Diyorum işte:). Alın Adisa'dan ya da karaköy'den parçaları . [Önemli olan amfinin oturacagı kasa. Ama trafolar konusunda vallahi 10.000/14.000 gaus benim bile agzımı sulandırdı. Bir gün USA'ya gidersem Haşimusta'dan (Hashimoto) alcam ama o arada Vefa beyin dedigi trafoların da tadına bakmak isterim. ].Koyun cebinize 100-150 ytl.artık neyse. Bilmem okadarını. Eski ustalardan birine. "ustam bana güvenlik düzeyi yuksek korualı bir şekilde şu şemayı yapsana deyiverin ve bitirin işi. [[Zaten elektrik güvenlik ve elektronik bilginiz uzmanlık içermiyorsa, elektrik çarptıgında eger canlı kalmaya devam ediyorsanız, ayaklarınız titrerken, agıznızdan otomatikman gelen o güzelim sözlerle :kop: :kop: neyle uğraştıgınızı da anlamış olursunuz. (Tabii bu bir şanstır.Yani güvenlik çok önemlidir). Ama şu bir gerçek, bu sistemi kurdugunuzda, eger Nirvana peşinde değilseniz, ve benim kulaklarım daha 18'indedir demiyorsanız (EY NİRVANACILAR, kulak yaşınız kaç ki, Nirvana peşindesiniz) inanın muzik medyanızın oldugunu fark etmeye başlayacaksınız. Nihayetinde bir de bunun yanına bir Se koyunuz mu iş bitti diyebilirsiniz. :bye: saygılar

Anonymous yazdı:

31.08.2007 tarihinde hacı yazdı: / 12.06.2008, 23.42
bilgileriniz için teşekkürler

Anonymous yazdı:

08.08.2007 tarihinde Mutlu Gürsoy yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Emeği geçenlere çok teşekkürler

Anonymous yazdı:

03.08.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Lütfen konu başlığı haline getirip FORUM kısmına yazın. Lambalılar forumu bomboş dururken buranın dolu olması anlamsız kaçıyor.

Anonymous yazdı:

02.08.2007 tarihinde adisa yazdı: / 12.06.2008, 23.42
sevgili dostlar şimdiye kadar Turkiyede lamblaıya soyunmuş cok kişi ülke şartlarında muhteşem sonuclar aldı özellikle Ankaralılar şanslı burada her tur malzeme İstanbula gore daha fazla lambalıyı oluşturan tüm kritik malzemeler elimizde var zor da olsa geliyor yalnız ne hikmettir anlamadım kaliteli pot yok dsitributorleri var kandileri yok ornegin alps ın istanbulda distributoru var isteyin bakın ne istediğiniz anlamayacak ben uzun sure sonunda anlattım en az 1000 adet getiririz dediler :)
Kondansator var mundorf ve hovland mevcut kaliteli direnç biraz sor kablo var soket ve lamba var trafo 19.000 lik olmasada 10.000 lik sacdan cok başarılı sonuclar alıyoruz Allah Ekrem Agırkan abimize uzun omurler versin o hazırlıyor soketler var orta halli iyileri bana yeni geldi ...yani sıkıntı etmeden eliniz havya tutyorsa girişin butcenize uygun herşeyi bulursunuz ..
DIY hoparlor konusunda da cekinmeyin
bazı forumları takip edin oralarda projeler var
burada adresleri vermek etik olmayabilir ama bir sakıncası yoksa moderator arkadaşlar izin veririse yerli yabancı bazı sayfalar acıklayabilirim

saygılar

Anonymous yazdı:

20.07.2007 tarihinde can_tan yazdı: / 12.06.2008, 23.42
insanlar bir şeye heves eder yapar. bunun çok iyi olduğu mükemmel olduğu şekilde burada lanse edilse hiç tebrik etmez verir veriştirirdik.siyahı beyaz yapmaya çabalayanları, farketmekte pek zor olmasa gerek.hele bir tanıyalım. ama bir şey yapılmış üretilmiş kötülemek yerine daha sonrası için iyi görüşler, somut-soyut yardımlar yapılabilirdi.daha iyisini yapmak yapabilmek için uğraş veriliyor.böyle olmalıdır zaten.sadece tepkiniz umarım itici bir güç olur gibisinden faydası olur inşallah.en olumlu bu taraftan bakabildim. sonra çıkıp... yanlış bence.

Anonymous yazdı:

20.07.2007 tarihinde Dr.Hardware, yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Sayın E154,

Lambalı amplifkatörler terimi tek başına kaliteli bir amplifkatörü tarif etmek için kullanılamaz.
Çok kaliteli MOSFET, Bipolar veya Entegre amplifkatörler olabileceği gibi çok kalitesiz Lambalı ya da teknik deyimle Tüplü amplifkatörler veya preamplifkatörler olabilir.
Ancak lambalar vakum prensibiyle çalışır ve elektron akımı iletken veya yarı iletkenler üzerinden değil, anod-katod arası dielektrik tabakadan ve buna kuple edilmiş grid tarafından kontrol edilerek akar. Dolayısıyla lambanın sinyalin formu üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmaz. Ancak bipolar transistörler akım kazancı prensibiyle çalışır ve sonuç akım=besleme akımı + kontrol akımı olarak ortaya çıkar. Elektron akımı yariletken tabakalardan geçer ve bunların atom yapıları değişiktrir. Isı ve beyz akımı etkileriyle sinyal formu bozulabilir.
Diğer yandan MOSFET ve BJT uygulamalarındaki elektron akımının akış şekli ile lambalılar arasında çok büyük farklılık yoktur. Dolayısıyla distorsiyon oranları ve tınıları lambalara çok yakındır.
Sonuç olarak, lambalar günümüzde kullanılan yarı iletkenlere nazaran kaliteli komponentlerdir. Ancak sonuçta elde edilecek ürün, tamamen tasarım ve uygulama tekniklerinin uygulanmasına bağlı olarak kalite değerlendirmesine tabi tutulabilir.
1930 lardan veya 2007 lerden kalma bir dizayn olması hiçbir şey ifade etmez. Kaldı ki uzun yıllar kullandığım 1960 model McIntosh marka amplifkatör de lambalı bir dizayna sahipti ve çok kaliteli idi. Diğer yandan şu aralar nette bol bol satılan Çin veya Kore işi lambalı amplifikatörlerin hepsine nal toplatırdı. Aynı şekilde bizim sitede yayımlanmış RAS100 kodlu amplifkatörde bu Çin işi lambalıları epey bir geride bırakır.
Önemli olan lambalı olması değil iyi dizayn edillip iyi toplanmasıdır.
Umarım açıklayıcı olmuştur.

Anonymous yazdı:

20.07.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Dr.Hardware tartışmalardan arınmış bir şekilde
lambalı amfilerin özellikleri hakkında bilgi verirseniz memnun olurum. ssleri kalitelimidir değilmidir ne üstünlükleri vardır.

Anonymous yazdı:

19.07.2007 tarihinde ahmet yarkin yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Dr.Hardware'nin Ahmet Yarkin nikli kullanıcının son yazısı hakkındaki yorumudur.


1- Bana "Dr.Hardware nikli kişi" şeklinde hitap edemezsin.
2- Geçmişteki ağzından salyalar akan yazılarına bakarsan bana defelarca hakaret ettiğini ve SEN şeklinde hitap ettiğini görürsün.
3- Bana yaptığın bir tane flip flop devresi göster, kafamı kırayım.
Bilmediğin konular hakkında yorum yapmaya devam ettikçe ve bana veya burada emeği geçen herhangi birine hakaret etmeye devam ettikçe içeriği ne olursa olsun yazıların silinecektir. Örnekte görüldüğü gibi.
Sözde teknik açıklamanı alta ekliyorum. Ki bilinsin ne kadar TEKNİK olduğun;


"Lambalı amplifkatörlerde parazit ve vınıltı çok bariz bir şekilde duyulur""
Genellemenizi cami amplifikatorlerine mi dayandırıyorsunuz? Biz elbet ki Hi-fi lambalılardan bahsediyoruz. Belkide sizin bildiginiz butun lambalı amplifikatorler ya cami amplifikatoru ya da 1930 lardan kalma olabilir. Insanları yanıltmayalım lutfen."

Anonymous yazdı:

19.07.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Ahmet Yarkin,

Buraya yazı yazıyorsan, bu projeyi beğenip beğenmediğini değil, projeye yapabileceğin katkıları veya proje sahibine saygılarını ve tebriklerini yazabilirsin. Burası bir forum sayfası değildir. Senin eleştirilerine de ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.

İkinci olarak; "Arızalı degilse lambalı anfide parazit ve vınıltı hic duyulmaz." tezini neye dayandırdığını bilmiyorum ama;
Lambalı amplifkatörlerde parazit ve vınıltı çok bariz bir şekilde duyulur. Bu amplifikatörün lambalı mı, transistörlü mü olduğuna değil tasarımının başarılı yapılıp yapılmadığına, montajının genel kurallara uygun olup olmadığına ve malzeme kalitesine bağlıdır. Nasıl beyni olan her insan düşünemiyorsa her lambalı amplifikatör de yüksek kaliteli değildir.

Anonymous yazdı:

19.07.2007 tarihinde ahmet yarkin yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Neden bana karsı hepiniz cephe alıyorsunuz? Beğenmek zorunda değlim ve neden beğenmediğimi de açiklamistim. Daha iyi kendin yap projeleri koyun bana tepki göstereceğinize.

e154”
"""diyor ki... lambalı amfileri üstün tutan özellikleri nelerdir lütfen cevap """

Lamba yapısı geregi daha yuksek voltajla calısır. Ayrıca transistordeki gibi anod, grid ve katod arasında mekanik bir temas olmadığından elektronlar vakum icerisinde katoddan anoda ucusurlar, ses sinyali cok daha aslına bağlı sekilde, temiz ve natural olarak yukseltilebilir. Transistordeki açma-kapama(tetikleme) sesi duyulmaz. Ayrıca lambalı anfiler orta frekans bandinda yer alan insan sesi ve hemen tum enstrumanların sesini cok bariz sekilde daha yumusak ve guclu sekilde vermektedir. Arızalı degilse lambalı anfide parazit ve vınıltı hic duyulmaz.

Anonymous yazdı:

18.07.2007 tarihinde can_tan yazdı: / 12.06.2008, 23.42
ahmet bey ben de tepkinize beğenmezsen beğenme demekten başka bir şey bulamadım nedense :((

Anonymous yazdı:

18.07.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.42
lambalı amfileri üstün tutan özellikleri nelerdir lütfen cevap

Anonymous yazdı:

18.07.2007 tarihinde ahmet yarkin yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Kim ne derse desin hiç beğenmedim ben.


Hazar: Israrınızın sebebini gerçekten anlamıyorum. Beğenmediyseniz bakmayın sayfaya bu kadar basit. Kendimi engelleyemiyorum, otomatik olarak giriyorum diyorsanız, isterseniz biz sizin için IP bloğunuzu engelleyelim, giremeyin. Siz de rahat edin biz de !!!

Anonymous yazdı:

15.07.2007 tarihinde Hakancez yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Sevgili dostlar emeğinize sağlık. Çok az insanın bu tarz işlerle uğraştığı ve paylaşımın az olduğu bir konuda gayet güzel bir makale olmuş. Keyifle okudum. Vaktim olduğu bir zaman bende bu tarz bir projeyi denemek istiyorum.

Anonymous yazdı:

13.07.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.42
lambalı amfileri diğer amfilerden bu kadar üstün tutan özellikleri nelerdir ve ve hiç bir vınıltı yapmadan temiz ses verebiliyorlarmı....

Anonymous yazdı:

12.07.2007 tarihinde mustafa yazdı: / 12.06.2008, 23.42
bazı insanlar yalnızca eleştiride bulunurlar.yalnızca eleştiride bulunurlar.yalnız bilgilerini projelerini paylaşmaya geldimmi ot gibidirler.bu tip insanlarda zihin dengesizliği olduğunu düşünüyorum.

Anonymous yazdı:

10.07.2007 tarihinde FARFISA yazdı: / 12.06.2008, 23.42
devre cok güzel işcilik türkiye piyasasına göre çok iyi
bu devreye em87 attınmı çıkısa çok daha güzel olurr :)

Anonymous yazdı:

06.07.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Ahmet Yarkin nikli kullanıcının
"beğenmedim" içerikli yorumu,
Tüm uyarılarıma rağmen halen eleştiri değil hakaret yönünde yorumlara devam ettiği için tarafımdan silinmiştir.
Bundan böyle EMEĞE ve BİLGİYE saygısızlık içeren aynı içerikteki her türlü yorum tarafımdan silinecektir.
Bunun demokratik hayat anlayışıyla bir ilgisi yoktur.
Bu kullancının, sizlerin bilgi ve kültür seviyesine herhangi bir katkısının olmayacağından emin olmama rağmen.
Bilgi içeren iletilerini silmemek sabrını gösteriyorum. Ve bu toleransımın kötü niyetlere alet edilmeyeceğini umuyorum.
Saygılarımla.

Anonymous yazdı:

06.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Malesef bu kutulama sorunundan çoğumuz müzdaribiz.
Çoğunlukla isteğinize göre hem estetik hem de ergonomik bir kutu bulmak çok zor, bulsanız bile pahalı olabiliyor. Soğutucu meseleside aşağı yukarı buna yakın.
Kutuyu kendiniz tasarlamaya kalksanız bu seferde aradağınız malzemeyi bulamıyorsanız, bulsanız da bunu işleyecek ekipmana ve bilgiye sahip olmaya biliyorsunuz. Pcb yi basıp devreyi yapıp çalıştırıp sonrada bi kenara atıyoruz malesef. Ana sayfada duran Darlington Çıkışlı HI-FI Amplifikatör bile hâlâ kutulanamadı bi kenarda kaderini bekliyor. Aynı şekilde 5.1 ses sistemi yapıp AC3 ses codecli film izleme hayallerimde şu an istediğim gibi bir kutu bulamamaktan askıya alındı. Bunun gibi bi çekmece dolusu devre kutusuz olarak öylece duruyor. :bilmem:
Sanırım DIY olayında işe önce kutudan başlamak lazım.

Anonymous yazdı:

05.07.2007 tarihinde ahmet yarkin yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Kapibara arkadasim tabi bilgi verebilirim. Yanlis anlasilmasin ben arkadasi tebrik ediyorum bu calismasindan dolayi. Ancak asiri abartilmasina karsiyim.
Kutu cok kaba olmus. Secilen sacin kaba desenleri bu anfiye uymamis. Kutunun on ve arkasi yanlara kivirilmis ancak sag ve sol yaninda bu islem uygulanmamis yani tam bir metal kutu olusturulmamis. Kutunun yanlari ve alti da sac olmaliydi ki parazit onlensin. Kutunun ayaklari da yok. Yandaki osb (sunta) paneller cok cirkin. Bunlar hic olmazsa çam veya gurgenden yapilabilirdi. Kutu cok buyuk yapilmis, dizayn hatasi var. Lambalar ve trafolar arkada toplanmis, kutunun orta ve on tarafa yakin olan kisimlari bombos. Yerlesim hatasi var. Hem kablolama boyu uzamis ve kayip ile parazit artmis oluyor, hemde goze hos gelmiyor. Cikis trafolari ile guc trafosuna ya ayri ayri sac kutular ya da hepsini icine alacak bir metal kutu yaptirtilarak icine konulabilirdi. Anfinin icindeki kablolama duzensiz ve kablo caplari ince kacmis. Kablolar gelisiguzel dogaclama baglanmis, bir on planlama yapilmamis. Guc uniteleri duzgun bir plaket uzerinde toplanabilseydi o zaman sagda solda sallanir sekilde duran elektrolitik kondansatorler falan da gorulmezdi.

Anonymous yazdı:

05.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Hocam beyenmediysen sende yapmazsın, dükkanın önün kapama :D
Şaka bi yana, bu şekilde direk olmamış diyerek kesip atacağınıza nasıl olması gerektiği hakkında bilgi verirseniz herkes için daha yararlı olacaktır.

Anonymous yazdı:

05.07.2007 tarihinde can_tan yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Selam dostlarım bu hiddet bu celal. bazı eleştiriler gelmiş olmalı. ne var bunda? şu nette burası gördüğüm en düzgün sitelerden biri.ve dürüst. HI-END ifadesi bazan kullanılır ama yapılan emek, çaba ve en önemlisi en değerlisi bu işe sevda duyan insanın buraya koyduğu somut sonuçlar çok önemli.beğenin veya beğenmeyin bu takdir edilesi bir durumdur.burası önemli yoksa bu şöyle olmalı böyle olmalı gibi ingiliz aislzadesi gibi kompozisyon doğrular dersini biliriz. ve yüzden varsa eğrilere ses çıkarmayacağız çünkü önce besleyeceğiz emek vereceğiz değer vereceğiz, güzelleşecek büyüyüyecek.şimdi memlekette dağ insanı gibiyiz. dün iki civcivi kaybettim hala üzgünüm.büyütmek lazım sonra eleştirmeler ne oluyor?? sevgiler

Anonymous yazdı:

03.07.2007 tarihinde neonixie yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
Bias adaptörü dediğim şeyin Türkçesi yok. buna, '' bias rite curcent meter'' diyorlar ve bu aletin aynı anda ölçüm yapmadığını ve çıkış tüpleri tek tek ölçebildiğini gördüm yine biliyorsunuz ki,birinci tüpün akımını arttırırken ikinci tüpün akımı düşer bu çok kullanışsız olduğu için aynı anda bir kanaldaki çıkış tüplerinin eşdeğer akım geçirgenliğini ayarlamak için kullandım benim yaptığım soketlerde(bias adaptörlerinde) anodları ayırdım ve seri olarak miliampermetrelere bağladım ama bunun doğru olup olmadığının sağlamasını yapacağım bir kaynak bulamadım soruyu sormamdaki sebep te şuydu: anod amperini ölçen birşeye niye bias rite curcent meter desinler? acaba bias akım miktarını ölçmek olabilirmi diye düşündüğüm için sormuştum kimseyi test etmiyorum zira ben lise seviyesinde elektronik bilgisine ancak sahibim
Siz hayatınız da kaç anfi yaptığınızı bilmiyorum benden çok şey de biliyorsunuzdur ama bu anfi benim ilk yaptığım audio anfidir 3 ay internette sadece şema bakıp 1 seferde çalıştırdığım bir şemayı herkesle paylaştım. kimse vakit para ve emek kaybetmesin dedim ve bunun için Kimsenin yergisi,verdiği notu veya alkışı umurumda değil bunu severek paylaştım
Burası gayet demokratik bir ortam unutmayın ki demokrasilerde sınırsız özgürlük yoktur sanıyorum siz Türkçe hiç bir sitede bunun kadar kaliteli ve seviyeli bir ortamı bulamadığınız için buradan kopamıyorsunuz ama ne bilirseniz bilin sizi kimse generallikten başlatmayacaktır üye olduğunuzda ilk yazdığınız yazıyla birlikte ilk ohmunuzu alacaksınız ve hakediyorsanız zaten megaohm seviyesine varırsınız
Saygılar
Neonixie

Anonymous yazdı:

03.07.2007 tarihinde ahmet yarkin yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Bias adaptoru ve olcum uclari deyimini ilk sizden duyuyorum. Cikis lambalarinizin -62volt biasini lambanin 5 numarali bacagina baglamaniz gerekirdi zaten semanizda da oyle gosterilmis. a) Ya siz benim bilgimi aklinizca denemeye kalkisiyorsunuz b) Ya da bu anfiyi siz yapmadiniz birseyden haberiniz yok. Hangisi dogru? Lambanin kac miliamper akim cektigini ise anod ile cikis trafosu arasina seri olarak koyacaginiz miliampermetre ile gorebilirsiniz. Ayrica ef86 ve ecc82 lambalari AC degil DC akimla isitirsaniz viniltiyi onlersiniz.
Saygilar.
Ahmet

Anonymous yazdı:

02.07.2007 tarihinde neonixie yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Sayın ahmet yarkin;
size bir sorum olacak bias aadaptörlerinin ölçüm uçları 6l6 ve aynı seri lambalar için hangi uçlar olduğunu söyleyebilirmisiniz? kaçıncı ayakları ayırmam gerekiyor

Anonymous yazdı:

01.07.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Bi şey paylaşmayacaksın;

1- Çünkü paylaşabileceğin bişeyin yok
2- Sana izin vermiyorum

Hoşçakal. Ayrıca adam gibi hitap etmeyi öğren. Ben senin canın felan diilim.

Anonymous yazdı:

01.07.2007 tarihinde ahmet yarkin yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Bak canım, ben bu DIY olayını cok iyi biliyorum. Ileri derecede bilgiliyim. Birsuru calısmam var ama burada paylasmayacagım cunku beni kızdırdın.

Anonymous yazdı:

30.06.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Neden burada yazma zorunluluğu hissettiğini anlamıyorum. Nikim Hardware değil Dr.Hardware.
Senden demokrasi dersi alacak değilim.
Burası babanın malı da değil. Beğenmiyorsan yazmazsın, bu BİİR.
Sen kimsin ne ne sıfatla kritik yapıyorsun? Ne deneyimin ne kültürün var? Hoca pozlarında puan vermeye hakkın yok. Bu İKİİ.
Bu siteyi kuran ve forumları açan benim, kaldı ki hiç bir arkadaşıma ne not verdim ne de eleştiride bulundum. Yalnızca yardım isteyene yardım ettim. Sen gelmiş üç günlük seyisliğinle başımıza tonmaster kesilmeye kalkıyorsun.
Seni ve yazılarını burada istemiyorum. Bu da ÜÜÜÜÇ.
Burada yazı yazma ve hakaretlerine devam etme konusunda ısıra ettikçe yazıların silinecek. Bu da DÖRT

Anonymous yazdı:

29.06.2007 tarihinde ahmet yarkin yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Hardware nikli kisi, Anti demokratik uygulamanızdan dolayı sizi kiniyorum! Benim yazilarım kufur veya hakaret icermedigi halde bunları silmeniz sizin kafa yapınızı ortaya koydu. Arkadasın yaptıgı proje hem kutu, hem komponentlerin yerlesimi ve kalitesi, hemde kablolama acısından 10 uzerinden ancak 3 - 4 alabilir. Neden siyahı beyaz gostermeye calıstıgınızı anlamakta zorlanıyorum.

Anonymous yazdı:

29.06.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Dostum sen canını sıkma ve bişeyleri ıspata uğraşma.
Zaten bu projeyi gerçekleştirmekle neler yapabildiğini anlattığına inanıyorum.
Ayrıca şunu belirteyim ki;
Pek çok DIY proje yaptım ve yapılmışlarını gördüm. Pek çok uluslararası projeye katıldım ve oradakilerin de nasıl işler yaptıklarını gördüm.
Senin yaptığın iş bence 1.sınıf bir DIY çalışması. Sonuçta önemli olan KENDİ EMEĞİN VE PROJEN olması. Kulaklara hitap eden bir cihazın göze de hitap etmesi iyi bir artı olur AMA ASLOLAN KULAK TATMİNİDİR. Ve bu çalışmanın sesini henüz duymasam da tahmin edebiliyorum.
Canını sıkma.

Anonymous yazdı:

29.06.2007 tarihinde neonixie yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Arkadaşlar yaptığım anfideki kablolamaları savunmak amacı ile söylemiyorum ama dikkat edecek olursanız amplifikasyonun gerçekleştiği noktadaki kablolama çok düzgün olduğu 3. ve 4. resimlerde net bir şekilde görünüyor özellikle buna çok dikkat ettim!
Nette bulduğum başka anfilerin iç resimlerinde gördüğüm lambaların flaman kablolarını da ikişerli olarak büküp point.to point yaptım dolayısı ile karışık görünen kısım sadece besleme kısmıdır bunun ana nedeni çıkış trafosunun altında bulunan epoksi plakanın kırık ve kablolarının kopuk olmasından 2 günlük mesaimi bu işe harçamış olmam daha fazla dokunmak istememden kaynaklanıyor (yoksa elimde kalacak)

Burada olan DIY'ci arkadaşların çoğunluğu elektroniği çok iyi bilen hatta hatta profesyonelce bu işten para kazanan insanlar o yüzden pek çoğumuz çok paralar harcamadan en iyi sonuca ulaşmayı hedefleriz kısaca bende böyle yaptım
Son olarak daha önce ki bir forumda rastladığım bir el34 lü anfiyi yaptığını söyleyen arkadaşlar gibi yabancı bir Web sitesinden gördükleri bir resmi kesip paste etmedim
herkesin el becerisi farklı konularda yoğunlaşmıştır kimi çok iyi kutu yapar ama yaptığı devrele bakınca için için gülmek istersiniz kimiside çok iyi devre yapar çok iyi lehim yapar ama kutulama kabiliyeti azdır dıy sitelerindeki en büyük amaç çok faklı bakış açılarında kültür ve becerideki insanların ''PAYLAŞIMLARIYLA'','' EN İYİ'' leri çok kısa yoldan yakalayıp vakit,para ve emek kaybını önlemektir
Bizim gibi toplumlarda paylaşım ruhu neredeyse yok gibidir neredeyse kimse kimseye hiç bir şey öğretmez oysaki çok gelişmiş toplumlarda açıkça yüksek teknoloji paylaşımlarının çok üst seviyelerde olduğunu bilirsiniz bu bireylere kadar inmiştir yine burada olan tüm arkadaşlarbu bakımdan neredeyse toplumumuzun hakikaten öncüleri gibi olduklarını düşünüyorum

Saygılalarımla



Sayın shakti; eğermümkün ise devre şemanı ve o ince desenli hardfloor alüminyum malzemeyi bulursan adres verebilrsen çok sevinirim o malzemenin varlığından haberim var anfiyi o malzemeyle yapmayı planlıyordum bulamayınca kalın desenlisiyle yapytım

Anonymous yazdı:

29.06.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Zaten yazıları çıkarıldı.
Bizim için aslolan insan emeğidir. Onun için herşeyi kendimiz yapmaya çalışıyoruz.
Herşeyin makinalaştığı 21.yy dünyasında en azından kendi kulak zevkimizi kendi ellerimizle gerçekleştirelim derdindeyiz.
Bu anlamda insan emeğine saygısı olmayan üstelik, elektronik ve audio biliminden anlamayan birinin bu ortamlarda yazı yazması bence kabul edilemeyecek bir konu.
Herkesin burada yazma özgürlüğünün olması, bilmediği anlamadığı konularda başkalarına sataşması veya akıl vermesi anlamına gelmez.
Sonuç olarak önce emeğe sonra deneyime ve bilgiye saygı duymadıkça ADAM OLAMAYIZ!
Saygılarımla.

Anonymous yazdı:

28.06.2007 tarihinde shakti yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Bende neonixie'yi tebrik ediyorum. Bence çok başarılı olmuş. Bu ko nuda bu kadar bilgi sahibi olan bir insan yaptığı cihazdan kötü sonuç alacağını sanmıyorum. Bende kendi çapımda amatör ve profesyonel projeler üretiyorum ve yakında 18W batıda çok popüler olan lambalı bir ampli projem var. Kullandığı alüminyum malzemeyi tanıyorum ve benimde hoşuma gidiyor. Yabancı bir üretici bu alüminyum sacın daha ince (küçük) desenlisi ile üretimler yapmış ve çok güzel duruyor ama maalesef Türkiye'de aynı malzemeyi bulmak zor ama bu bile oldukça güzel bir görüntü olmuş.
Ayrıca "ahmet yarkın"'ın dediklerine katılmıyorum, zaten söylediklerinden de bu işten çok anladığını sanmıyorum. Montaj konusu belki eleştirilebilir ama montaja bakarak "Iyi ses verecegini dusunmek de yanlis olur." gibi bir şey söylemek bence hem önyargıdır hemde biraz saygısızlıktır.
Güzel paylaşımlara.

Anonymous yazdı:

27.06.2007 tarihinde neonixie yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Haklısınız bu proje çok basit ve amatörce zaten benimde hiç bir iddiam da yok. Bulunduğum yerde parça bulmak nerdeyse imkansız çıkma parçalarla ancak bukadar oluyor. Sizin anladığım kadarıyla böyle bir sıkıntınız yok sizden daha profesyonelce,zevkli kablolama yapılmış hi-end projelerinizi merakla bekliyorum sizin gibi profesyonel arkadaşların her vakit izinden gitmeye hazırım yeterki bizlerle bilginizi,tecrübenizi ve projelerinizi paylaşın
Saygılar

Anonymous yazdı:

21.06.2007 tarihinde emesut yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Öncelikle projede emeği gecen herkezi kutluyorum.. :bye:
Benim hep hayyelerimi süslemiştir bunun gibi lambalı amfiler.
Büyünce yaparım elbet bir tane..
Ama şimdiki yapacağım amfinin üstüne 2 tane lamba koyayım diyorum dekoratif amaclı. Elinde bozuk lamba olanlar benimle irtibata gecerse sevinirim..

Anonymous yazdı:

18.06.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Dostlar bence mükemmel bir ortam oluşmaya başladı. Bu değerlendirme ve irdelemelerinizi FORUM kısmında yaparsak sanırım çok değerli bir kaynak oluşacak.
Elinize dilinize sağlık.

Anonymous yazdı:

16.06.2007 tarihinde can_tan yazdı: / 12.06.2008, 23.42
yazının içinde anlattım 6550 ile çalışır kt serilerinin tamamıyla ve bunlardan başka tasnif dışı sayılabilecek eski renkli tv lerin horizantal deflection tüpleriyle hatta,hatta hf(kısa dalga) verici tüplerinin tamamıyla çalışır eski telsizlerde kullanılan yüksek frekans tüpleriyle örnek ls70 120mhz de bile çalışabilen bir tüp .

ouii..
@omurtag eline sağlık beni bir tepinmedir aldı gidiyor. bugün hurdalıktaydım onlarca gördüğüm çıkış trafosundan üstelik kaliteli amerikan malı (diğer malzemeler çabası onlar çıkıyor.ne yapayım.) bu sefer bi tane trafo bulamadım.projeyi 100ytl mal etmek gibi niyetim vardı da :oops:

Anonymous yazdı:

16.06.2007 tarihinde omurtag yazdı: / 12.06.2008, 23.42
arkadaşlar
neonixie ile birlikte yaptıgımız bu projede ben KT88/6550 ile projeyi tamamladım. (Ses trafolarımı sevgli Değer bey beni kırmayarak sarıverdi). Golden Dragon 6550 lambalar kullandım. Ben tek bir kasada iki kanal/monoaural yapıda (birleşk ama tamamen ayrıı) tamamladım. Yapım sürecinde sevgili Neonnixie'nin, verdiği elektrik trafo-voltaj bilgi desteklerini unutumamam. Sesteki tınının KT88/6550 ile nasıl bir hal aldıgı bu lambanın auioFİL'ller dünysındaki namı ile ilişkilendirildiğinde, şu söylenebilir: KT88/6550 solid sesini üstünlüklerini (bass) lambalıya taşıyabilen bir lambadır. Bu cihazı yapıp kullanmaya başladıgınızda, neonixe ve benim yaptıgım gibi hiç kıyamadıgınız solid state amfilerinizi satmak için dolanmaya başlayacağınızı büyük ihtimalle düşünüyorum. Aslında en önemli sorun trafo temini. Bu konuda -eğer benim fazla para yok diyorsanız ve elektrik bilginiz yüksek ise) eski lambalı cami amfilerini dere kenarında trafosunu çıkarmak üzere, tornavida ve pense ile icraatınıı yapabilirsiniz (Bede eskden öyle yapmıştım .ama boş iş arkadaşlar. Voltaj trafosu dışında amfinin can damarı ses trafosudur. Öyle her ses trafosu doyurmaz audioFİL'ik açlığımıızı.. :kop: Aslında Hasimoto ile de mailleştim. Trafolar konusunda ancak bir trafonun 500 dolarlardan bahsedildiği ortamda, bizi aşar diye, "yerli malı yurdun malı dedik ve omuz omuza yapımı tamamladık. Malzemeler için, İstanbul'dakiler Karaköy selanik pasajına ugrayıp, oradan güzel malzemeleri hala bulabilirler. Wima kondansatorler felan x Trafolar konusunda,(ben ses trafolarında sevgili Değer bey'in beni kırmayarak KT88 trafosu sarıvermesindeki dostluk ve samimiyeti unutamam.On çok teşekkür) br çok alternatif var. Ankaradaki Arkadaş'lar sanıyorum ,bildiğim kadarıyla Adisa'yı Veffa bey'in kapısını çalabilirler. (Bir kaç kez tel ile görüştük.Ona saygılar :selam: ) trafo ve parça konusunda. (O arada arkadaşlar bu lambalı amfi işleri 500 voltluk projeler. aman çok dikkat ediniz. Elektrik fişinin çıkık oldugunu en a iki kez kontrol edini her eliniz attıgınızda. Ve statik voltaj oldugunu kondansatorlerde unutmayınız). Sonuçta,ses mukemmel. Elektronik bilgisi teknisyen düzeyde olan arkadaşlar, güvenliğe önem vererek bu projeyi yaparlarsa, sesten/tınıdan çok tatmin olacaklarını düşünüyorum. :bye:

Anonymous yazdı:

15.06.2007 tarihinde Emir yazdı: / 12.06.2008, 23.42
tebrikler yeni çalışmalarınızı bekliyoruz

Anonymous yazdı:

15.06.2007 tarihinde neonixie yazdı: / 12.06.2008, 23.42
teşekkür ederim
yazının içinde anlattım 6550 ile çalışır kt serilerinin tamamıyla ve bunlardan başka tasnif dışı sayılabilecek eski renkli tv lerin horizantal deflection tüpleriyle hatta,hatta hf(kısa dalga) verici tüplerinin tamamıyla çalışır eski telsizlerde kullanılan yüksek frekans tüpleriyle örnek ls70 120mhz de bile çalışabilen bir tüp

Anonymous yazdı:

15.06.2007 tarihinde can_tan yazdı: / 12.06.2008, 23.42
muhteşem, nefis oldu. 6550 kodlu tüp ile çalışır mı?
saygılar.

Anonymous yazdı:

14.06.2007 tarihinde neonixie yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Sayın Adisa ,
DIY ci arkadaşlara yönelik çalışmalarınızı bekliyoruz bu gibi ortamlarda bulunan pek çok arkadaş trafo sorunu yaşıyor sizin gibi profesyonellerin yardımıyla bu problemler aşılacağına inanıyorum
saygılarımla

Anonymous yazdı:

14.06.2007 tarihinde adisa yazdı: / 12.06.2008, 23.42
devreyi uygulayacak arkadaşlara malzemelerde gerekli kolaylıklar yapılacaktır.
proje için tebrikler

saygılarımla
ADISA

Anonymous yazdı:

14.06.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Elinize sağlık, gerçekten zor ve sabır isteyen bir uygulama.
Meraklılarının işine yarayacaktır.

Anonymous yazdı:

14.06.2007 tarihinde bykoz yazdı: / 12.06.2008, 23.42
elinize sağlık, sigle-ended projeyide bekliyoruz.

saygılar...

Anonymous yazdı:

14.06.2007 tarihinde fmerkal yazdı: / 12.06.2008, 23.42
Araştırmanız ve azmınız ıcın tebrikler ..nıceleri için kolay gelsin..
Yorumların devamı yükleniyor...