project

Darlington Çıkışlı Amplifikatör

tarafından, tarihinde yazıldı. Son güncelleme; 28 Nisan 2007; 21.00
Bu proje John Fisher'ın "Cheap 100 to 150 Watt Amp" çalışmasının bir yorumudur. http://europa.spaceports.com/~fishbake/amp/ca100.htm adresinden orjinal halini inceleyebilirsiniz. 

Bir kaç aydır üzerinde çalıştığım projeyi nihayet tamamlayabildim.
Sizlere daha önce forumda En dandik ampli :) başlığı altında tanıttığım bu uygulamanın şemasını ve PCB dizaynını yeniden çizip aynı zamanda göze de hitap eder bir hale getirmeye çalıştım.
Ayrıca drhardware'in de yardımıyla devre şemasında bir kaç ufak değişiklik yapıldı ve şu anki haline getirildi.

Darlington Çıkışlı Amplifikatör
Büyük devre şemasını yazının altında yer alan "dosyalar" bölümünden edinebilirsiniz.

Devremiz şemadaki haliyle, girişinde sinyal yok ve çıkışında woofer bağlı iken (Girişe 10K lık potansiyometre koymayı ihmal etmeyin. Eğer koymayacaksanız -ki ben o şekilde kullandım- girişe paralel 4.7K lık bir direnç lehimleyiverin) 5 cm mesafeden sonra hiç bir ses duyamayacağınız kadar sessiz çalışıyor. Çıkışta tizler bağlı iken durum değişebilir şahsen denemedim şimdiden belirteyim.
Yukarıda anlattığım şekilde çalıştırdığınızda girişte sinyal yok iken çıkışta bir gürültü var ise ya bir yerde hata yaptınız veya kullandığınız malzemede sorun var demektir.
Beslemede, çıkışı 2X32 Volt olan 250W lık trafo kullanıldı. (Keşke trafoyu yaptırırken 2X35 Volt sardırsaydım.)

Devrede basit gibi duran ama önemi büyük olan BC556 lara dikkat çekmek istiyorum. Devrenin eski şemasında bunlar BC558 olarak belirtilmiş ama aslında uygun değiller. Çünkü BC558 in Kollektör-Emiter arası en fazla 30 Volt olabiliyor ki bu noktada voltaj yaklaşık 45 Volt civarında. Biraz araştırınca daha yüksek voltaja dayanabilen en yakın muadilleri olan BC556 nın uygun olacağını düşündüm. Ayrıca Kollektör-Emiter arası en fazla 80 Volt olabiliyor.
Kaldı ki ilk denemelerde kullandığımız BC558 ile devre doğru düzgün çalışmıyor ve tuhaf sesler çıkarıyordu.
Devrede kullanacağınız BC556 ların hFE lerini mutlaka ölçün ve bibirine en yakın sonuçları verenleri kullanın. hFE değerleri birbirinden epeyce uzak olan farklı transistör kullanırsanız (örneğin birinin hFE'si 200 diğerinin ki 500 şeklinde) ciddi sorunlarla karşılaşacağınızı söyleyebilirim. Şahsen denendi siz boşuna denemeyin.

Devrenin tamamlanmasında gecikmenin en büyük nedeni sahte çıkış transistörleri yüzünden yaşanan sorunlar oldu diyebilirim.
Şemada belirtilen TIP142 ve TIP147 çiftini ilk başta bulmak epey sorun oldu. Bir yerden zar zor tanesi 1.25YTL ye bi çift bulabildim fakat çıkışa bağladığımız 4ohm 120W ucuz araba hoparlörü, sesi biraz yükseltmeye kalkınca dumanlar çıkararak yandı, (Keşke görüntüleyebilseydim o an :)) ve beraberinde devreye de başta çıkış transistörleri olmak üzere bazı hasarlar verdi.
Daha sonra sipariş vererek yaklaşık tanesi 0.75YTL ye 4 çift getirttirdim. Fiyatının bu denli ucuz olmasından ve transistörlerin üzerindeki baskının kalitesizliğinden ciddi derecede şüphelendim ama başka çare olmadığı için mecburen denemek zorunda kaldım. Sonuç düşündüğüm gibi tam bir hayal kırıklığı oldu. Amfinin sesini yarıya kadar bile açmanıza gerek kalmadan çıkış transistörleri kısa devre oldular. :( Bu şekilde de iki çift daha TIP 142 ve 147 yaktıktan sonra bu işin böyle olmayacağını anlamış olduk.

Malzeme satan başka bir yere gidip durumu anlattım ve elimdeki sahte malzemeleride göstererek bu transistörlerin gerçeklerini temin edip edemeyeceğini sorduktan sonra, bulabileceğini fakat pahalı olacağını söyledi.
Artık olayın geri dönüşü yoktu, ne kadarsa getirmesini söyledim.
Biraz araştırdım TIP142 ve TIP 147 çiftine muadil olarak BDW83C ve BDW84C çiftini buldum, ayrıca bu transistörlerin akım kapasiteleri 5 Amper daha fazla idi. Artık hangisi bulunursa o kullanılacaktı.
Sonunda siparişlerim geldi, malzemecim TIP leri bulamadığını fakat BDW serisini bulduğunu ve kesinlikle sahte olmadıklarına garanti verdikten sonra da tanesinin 2.5YTL olduğunu ilave etti :). Ne olur ne olmaz diyerek altı çift alıp hemen denemeye koyulduk ve sonuç olarak BDW83C - BDW84C çifti kesinlikle sahte değildi ve amfi uzun süre yüksek volumde çalışmasına karşı hiç bir problem çıkarmadan çalıştılar.

Giriş boşta ve çıkış yüklü iken çıkış hattındaki DC offset yaklaşık 40mA fakat girişte sinyal varken bu değer 30mA ile 50mA arasında duruma göre değişiklik gösteriyor.
Arada preamfi vs kullanmadan PC nin ses kartının en yüksek volumünde 4 ohm'luk yükle devrenin en fazla 2.5 Amper çektiğini ölçtüm. (Bazı PC anakartlarında onboard ses chipi bulunduğundan ve bunların büyük bir kısmının çıkış volumü harici ses kartlarının bariz bir şekilde altında olduğundan yaptığınız denemelerde yanılabilirsiniz. Kullandığınız ses kartının bu şekilde olup olmadığından öncelikle emin olunuz.)
Bu esnada, boşta iken +/- 45 (90) Volt olan besleme gerilimi +/- 40 (80) Volta kadar indi.
Devrenin yaklaşık olarak 200 W güç harcaması var diyebiliriz.
AB sınıfı çalışan devrenin teorik olarak %60 verimle çalıştığı düşünülürse bu haliyle 4 ohmluk yüke 120 W RMS çıkış gücü verdiği söylenebilir.
Devrede kullanılan transistörlerin tamamı daha yüksek voltajlara dayanabilecek kapasitede o yüzden deneyimli arkadaşlar biraz daha yüksek besleme gerilimleri kullanabilirler. En azından tam güçte +/- 50 (100) Volt ile rahatlıkla çalışabileceğini düşünüyoruz. Tabi bunun için BDW83C ve BDW84C çiftini daha büyük bir soğutucuya bağlamak gerekecektir.
Ortada bulunan TIP41 transistörü ise çok az ısınmakta bu yüzden küçük bir alüminyum parçasını soğutucu olarak kulanmanız yeterli olacaktır.
Besleme katında yapacağınız değişiklikler artık sizin ustalığınıza kalmış.

Devrede kullanılan bütün yarı iletkenlerin datasheetlerine ait linkleri ekliyorum.
BC556
TIP41
TIP142
TIP147
BDW83C
BDW84C

Galeri

img1.jpg img2.jpg img3.jpg img4.jpg img5.jpg img6.jpg img7.jpg img8.jpg img9.jpg img10.jpg img11.jpg img12.jpg img13.jpg sahtetip.jpg eskipcb.jpg
Görsellerin üzerine tıklayarak büyük görüntüleyebilirsiniz.

Forumda Yazılmış Olan Yorumlar

En yeni yorum en üsttedir. Mesajlara eklenen dosya ve resimler gösterilmemektedir; tam görünüm için Forum'u kullanın.

fatihunal77 yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 25.02.2015, 10.52
Arkadaşlar bu siteye 2008 yılında üyeydim yeniden kayıt yaptırmak zorunda kaldım.
Projeyi gerçekleştirdik. Devre boşta sorunsuz sinyal veriyor her şey normal görünüyor fakat 10K vb potans ta müzikle deneme yaptık ses net gelmiyor. Çatlak tınılıyor. Sebebi nedir acaba?

Crowbar yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 16.06.2014, 22.43
Zevkliydi. Elde o kadar çok malzeme birikmiş ki devreyi tamamladığımda odamdaki bütün komponentleri bilgisayarda bir liste olarak tutup nerede durduklarını yazmayı falan düşündüm :mrgreen: Çok yeni başlayanlar deneyebilir ya da birşeyler öğrenmek isteyenler. Gerçekten kullanmak için, arkadaşlarınıza göstermek için yapacaksanız sizi 1. sayfaya davet ediyorum :)

gevv yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 07.06.2011, 12.48
şu tiplerin beyzlerine bağlı seri diyotlatı termal izleyici olarak kullansam daha iyi olur gibi acaba bunları soğutucuya monte etsem nasıl olur ? faydası zararları nelerdir ?

gevv yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 26.05.2011, 20.46
evet baya sevindim şuan her şey yolunda

smps çok eskiden çinden numune olarak getirtmiştim fakat kullanmak nasip olmadı 2 adet var satışa sundum hala satılmadılar gücü 700w çıkışı 50v hatırlıyordum ama 45 voltmuş tüm testleri bu smps ile yapacağım

smps devresi yapacaksanız ekte bulunan devreyi yada benzerlerini öneririm

sg3525 ir2110 ikilisi ile işler daha kolay oluyor

hamist yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 26.05.2011, 17.15
Bir hayli hafiflemiş olmalısınız.
:)
Sizin adınıza sevindim,
ama pwr spply a takıldı gözlerim.
Benzer bir çalışma hazırlığındayım,
kaç volt kaç amper, nereden biraz açıklarsanız sevinirim.

gevv yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 26.05.2011, 15.49
ilginiz için teşekkürler

dün gece baya bir düzenleme yapyım 1n4007 diyorları 4148 ile değiştirdim bd243 yerine mje13007 taktım beyz emiter arasındaki kondansatör ve direnc değerini değiştirdim soğutucuyu biraz daha büyüttüm pcb hazırlayıp testlere başladım çok uzun süre oldu mje ısısı normal tipler çok az ısınıyor

bakalım uzun süre test ederim birde tam güç testleri olacak sanırım 1 ay uğraşırım :)

hamist yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 25.05.2011, 20.19
gevv yazdı:hocam elinize sağlık bilgilerini paylaştınız

fakat sorun ile ilgili bir çözüm ya da ip uçları daha iyi olacak :)

daha önce transistörlü amfi yapmadım belki yapmışımdır ama hatırlamıyorum :) daha çok hep tamir yaptım


ilk defa bu devre ile bu kadar yoğun uğraşıyorum 3 gün araştırma yapıp sonrasında devreyi kurdum sesi gerçekten çok temiz gürültü yok tek sorumun bd241 ısısı onuda bd243 yaptım gerçi ısı sorunu çözülmedi ama bd243 daha iyi oldu


Eğer BD241 elinize ateş yanığı gibi bir his vermiyorsa bırakın ısınsın,
merak etmeyin, ancak isterseniz küçük bir soğutucu alarak veya kendiniz bir aliminyum
parça ayarlayarak ısıyı dağıtarak düşürebilirsiniz.
Devre elimde olmadığı için ne kadar ısınıyor bilemiyorum.
Ancak hoperlor bağlı değilken çıkış noktasını şaseye göre ölçün,
sıfır volt olmalı.
Eğer burada yüksek voltajlar görürseniz hoperlorünüzü de yakabilirsiniz.
Devre, malzeme ve montaj hatası yoksa öyle anormal ısı üretecek gibi gözükmüyor,
BD241 yerine çok daha zayıf bir transitör bile olsa darlington çıkışı rahatlıkla sürer.

gevv yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 25.05.2011, 20.10
hocam elinize sağlık bilgilerini paylaştınız

fakat sorun ile ilgili bir çözüm ya da ip uçları daha iyi olacak :)

daha önce transistörlü amfi yapmadım belki yapmışımdır ama hatırlamıyorum :) daha çok hep tamir yaptım


ilk defa bu devre ile bu kadar yoğun uğraşıyorum 3 gün araştırma yapıp sonrasında devreyi kurdum sesi gerçekten çok temiz gürültü yok tek sorumun bd241 ısısı onuda bd243 yaptım gerçi ısı sorunu çözülmedi ama bd243 daha iyi oldu

hamist yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 25.05.2011, 18.02
gevv yazdı:benzer bir devre üzerinde uğraşıyorum ses gerçekten çok iyi fakat tip141 transistörü (yerine bd241 kullanıldı) biraz fazla ısınıyor gibi bu transistörün neredeyse hiç ısınaması gerekmezmi ?

sizde az ısındığından bahsetmişsiniz gerçi bağladığınız soğutucu büyük ben çok daha ufak kullandım bir süre sonra soğutucu baya ısınmış oluyor uzun süre elle tutulamıyor

devre şeması ekte sizce bd241 neden fazla ısınıyor ya da bu transistörün ısı seviyesi ne olmalı


Birşey daha ekleyeyim,
bir audio devresi içinde 1N4000 serisi diod kullanmak doğru değil,
zira 1N4000 serisi diodlar doğrultucu amaçlı yapılmıştır.
Eğer bir audio devresi içinde böyle bir diod kullanılmış ise,
o devre acemicedir ve bence denenmemelidir.

hamist yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 25.05.2011, 17.53
gevv yazdı:benzer bir devre üzerinde uğraşıyorum ses gerçekten çok iyi fakat tip141 transistörü (yerine bd241 kullanıldı) biraz fazla ısınıyor gibi bu transistörün neredeyse hiç ısınaması gerekmezmi ?

sizde az ısındığından bahsetmişsiniz gerçi bağladığınız soğutucu büyük ben çok daha ufak kullandım bir süre sonra soğutucu baya ısınmış oluyor uzun süre elle tutulamıyor

devre şeması ekte sizce bd241 neden fazla ısınıyor ya da bu transistörün ısı seviyesi ne olmalı


Amplifikatörlerde ilk kural hoperlorun bağlantı noktasında toplam besleme voltajının yarısı
veya eğer arada kondansator olmayan çift beslemeli devre ise sıfır V olmalı,
ki aslında bu da toplam beslemenin yarısıdır.
Bu durumda 1+1=2K BD241'in collektor yüküdür aynı zamanda.
Çıkış noktasının sıfır volt olduğunu kabul edersek,
48.5V /2K=0.0245A=24.5mA
48.5V x 24.5mA=1.17W
yani elektrik ve elektroniğin temel formülü ''ohm kanunu''.

1W'tan itibaren ortaya çıkacak ısılar için soğutucu kullanmak gerekebilir,
ancak BD241 1W altında soğutucuya ihtiyaç duymaz,
bu biraz da silisyum karekteristiğidir.
Tabii bu DC şartlar için doğru,
girişe uygulanan sinyal kuvvetine göre -/+ sapmalar göstecektir ki,
bu da iş yapma karşılığıdır.

Benim yeni başlayan arkadaşlara ilk önerim,
çalışma alanları konusunda internetteki kaynakları iyi gözlemleyip,
-/+48V seviyelerinden önce, en iyi ihtimalle 25-30V(-/+15) altında çalışan devreler ile
gözlemlerini güçlendirmeleri.

gevv yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 25.05.2011, 13.44
benzer bir devre üzerinde uğraşıyorum ses gerçekten çok iyi fakat tip141 transistörü (yerine bd241 kullanıldı) biraz fazla ısınıyor gibi bu transistörün neredeyse hiç ısınaması gerekmezmi ?

sizde az ısındığından bahsetmişsiniz gerçi bağladığınız soğutucu büyük ben çok daha ufak kullandım bir süre sonra soğutucu baya ısınmış oluyor uzun süre elle tutulamıyor

devre şeması ekte sizce bd241 neden fazla ısınıyor ya da bu transistörün ısı seviyesi ne olmalı

tiger41 yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 07.07.2010, 14.39
Dostum bu sekilde anfi beslenmez bunun yerine tek bir trafo kullanmalısın sekilde gosterildigi gibi 2x32V ac cıkısı olan bir trafo ile beslemelisin yani trafonun anfiye baglayacagın tarafta 32-0-32 V ac olmalı ayrıca biraz yukarıda Dr.Hardware nin yazdıklarını da okumanı tavsiye ederim gercekten bir anfi yapmak istiyorsan bu devreden cok daha kaliteli olanları var...Siteyi biraz incelersen sende goreceksin...Kolay gelsin...

hak320 yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 07.07.2010, 04.04
Cevabin icin tesekürler tiger41. Benim demek istedigim. iki DC kaynagim var 40V. iki sini seri bagliyorum toplamda 80V ediyor. resime bak daha iyi anlarsin anlatmasi zor.


http://s5.directupload.net/file/d/2213/bx85ntzl_jpg.htm


Resim

tiger41 yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 07.07.2010, 01.32
Tip141 tip147 nin npn karsılıgı degil fakat oda npn sadece calısma voltajları farklı bu bakımdan 141 ile de calısması lazım lakin su dc yi seri bagladım derken ne demek istedigini birazdaha acık anlatırsan daha cok yardımcı olabiliriz...

hak320 yazdı:

Ynt: Darlington Çıkışlı Amplifikatör / 06.07.2010, 05.08
Ben TIP142 yerine Tip141 kullandim acaba benim anfi o yüzdenmi calismadi? bide ben kaynak olarak iki DC yi seri olarak bagladim ve ortasini toprak niyeti ile kullandim bi istikamet + öbür ucuda ortadan ölctügümde -. bide bende sadece +40 -40V var yetersizmi acaba.

Anonymous yazdı:

26.05.2008 tarihinde osman yazdı: / 12.06.2008, 23.38
güzel olmuş elinize sağlık devre sorunsuz çalışıyor...

Anonymous yazdı:

10.05.2008 tarihinde turgay yazdı: / 12.06.2008, 23.38
devre güzel olmus tesekkur. Ama bilgisayara nasıl bağlayabiliriz

Anonymous yazdı:

05.05.2008 tarihinde crazy_bilal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
emeğine sağlık cok güzel bi devre bende yaptım caılstı
dönem ödevi olarak yaptım bi rica etsem calısma prensibini
calısmasını ve elemanlar ne işe yarıyo bi versen şimdiden teşekkür ederim :selam:

Anonymous yazdı:

05.05.2008 tarihinde okb18 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
beyler bu devre subwoofer amplifikatörü olarak mükemmel sonuç veriyor fakat midler ve tizlerde durum b.tan.

Anonymous yazdı:

30.04.2008 tarihinde okb18 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
soğuk lehim... aklıma başka bişey gelmiyor.ama biyerlerde mutlaka bi sorun var.

Anonymous yazdı:

30.04.2008 tarihinde defeatist yazdı: / 12.06.2008, 23.38
amfiyi yaptım ama çıkışta hiç bişey yok ne ses ne cızırtı nede başka bişi devreden çok eminim ama hiç bi ses yok amfide neden acaba bi el atarsanız sevinirim arkadaşlar :D

Anonymous yazdı:

28.04.2008 tarihinde j€L!pOonLyh! yazdı: / 12.06.2008, 23.38
emeğe saygı teşekkrler ama kondansitörn görevleri yoqh!?)=

Anonymous yazdı:

15.04.2008 tarihinde ibr@him yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Gerçekten süper bi anfi okulda yaptım ve hiç bi sorunla karşılaşmadım paylaşım için teşekkürler ...

Anonymous yazdı:

22.03.2008 tarihinde ismail yazdı: / 12.06.2008, 23.38
slm iyi günler bana 4 çıkışlı anfi devresi lazım bana yardımcı olursanız iyi olur

Anonymous yazdı:

21.03.2008 tarihinde hidojet yazdı: / 12.06.2008, 23.38
beyler ben bu dvreyi bitirdim ve mükemmel denilcekkadar iyi calışıyor

Anonymous yazdı:

20.03.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
köprü diyot

Anonymous yazdı:

20.03.2008 tarihinde miXed yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ben lise ögrencisiyim bu siteyi tesadüfen gördüm bilgisayar bölümünde okuyorum ve böyle devrelere meraklıyım devreyi yaptım sadece 1 parcasını bulamadım 200V-4A ne oluyor 2X32 nin üstünde devre şemasındada var elektronikciye sordgumda 200v-4A diye öyle bişey yok diyorlar :S

Anonymous yazdı:

15.03.2008 tarihinde uğur yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bende bu anfiyi yaptım ama bende tıp41c yi oynatınca ses veriyor bazen gidiyor hele hele bide topraklamatı baplayınca acayip bi cızırtı çıkıyor acaba bunun nedeni nedir bi yardım edermisiniz... e-posta atabilirsiniz
[email protected]

Anonymous yazdı:

07.03.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ben senle tartışmaya girmem zaten. amfinin kaç voltta çalıştığı önemli değil. ister 10 olsun ister 1000 V. ampermetreyle güç ölçüldüğünü sende görüyorum. ama tavsiyeniz yanıltıcı yönde. butavsiyeye uyup herkes antigron kabloyla devre yapıto 60 W güç artışı beklerse vay halimize.

Anonymous yazdı:

06.03.2008 tarihinde rator4 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bu arada artık hoperlörde yakmıyorum bir defa oldu sanırım yazmıştım :).şu anda ben budevre yi kullanıyorum hemde net 800 watt çift bobin girişli 44 cm lik bir orjinal bir harward bass ile.ve geçen hafta sonu da tam 20 dakika hiç kapatmadan son vol de bastık bu hoperlörle banamısın demedi.ayrıca tıp 142 147 ısınmasınıda engelledik.en fazla 20 dakkada 40 derece oldu.

Anonymous yazdı:

06.03.2008 tarihinde rator4 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
sevgili arkadaşım.baştada yazdğm gibi ben sadece bir tavsiye demiştim.ve bu konularda yeni olduğmu ayrıca yanlışlarım da olabileceğini söylemiştim.neden bu kadar sivrildğnide anlamış değilim.(ALTIN KABLO)falan gibi şeyler.daha sade olabilirsin değilmi?.bazı inverter leri ele al yolların kalınlığında bir dengesizlik olunca bazı yollar yanar.elimde 500 watt inverter var 3 kez off oldu.3 üde aynı nedenden yollardan biri ince idi bende üçüncü seferde 300 voltluk bir hat çektim ve cihaz 1 yıldır faal.watt ı nasıl ölçtüğüme gelince sizler 220 .120 volt gibi değerlerden başlayan cihazlarla sanırım daha haşır neşirsiniz.çoğu transistör olsun komple entegre sistemler olsun bir bakıma tr no suna göre watt ı voltajı bellidir değilmi.ancak bizim oto anplifier sistemlerde akü yada capacitor nekedar baba ise okadar ii watt alırsın.e kaldıki bu sistemleri kontrol edebilmek için amper metre.volt metre ve watt metre cihazları vardır.zaten amper metre de watt metre nin yaptığı işi yapıyor.velhasılı ben sadece yardım almak ve paylaşmak istemiştim umarım sende paylaşımda cevaplarken daha soft olursun.tekrar tekrar saygılarımla.bu arada ismim levent eskişehir.

Anonymous yazdı:

06.03.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
gücü nasıl ölçtünüz? transistör 120 w lık diye amfi o kadart güç verir demek değildir. devre yapımında değil antigron kablo altında kullansanız güç artmaz. bu devre sorunludur daha çok hopparlör yakarsınız....

Anonymous yazdı:

05.03.2008 tarihinde RATOR4 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar ben bu devreyi yaptım.ve 300 watt kenwood bass hoperlörü 20 saniyede yaktım gitti.şimdi bu tıp 142 147 tahminimce 100 v.120.140 watt arası idi.yanlışsam kusurumu bağışlayın ben bu konularda hala amatörüm.ustalarada saygım sonsuz.bu güç yükselmesini nasıl elde ettiğime gelince.normal baskı devre üzerinde yaptığım ölçümlerde 140 180 watt kadar aldık.ama ben devreyi hazır delikli plaka üzerinde ve devre yollarınıda 500 voltluk antikron kablonun içini kullanarak yaptım.sonuç.yaklaşık 60 watt lık bir artış elde ettim.yanlışda olabilirim.belki ilk yaptığım devreden bu devreye bir hatam vardı ve bu devrede bilmeden bu hatayı gidermiş olabilirim.ancak bildiğim bişey kesin.ben araçlara müzik sistemleri üzerinde çalışıyorum.bilirsiniz bu sistemlerde kullanılan kablolar amper i ii taşıyabilmesi için kalın kablo vs kullanılır.ince kabloda bu gibi sistemlerde çökme olur.amper yada voltaj tam olarak kaynağından çıktığı haliyle sistemde dolaşabilmesi için kalın kablo kullanılır.bu devre de de ben bunu denedim sanırım bir fark oldu.arkadaşlar sadece bir amatör tavsiyesi.hazır delikli devre plaka üzerinde montaj yaparken elemanların bacaklarını mümkün olan en kısa haliyle lehimleyin ve dediğim kabloyu kullanın.sadece bir tavsiye.yanlış bişiey yazmışsam şimdiden bütün ustalardan özür dilerim.

Anonymous yazdı:

28.02.2008 tarihinde MALİ yazdı: / 12.06.2008, 23.38
SÜPEROLMUŞ KARDEŞ SENBİR NUMARASINBENDE 2 GÜNDÜR BENİM ANFİYE UĞRAŞIYORUM YAPTIM AMA 100VİÇİN 3300UF 25 VLIK 3 TANE KONDANSÖTÖRBULAMADIM ALLAHINISPARTASINDA VALLA AYVAYI YEMİŞ DURUMDAYIM BENİM İSMİNİ VERMİYEM HOPARLÖRÜMÜN ADIBANASAKLI BİRKERE SATCEM DEDİM KÜSTÜ 1 AYDIR HİÇ NETİCE VERMİYOR BAKALIM NE ZAMAN İLETİME GEÇÇEK BENİM DEVRE BAŞKI DEVRESİNİ FALAN ÇIKARDIM YOLLARYANMIŞTI 6SENEDİR KULLANIYORDUM MÜZİK İŞİNDE NEYSE BYE MSN VEREMEM ÇALMA İHTİMALİ YÜKSEK OK

Anonymous yazdı:

26.02.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
dr hardware bey ben yeni üyeniz okb18.teşekkür ederim...

Anonymous yazdı:

26.02.2008 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
viewtopic.php?p=2690#2690
Size yeni bir darlington.... Güle güle kullanın..

Anonymous yazdı:

25.02.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
e154 kardeş benim sony teyb de seninkiyle aynıymış.bende söktüm alps potlu remote kontrol modülü seninkinin aynısı.ahh ahh.elimdeki tek motorlu pot.kıymetini bilmem lazım.

Anonymous yazdı:

22.02.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
dr hoşgeldin tekrar döndüğün için çok sevindim.dediğin gibi uygulaması bunun gibi basit vede ekonomik olan bi şema varsa linkini yollarmısın.

Anonymous yazdı:

21.02.2008 tarihinde hackwolfer yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ya ben bi subwoofer aldım ama bi türlü çalıştıramadım bağlıyorum anfiye herşey süper ama woofer çalışmıyor :bilmem: acaba neden olabilir şimdiden tşk ederim şimdiden tşk ederim herkeze kolay gele

Anonymous yazdı:

20.02.2008 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Anlamakta cidden güçlük çekiyorum...
Bu konuya 247 yazı gelmiş.. Gerçekten inanılmaz!

ARKADAŞLAR,
BU DEVRE, DİZAYN EDEN KİŞİ TARAFINDAN DA İTİRAF EDİLDİĞİ ÜZERE STABİL DEĞİLDİR. ZAMANINIZI VE PARANIZI BOŞUNA HARCAMAYIN.
DİĞER BİR HUSUS; BURASI BU KONUNUN TARTIŞMA YERİ DEĞİLDİR. LÜTFEN FORUM KISMIMIZA ÜYE OLUP KONUYU ORADA TARTIŞIN.

SON OLARAK: BU KONUYA İLGİ DEVAM EDERSE, ÜZÜLEREK; OKUYUCULARIN VE ÜYELERİN ZARAR GÖRMEMESİ AÇISINDAN BU MAKALE YAYIMDAN KALDIRILACAKTIR. "DIY AUDIO" ADAM GİBİ ÇALIŞMAYAN DEVRELERİ UYGULAMAYA KOYMAK DEĞİLDİR. EĞER GERÇEKTEN STABİL VE UCUZ DEVRELER İSTİYORSANIZ BİR SÜRÜ DEVRE ŞEMASI BULABİLİRİM.

AMA BU DEVRENİN UYGULANMASINA BİR SON VERİN!

Anonymous yazdı:

20.02.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
tıp 41 ısınmasından dolayı değil ısıyı algılamak için soğutucuya bağlanır. çıkış transisiyörleri ısındığında tıp 41 de ısınaraka dengeyi sağlar. yani termal izleme.

Anonymous yazdı:

19.02.2008 tarihinde özgüç yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bc 556 ların kazançlarını birbirine en yakın olanları alıp taktım sorun düzeldi sayılır fakat giriş boştayken hala daha gürültü var sizdede var mı? ayrıca benim tıp 41 hiç ısınmıyor :) girişe pararel 10k pot bağlasam sanırım giriş boştaki gürültü sorunu hallolur...

Anonymous yazdı:

19.02.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
geri beslemedeki 22 k ve 470 ohm luk dirençlerle ayar yapabilirsnşz

Anonymous yazdı:

19.02.2008 tarihinde amatör kişi yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara bey yok heralde yahu başka birileri yokmu cevap vercek ne biçim site bu.

Anonymous yazdı:

18.02.2008 tarihinde amatör kişi yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara bey bu devreye kazanç ayarı nasıl yapabiliriz.pot kullanarak.

Anonymous yazdı:

17.02.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
diğer 2 transisitör izalatörliüyse sorun olmaz. ama yinede dikkat etmek lazım..

Anonymous yazdı:

17.02.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
zaten bende bu amplifikatörü subwoofer amplisi olarak kullanıyorum.

Anonymous yazdı:

17.02.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
e154 arkadaşım çıkış trlerini ve tıp41c yi ben izolatörlü kullandım.izolatörsüz kullansak olurmu?ben hiç denemedim.bi soruyum dedim.

Anonymous yazdı:

17.02.2008 tarihinde özgüç yazdı: / 12.06.2008, 23.38
garip bende tıp 41 e elime deydiğimde giriş boşta iken hiç bir ses duymuyordum ama elimi çekince yine gürültü var...

Anonymous yazdı:

17.02.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
tıp41 çıkş transisitörleriyle aynı soğutucusa olmalı. ama yinede devrenin sorunları var

Anonymous yazdı:

17.02.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
e154 arkadaş ilk başta bende yaşadım tizdeki çatlamaları.fakat tıp41e takılı olan metal soğutucuyu parmağımla tuttuğumda tizdeki sorunların azaldığını gördüm.

Anonymous yazdı:

17.02.2008 tarihinde özgüç yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ilk önce bc556 dan başlayayım daha sonra bdw ler ve tıp 41c ye geçerim :)

Anonymous yazdı:

17.02.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
besleme nin biri kısadevre olduğunda tek besleme ile devre dengesiz kalmıştır. bence tüm transisitörleri kontrol et.

Anonymous yazdı:

17.02.2008 tarihinde özgüç yazdı: / 12.06.2008, 23.38
e154 e katılıyorum kararsız bir devre fakat subwoofer olarak kullanılabilir,ayrıca kapibara arkadaş girişin boşta çıkış a woofer bağlıyken bile gürültü olmadığını belirtmiş sizdede aynı durum geçerlimi_? sorumuda yineleyim 4700uf kondansatörü lehimini düzeltirken toprak la kondansatör ün ucu kısa devre oldu,yane ani deşarj ettim,sorunda ondan sonra başladı,giriş e birşey bağlı iken düşük seste gürültü hissediyorum...

Anonymous yazdı:

17.02.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
siz önce forumu inceleyin sonra anlarsınıxı kim sorunlu. ilk başta devrenin tasarımcsı söylüyor ( john Fisher )devrenin kararsız çalıştığını.

Anonymous yazdı:

16.02.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
büyük ihtimal hfe farkından olmuş olabilir.zaten bu projenin sahibi kapibara arkadaşımızda hfe konusuna değinmiş.hfe farkının çok az olması lazım.aradaki fark 20 yi geçmesin derim.hatta olabildiğince az fark olanları kullan.valla benim aklıma gelen bu.başka nedenlerdende sorun çıkmış olabilir.mesela orjinal tr kullanmassan.e154 arkadaş demekki sorun yaşayan arkadaşlarda bi hata var.sorunlu bi devre olsa kapibara burda yayınlamaz ve okadar emek veripte deneyimlerini bizlerle paylaşmazdı heralde.

Anonymous yazdı:

16.02.2008 tarihinde özgüç yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar ben ilk yaptığımda düzgün çalıştı,fakat lehimleri düzeltiyim derken 4700uf kondansatör ü yanlışlıkla deşaj ettim kıvılcım çıktı tabi,ardından çıkış a woofer girişte bişi olsada olmasada gürültü var,bc 556 ın hfe sini ölçtüm biri 300 civarı diğeri 170 civarı bundan kaynaklanabilir mi? sorun sizce nerede olabilir yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar...

Anonymous yazdı:

13.02.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
benim kulağımla alakası yok. foruma girerseniz bir çok kişinin sorun yaşadığını görürsünüz

Anonymous yazdı:

13.02.2008 tarihinde ONUR91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ARKADAŞ BEN TİZLERDE Bİ SORUN GÖREMEDİM .BELKİ SENİN KULAĞIN DAHA HASSAS OLDUĞUNDAN OLABİLİR.

Anonymous yazdı:

12.02.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkdaşlar sizbu devreye taktınız bu kadar yi güzelde. bi sorun yokmu sesinde. özelliklerde tizlerde.

Anonymous yazdı:

12.02.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kardeşim hop. hattına 3-4A SİGORTA TAK.BU DEVRE RMS 150W.KULLANCAĞIN HOP.DE BU GÜCÜN ALTINDA OLMAMALI(RMS OLARAK.MAX DEĞİL.)

Anonymous yazdı:

12.02.2008 tarihinde DJ AŞKIN yazdı: / 12.06.2008, 23.38
yaf bende yapacagım bu devreyı ama devre arıza yaptıgında hoporlore direk voltaj verip hoporloru yakıp yakmadıgını bilmediğim için yapmaya cekınıyorum buna bi cvp atabilirmisiniz? :bilmem:

Anonymous yazdı:

09.02.2008 tarihinde amatör kişi yazdı: / 12.06.2008, 23.38
tebin modeli HCD-H50.KOLONLARININ MODELİ SS-H77.

Anonymous yazdı:

08.02.2008 tarihinde ahmet yazdı: / 12.06.2008, 23.38
merhaba hocam ben devreyi yaptım devreyi 2*40 volt 350w i le besliyorum çıkıştan kaç waat güç alırım.

Anonymous yazdı:

08.02.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
http://www.siliconchip.com.au/cms/A_106376/article.html

http://www.siliconchip.com.au/cms/A_109055/article.html


sony teybin modeli nedir??

Anonymous yazdı:

08.02.2008 tarihinde amatör kişi yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bugün 20 yıllık sony teybin içini içini açtım.içindeki alps marka motorlu pot vb. gibi 100lerce devre elemanlarını söktüm.bi sorum olucak ben bu motorlu potu uzaktan kumandalı kullanmak için nasıl bi devre yapmam gerekiyor?bildiğiniz bi link varmı?

Anonymous yazdı:

07.02.2008 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Genelde resimdeki gibi yapılır.
http://img225.imageshack.us/img225/951/ampzc0.jpg

Anonymous yazdı:

06.02.2008 tarihinde özgüç yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara hocam ses ayarını girişe pararel 10k pot koysak olur mu orta uç ile kenar ayağını birleştirsem potun...

Anonymous yazdı:

04.02.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
2*40v sorun çıkarmaz.tabi kullandığın transistörler orjinal olmalı ve kullandığın soğutucularda yeterli olmalı.350w trafo çok daha iyi olur.hiç bi sorun çıkarmaz.fakat doğru yapmalısın.

Anonymous yazdı:

31.01.2008 tarihinde ahmet yazdı: / 12.06.2008, 23.38
s.a öncelikle devreyi paylaştığın için teşekkürler kardeş.bu devre için 2*40 volt 350w lık trafo kullansak bi zarar olurmu.tuner devresine gerek varmı? bide ne kadar a mal oldu.şimdiden teşekkürler :))

Anonymous yazdı:

30.01.2008 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Forumdaki ilgili konu başlığından devam eder ve yaptığınız devre hakkında bilgi verirseniz daha çabuk cevap alırsınız.

viewtopic.php?t=172&start=120

Anonymous yazdı:

28.01.2008 tarihinde atilla at-rs yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaslar ben bu devreyi 2 kez yapyım ve calıştıramadım siz calıştırmısınız.devreye kendi aklınızdan degişik malzememi koyuyorsunuz anlamadım merak ettim. cünkü yine yapcam.bana yardım ederseniz sevinirim.şimdiden tesekkur ederim

Anonymous yazdı:

27.01.2008 tarihinde tofemberg yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kardeş burda cvp hem geç gelıyo hemde bazı sorulara cvp alamıyorum yuanı bı amacım yok msn istememde benım sorum bu malzemelerın orjınalını nerden alabılırım bıde burda yazıpta yerıne başka bı malzeme kullandıgınız malzeme varmı dıyorum cvp için tşklr

Anonymous yazdı:

27.01.2008 tarihinde ONUR91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
tofemberg sorunu burdada sorabilirsin.msn de sormanın sebebi nedir?

Anonymous yazdı:

26.01.2008 tarihinde tofemberg yazdı: / 12.06.2008, 23.38
veli kardeş msn adresını verırmısın bişeyler sormak ıstıyorumda benımkı [email protected]

Anonymous yazdı:

26.01.2008 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Yazıyı en başından okursanız sahte TIP ler konusunu görebilirsiniz. Denemelerimde benzer durumla bende karşılaştım. Sahte olmadığından emin olduğunuz çıkış transistörlerine ihtiyacınız var.

Anonymous yazdı:

26.01.2008 tarihinde veli yazdı: / 12.06.2008, 23.38
selam kardeş ben bu devreyi yaptım ilk başta sesi çok harikaydı bir süre sonra(10 dk) tıp 147 yandı hemde direk alev aldı herhangi bir kısa devre yoktu trafom 2*40 V 200W ama tr lerin sahte olmasından olabilirmi tipinden sahte oldukları anlaşılıyo cvp yazarsan sevinirim şimdiden sağol :)

Anonymous yazdı:

26.01.2008 tarihinde tofemberg yazdı: / 12.06.2008, 23.38
beyler bu malzemelerı alabılecegım ist de bir yer onerın ya

Anonymous yazdı:

24.01.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
4 adet 3 veya 6a diyotu köprüleyerekte kullanabilirsin ben o şekil yaptım.

Anonymous yazdı:

24.01.2008 tarihinde onur akgül yazdı: / 12.06.2008, 23.38
aslında bnm devre sağlamdı ama ben biraz piprikliyim dir yaptığım iş temiz olsun isterim o yüzden yenisini hazırladım

Anonymous yazdı:

23.01.2008 tarihinde LEBRON yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Arkadaşlar devreyi yaptım ilk bdw kullandım ama sahte olduğu için dayanmadı sonra tip serisiyle yaptım şansıma orjinal tipleri bulabildim ama bi problem var anfiye aşırı yüklenme yapınca seste tıkanıklık oluyor bundan başka bi sorunu yok ha bide ısınma var :D

Anonymous yazdı:

23.01.2008 tarihinde tofemberg yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bıde bu bdw serılerını alabılecegım ii bir yer varmı bendekıler sahte çıktıda özellıkle alıpta devreyı çalıştıranlar cvbnızı beklıyorum beyler

Anonymous yazdı:

23.01.2008 tarihinde tofemberg yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ya beyler bu kopru dıyotun yerıne başka deger bı kopru dıyot kullanan varmı benım kullandıgım 200v4a

Anonymous yazdı:

23.01.2008 tarihinde ONUR91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kabul etim.

Anonymous yazdı:

22.01.2008 tarihinde tofemberg yazdı: / 12.06.2008, 23.38
onur91 kardeşim senın msn yı ekledım kabul edersen sevınırım danışmak istedıgım bişeyler varda msn adresım:[email protected] istersen sen ekle ne olur ekle bişeyler sorucam sana

Anonymous yazdı:

22.01.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ooo türkleri sevmiş anlaşılan.bu iyi haber.yalnız adam senin çok yoruyo hazar abi.translate dahi kullansan bide düzenleme yapacağından uzun sürüyodur heralde.işin zor.

Anonymous yazdı:

22.01.2008 tarihinde felpe-brasil yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Amigo, gostaria de pedir sua ajuda, poderia mandar para mim traduzido o que voce já mandou na resposta de numero 188 é sobre o trafo (transformador), creio que esta informação é importante.
Desde já muito obrigado.
Ps.: não quero abusar de sua boa vontade, o problema e que eu ainda não encontrei um lugar para traduzir suas menssagens.

Anonymous yazdı:

21.01.2008 tarihinde Hazar yazdı: / 12.06.2008, 23.38
e154,

Adam son mesajında "Türklerin bu kadar yardımsever ve sempatik olduğunu bilmiyordum, teşekkür ederim." yazdı. Bundan önce gelen yabancılar hep küfürlü yorum bırakmıştı, onları siliyorum. Fakat neyi sildiğimden emin olmak için ne yazdıklarını anlamam gerek. Bu adamın ne sorduğunu üstteki mesajlarda zaten yazdım.

Hala aynı düşüncede misin? :)

Anonymous yazdı:

21.01.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bi türk sitemiz vardı onuda ıstıla ettiler :cry: :cry:

Anonymous yazdı:

21.01.2008 tarihinde felpe-brasil yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Obrigado meu amigo! por ajudar e pela receptividade. Não sabia que as pessoas da turquia eram tão simpaticas!

Abraços

Anonymous yazdı:

20.01.2008 tarihinde Hazar yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Oi
Existem algumas ferramentas de tradução Inglês-turco, mas nada está bom. Eles estão produzindo resultados muito ruins. Não é compreensível.
Mas eu encontrei um site inclui diyaudiotr projectos "Inglês versão traduzida. Para LM3886 projeto, visite http://www.circuit-projects.com/lm3886- ... oject.html
E para RAS300 projeto http://www.circuit-projects.com/300-wat ... ifier.html .
Estes são os nossos projectos. Você pode traduzir Inglês para Português de http://www.google.com/translate_t?langpair=en|pt . Obrigado pelo seu interesse

Anonymous yazdı:

20.01.2008 tarihinde felpe-brasil yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Olá amigo, infelizmente não consegui encontrar o teu idioma para tradução de turco para ingles, voce poderia me passar o link que voce usa?
Abrigado

Anonymous yazdı:

20.01.2008 tarihinde Hazar yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Onur91,

Arkadaş Portekizce konuşuyor. Ben Portekizce bilmem. Ama Google Translate sağolsun, yazdıklarını çevirdim ve anladım. İlk mesajında 25+25V trafoyla beslediğini buna rağmen çok iyi sonuç aldığını yazmış. İkinci mesajında ise kimsenin cevap vermediğini, yazdıklarını anlamadığımızı ve onun da anlamadığını yazmış. Ben de cevap verdim, Google ile çevirdim okudum, aldığın sonucu da tebrik ederim dedim. :)

Anonymous yazdı:

19.01.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara kardeş msnmi eklersen [email protected]

Anonymous yazdı:

19.01.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
hazar bizede sölesene ne sordu?

Anonymous yazdı:

19.01.2008 tarihinde Hazar yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Oi felpe,
Estamos falando língua turca. Estou usando o Google Translate (máquina tradutor) para ler a sua mensagem em Inglês e escrever esta mensagem.
Parabéns para os bons resultados com amplificador.
Goodbye

Anonymous yazdı:

19.01.2008 tarihinde felpe-brasil yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Voce pode compreender o que eu escrevi? Qual idioma voce escreve? eu não consigo entender uma frase que voce escreve...

Anonymous yazdı:

19.01.2008 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Trafo sarmak bizim işimiz değil.
Zaten boş vakitlerimizde hoby olarak yapıyoruz bu işleri, bir de tel sarmaya vaktim olmaz. Hem trafo yapanlar taş mı yiyecek. :)

Anonymous yazdı:

19.01.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ya kapibara sende öğren artık şu trafo hesaplamasını.çok basit hesaplamalar bunlar.devre dizaynı yapan adam bunlarıda bilmelidir.boşu boşuna hazır sardırıpta extradan para verme.al malzemelerini kendin sar.öle zor bi yanı yok yani.400 500w trafoyu sarmak 45dk bile sürmez.

Anonymous yazdı:

19.01.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
murat ilk önce volt başına spir sayısını bulacaksın.bunu bulabilmek için önce trafonun saclarını sökmekle işe başla.bobinin sarıldığı plastik nüvenin kesit alanını bul.nüvede sacların girdiği dikdörtgen şeklindeki delik varya işte onun uzun kenarıyla kısa kenarını çarp.daha sonra volt başına spir sayısını bulmak için 50 yi bulduğun bulduğun sonuca böl.böylece 1volt başına kaç spir saracağını bulmuş olursun.diyelimki senin bulduğun sonuç 25 ise 50/25=2spir/volt.yani sen bu devrede 2*35v kullanacağın için trafonun sec. sargısı 70spir+70 spir toplamda 140 spir olur.şimdi ikinci bi hesaplama var.ilk bulduğun rakamın karesini alarak trafonun gücünü hesap et.atıyorum 560w buldun.560ı 140v(sec.deki toplam gerilime bölerek sec.deki akımı bulmuş olursun.560/140=4a sec akımı.yani bu devreyi yada genel olarak konuşayım +/-35vac =+/-50v dc ile beslenen bi anfi için 4a fazlasıyla yeterli gelecektir.bi hesap daha var.akımı hesapladık fakat bu akıma dayanacak tel çapınıda hesaplamak lazım.mmkareden çekebileceğimiz akım=4a dir.burdan öncelikle 4a e dayanacak telin kesitini hesaplarsın(1mmkare)=1.20mm)kalınlık.aynı formülleri primer sargı içinde uygula.volt başına spir=2*220=440spir/220v için.primere saracan.primer akımını bul.560/220=2.5A.PRİMER tel kalınlığı için aynı şekilde 1mmkare başına 4a formülünden yola çıkarak hesaplarsın.ve ona göre sararsın.şim burda karışık oluyo sen googleye trafo hesaplamaları silisyum net diye arattır orda daha ayrıntılı.trafo hesaplamalarının en basit yolu bu şekildedir.daha karmaşık hesaplamalar var fakat o çok hassas işlerde kulanılır.yani bize gerekmez.

Anonymous yazdı:

19.01.2008 tarihinde felpe-brasil yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Muito Bom, Parabéns! é um excelente amplificador, estou alimentando ele com um trafo de 25+25 V / 2A e mesmo assim tem um bom resultado! Obrigado

Anonymous yazdı:

19.01.2008 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
O trafo ile malesef olmaz. 2 X simetrik çıkışı olması gerek. Trafonun sekonderini söküp tekrar sararım derseniz olabilir ama bu işlerden anlamanız gerek yoksa hiç bulaşmayın.

Anonymous yazdı:

18.01.2008 tarihinde murat yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bende asansör panasundan çıkma bir trafo var 0 48v 52v 12v çıkışları var bununla nasıl bir besleme yapabilirim ölçüleri genişlik 8 uzunluk 12 yükseklik 10cm bir trafo yardımcı olursanız sevinirim benim düşüncem 0 yine sıfır 52v çıkışı bir yere 48v diğer uca olursa tabi

Anonymous yazdı:

16.01.2008 tarihinde tofemberg yazdı: / 12.06.2008, 23.38
eyvllh saolasın krdeşim

Anonymous yazdı:

15.01.2008 tarihinde onur91 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
serkan kardeş 150w trafo kullanırsan bu devreden 4ohm/110w civarlarında güç alırsın.bu devre 4 ohmda en fazla 150w verebiliyor.150w ses gücü için en azından 200 wattlık bi trafon olmalı.trafonun kaldırıp kaldıramaması diye bi olay olmaz fakat trafonun gücü yetermi dersen daha doğru olur.tofemberg sana gelelim.2*28v ise kullanabilirsin.yalnız alacağın güç 75-80w ı geçmez.2*32 falan olsa daha fazla güç alırsın.ben bile bu devreye2*36v ac veriyorum.

Anonymous yazdı:

15.01.2008 tarihinde tofemberg yazdı: / 12.06.2008, 23.38
aynen bende de 150w bı trafo varda 28v çıkşı var acaba olurmu yardım eden olursa sevınırım

Anonymous yazdı:

12.01.2008 tarihinde serkan yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaslar benim elimde 150 w lık trafo var bu devreyi kaldırırmı. olumlu ve olumsuz yönlerini yazabilirseniz bunu uygulamak istiyorum

Anonymous yazdı:

09.01.2008 tarihinde m.s yazdı: / 12.06.2008, 23.38
dediğin şekilde yükseltece +/-50v dc(35vac)*2 verdiğimde trafomun 210w verebileceğini ,+/-60v(43vac)*2 şeklinde ise yaklaşık 260w güç verebileceğini hesapladım ve anfi için yeterli olabliceğini düşündüm.sizce +/-50v dc 210w güçte 4ohm/150w çekebilirmiyiz?

Anonymous yazdı:

09.01.2008 tarihinde tofemberg yazdı: / 12.06.2008, 23.38
eyvllh saolasın kardeş

Anonymous yazdı:

08.01.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bir sorun olmaz hatta çok iyi olur. devre ihtiyacı kadar güç çeker

Anonymous yazdı:

08.01.2008 tarihinde tofemberg yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara kardeş demişsin ya 250w trafo kullanın 350w kullanırsam bır sorun olurmu bı cvp yazsan sevınırım şimdiden tşklr

Anonymous yazdı:

08.01.2008 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
En fazla bozulur hocam. :)
Kesin bişey diyemeyeceğim ama sen yine de +/- 50V veya 55V civarını fazla geçmemeye çalış.

Anonymous yazdı:

07.01.2008 tarihinde m.s yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara kardeş devreye +/- 60v dc verdim şimdilik bi sorun çıkarmıyor.ilerde bi problem çıkarmı sence?

Anonymous yazdı:

06.01.2008 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
atilla arslan görmediğim için fazla bişi söyliyemem. foruma gel orda yardımcı olalım.

Anonymous yazdı:

06.01.2008 tarihinde m.s yazdı: / 12.06.2008, 23.38
yok efendim ilk denemede çalıştı hiç bi sorun çıkartmıyor.ben +-49v-dc besliyom.dediğiniz gibi tam seste yaklaşık 2.5 amper çekiyor.çok güzel yani seside fiyatına göre çok müthiş.düğün gibi oluyor.zaten tr ler orjinal kullandım.84c bours marka kullandım.83c stnin.çok müthiş bi proje olmuş eline sağlık.

Anonymous yazdı:

06.01.2008 tarihinde atilla arsla yazdı: / 12.06.2008, 23.38
peki e154 bişey daha sorcam. yeni 4amper köpru diod aldım devreye bagladım yene aynı sorun .köpru diod yandı bide trafo isindı.ne yapmam gerekiyo bana yardım edrmisiniz???????*

Anonymous yazdı:

06.01.2008 tarihinde oguz yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ben devreyi calıstırdım yanlız elimde olmadıgı için 76v ile calıstırdım devre50w fln verio acaba beslemeden dolayımı yani trafoyu degiştirsem duzelirmi yardımcı olursanız sevinirim :bye:

Anonymous yazdı:

05.01.2008 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Peki hocam bi sorunla karşılaşmadın mı? Tek seferde sorunsuz çalıştımı yani? :)

Anonymous yazdı:

05.01.2008 tarihinde m.s yazdı: / 12.06.2008, 23.38
EVDEKİ BÜTÜN CAMLARIN çerve içinde nasıl titreştiği çok iyi görülüyor deneyin ses kaliteside çok güzel.60 70 wlık entegreli anfiler için bile bundan daha çok para gidiyor.devrenin toplam maliyeti yaklaşık onytl tuttu(trafo hariç.)

Anonymous yazdı:

05.01.2008 tarihinde m.s yazdı: / 12.06.2008, 23.38
devreyi yaptım çok güzel çalışıyor ben bu devreyi subwooferda kullanıyorum.(gt4-12)ses yarıdayken bile evin camları patlama noktasına geliyor açıkcası.

Anonymous yazdı:

31.12.2007 tarihinde atilla yazdı: / 12.06.2008, 23.38
saol

Anonymous yazdı:

31.12.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
amperi küçüktür veya gerilimi. devre çalışmadıysada ters bağlamışındır...

Anonymous yazdı:

30.12.2007 tarihinde atilla yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ya beyler bende yaptım bu devreyi ama köprü diyot ısınıyo neden oldugunu bulamadım bi yardım ederseniz sevinirim

Anonymous yazdı:

29.12.2007 tarihinde tolga yazdı: / 12.06.2008, 23.38
daha guclu devreelert denense daha ıı olur bunlarda zaten heryerde bulabılıyoruz veya goruyoruz

Anonymous yazdı:

27.12.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
istediğin kadar bağlayabilirsin. bunu kulakjla ölçmek daha doğru olur. hoparlörün fazla güçlü olması sorun çıkarmaz sadece istediğin sesi alamazsın...

Anonymous yazdı:

27.12.2007 tarihinde tofemberg yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ya beyler bu devreye 4ohm da en fazla kaç watt lık bı kolon baglayabılırım

Anonymous yazdı:

25.12.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
o artılar klemens vidalrının göstermk için..

Anonymous yazdı:

25.12.2007 tarihinde yunus yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arakadaşlar benim burda anlamadım ac girişteki bi sorum var orda ilk girişte şasenin üzerine arı yazmış aslında şase eksi deilmi

Anonymous yazdı:

20.12.2007 tarihinde ilker yazdı: / 12.06.2008, 23.38
beniyelim göelim am iyi bişeye benziyo elerine sağlık kardeş bizimle paylaştın icin yeşekür ederiz

Anonymous yazdı:

19.12.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
tofemberg forum üye olabilirsin.

Anonymous yazdı:

19.12.2007 tarihinde tofemberg yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ya OkitO msn adresını verebılırmsın veyatta ekle benı bişeyler sormak istiyorum benım adresım:[email protected]

Anonymous yazdı:

16.12.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
OkitO tizlerde herhangi bi sorun çıkmadımı

Anonymous yazdı:

15.12.2007 tarihinde OkitO yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Arkada$lar devreyi yaptim. BDW bulamadim. TIP ler havalandi. Bende darlingtonu kendim topladim.
BD243C+BD249C ve BD244C+BD250C
Beslemem +\- 39 Volt
ciki$ gucu ise 4 om da 135W. Ses cok iyi. Hakiki ciki$ tranzistorlerinden bulabilirseniz devreyi yapim. Canavar gibi cali$iyor.

Anonymous yazdı:

15.12.2007 tarihinde tofemberg yazdı: / 12.06.2008, 23.38
sa mrb beyler ben dah yenıyım ya msn adresımı versem sorucagım bişeyler var bu işten anlayan bırısı benı ekleyıp bana yardımcı olabılırmı msn adresım: [email protected]

Anonymous yazdı:

05.12.2007 tarihinde CİHAT yazdı: / 12.06.2008, 23.38
COK GUIZEL OLMUS YAW

Anonymous yazdı:

18.11.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Devredeki bütün yarı iletkenleri kontrol etmekte fayda var, başta çıkış transistörleri olmak üzere.
TDA7294 iyidir güzeldir de o entegrelerin hatta neredeyse para eden pek çok yarıiletkenin sahtesi ülkemizde bol miktarda mevcut. Hakiki olanını bulabilirseniz ne ala.

Anonymous yazdı:

16.11.2007 tarihinde onur_akgül yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara kardeş ben orta uca yanlışlıkla 32 v verdim tabi aceledende oldu şimdi devre çalışmıyo hangi malzemeleri değiştireyim ne yapmalıyım he bide tda 7294 devre nasıl sence

Anonymous yazdı:

16.11.2007 tarihinde onur_akgül yazdı: / 12.06.2008, 23.38
sadık kardeş sen bi bc trs sökmeye erinme yinede ztn bi 2 tane bc556yı trs bedavaya verirler

Anonymous yazdı:

16.11.2007 tarihinde onur_akgül yazdı: / 12.06.2008, 23.38
öncelikle kapibara ya tşkkürler ellerine sağlık

Anonymous yazdı:

15.11.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Şemanın üstüne taklırsanız farklı bir linkte daha büyük bir resimle açıldığını göreceksiniz.
http://resim.diyaudiotr.com/proje/kapibara/sema.jpg

Anonymous yazdı:

15.11.2007 tarihinde bambam yazdı: / 12.06.2008, 23.38
slm ben siteyi tesadüfen buldum aslında tesadüf deil bi ampli devresi arıodum basit ama güzel bi şey yorumları okuyunca aklıma yattı basitte gözüküo fakat mazlzemelerin bazılarını okuamıorum şemadan bana listeyi gönderebilirseniz sevinirim şimdiden saolun

Anonymous yazdı:

14.11.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bağlayabilirsin... hiç bir sorun çıkmaz

Anonymous yazdı:

14.11.2007 tarihinde Fanonn yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Girişe 10K potansiyometre yerine 100K potansiyometre bağlayabilir miyiz? Elimde başka bir cihazdan çıkma 100K potansiyometre var, bunu ses kontrolü için kullanabilir miyim?

Anonymous yazdı:

10.11.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
foruma üye ol oraya yaz. buralara kimse bakmaz.

Anonymous yazdı:

10.11.2007 tarihinde selamii yazdı: / 12.06.2008, 23.38
site ruh gibi omuş.kimse yokmu nerde bu moderatörler üyeler...

Anonymous yazdı:

09.11.2007 tarihinde selaaaamiii yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar size bi sorum olucak.iki amplifikatörün çıkışlarını faz tersleyici devre kullanarak köprülediğimizde distorsiyonu artırmış olurmuyuz?

Anonymous yazdı:

04.11.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
tşkkr

Anonymous yazdı:

03.11.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
to 220 dediğin kılıf kodu. burada önemli olan tarnsisitörün kodu. akım gerilim v.s gibi değerler uyumluysa olur. kılıfın önemi yok..

Anonymous yazdı:

03.11.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
cevap verseniz olmazmı

Anonymous yazdı:

02.11.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bi sorum olucaktı bu projedeki bdw transistörleri to220 kullansak bi sorun çıkarırmı

Anonymous yazdı:

02.11.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ölçmek lazım.

Anonymous yazdı:

02.11.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
e154ün dediği gibi 2020 200w rms vermez.bi kitapta görmüştüm köprülenmemiş tek kanal halindeki devresini.40w diyordu.bundada 4 tanesi köprüleniyor sanırım.160w anca verir

Anonymous yazdı:

01.11.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
200 volt 4 amper dedğiğ köprü diyot.başka diyotlarda olur ama değerleri aşağı inmesin yukarı çıksıun. trafonun 2*29 kullan 73 ü karıştırma.. o kenarda dursun..

Anonymous yazdı:

01.11.2007 tarihinde @LOKMAN@ yazdı: / 12.06.2008, 23.38
RESMİ BÜYÜLTÜNCE FARK ETTİM YİNEDE SAOL BİDE GİRİŞTE 200 VOLT 4 A VAR BU NE ONUDA SÖLERSEN SEVİNİRİM TRAFO 29 VOLT BU TRAFONUN Bİ DE 73 VOLT LUK Bİ ÜÇÜNCÜ CIKIŞI DAHA VAR AMA BEN SADECE 29 VOLT CIKIŞLARINI KULLANICAM Bİ MAHSURU OLURMU

Anonymous yazdı:

28.10.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bahsettiğiniz 3030 lu 200 w lığı biliyorum. onu hesaplayacak teorim yok ama o amfi 200w rms vermez..

Anonymous yazdı:

28.10.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
tabiki mosfetli olan.onun maliyeti çok daha yüksek.ayrıca hi-end grubunda.yani çok yüksek kaliteli bi devre.

Anonymous yazdı:

28.10.2007 tarihinde ayhan yazdı: / 12.06.2008, 23.38
hangi devre daha kaliteli ses verir mosfetli 100w mı yoksa burdakimi

Anonymous yazdı:

28.10.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
+ kalitenin eleman sayısıyla alakası olmaz.dr unda dediği gibi az sayıda eleman az sorun demektir.100w mosfet anfi projesine bakın isterseniz.

Anonymous yazdı:

28.10.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
yorumları okursanız ses kalitesi konusunda bu devreden şikayetçi olan birisi yok.

Anonymous yazdı:

28.10.2007 tarihinde ayhan yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bendede anfi yapma hastalığı başladı geçen tda 7294 lü köprü anfi yaptım yetmedi onun ardından tda 2030 lu 200w yaptım. ikiside sorunsuz çalışıyor şimdide bunu yapmayı düşünüyorum ses kalitesi iyi değildir tahminim eleman sayısı çok az çünkü yapan arkadaşlar memnunmu acaba yazarsanız sevinirim

Anonymous yazdı:

28.10.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
100 pf den 2 adet kullanılıyomuş..

Anonymous yazdı:

28.10.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
pf 100 dediğiniz 100pf kondansatördür. mercimek şeklinde olur genelde. devrede 1 adet kullanılmakta. trafonuda kullanabilirsin fakat gücü ne kadar??????????

Anonymous yazdı:

28.10.2007 tarihinde @LOKMAN@ yazdı: / 12.06.2008, 23.38
pf 100 adlı parcayı tam olarak göremedim ve bulamadım resmini koyarsanız sevinirim aynısını bende yaptım her şey tamam bi tek pf yüzler eksik
bi de bende +/-29 trafo var bunu kullansam bi aksilik olurmu

Anonymous yazdı:

26.10.2007 tarihinde ayhan yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar yeni tda 7294 bir köprü ampli yaptım gerçekten mükemmel oldu ilk çalıştırmamda sorunsuz çalıştı
ses kalitesi süper herkese tavsiye ediyorum
piyasada bolcana var ve ucuz

Anonymous yazdı:

26.10.2007 tarihinde fortuna yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ya arkadaşlar burda 300 watt trafodan bahsediyorsunuz bu trafa çok pahalıdır yani devreyi ucuza mal edsek bile teşekkürler

Anonymous yazdı:

26.10.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
hiç olmayacak bişey

Anonymous yazdı:

26.10.2007 tarihinde s.a yazdı: / 12.06.2008, 23.38
devrenizi yaptım.sesi tatmin edici derecede.size bi sorum olucak.biz iki adet anfinin (tek kaynaktan beslenen)+ - uçlarını seri bağlayarak kullanabilirmiyiz?misal elimizde 12v tek kaynaktan beslenen anfi var biz bunu 24v luk güç kaynağına seri bağlayabilirmiyiz.

Anonymous yazdı:

25.10.2007 tarihinde MIKE yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Kardeş öncelikle eline sağlık demek istiyorum amfin bana cazip geldi ben bunu biran önce yapayım bende ses devrelerine büyük bir merakım var başka devreler değil sadece ses neyse böyle çalışmalarının devamını dilerim......... 8)

Anonymous yazdı:

25.10.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
şimdi merktan sordum 200 w ı napacaksınız.

Anonymous yazdı:

21.10.2007 tarihinde ayhan yazdı: / 12.06.2008, 23.38
projeniz gerçekten mükemmel görünüyor bende 200w
civarları bir ampli şeması arıyorum başka şemalar varmı elinizde burda yayınlarsanız çok makbule geçer
şimdiden teşekkürler

Anonymous yazdı:

18.10.2007 tarihinde osman yazdı: / 12.06.2008, 23.38
hacı yaptığın sey çok güsel olmuş ama maliyeti ne kadar tuttu :D ii bir iş çıkartmıssın

Anonymous yazdı:

13.10.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ya kapibara kardeş lm833n datasheetine göz attım.epey bi şema var.mesela birinde RIAA preamp demiş diğerinde nab demiş bunlar ne anlama geliyor kafam çok karıştı.ben vcd nin çıkış voltajını yükseltmek için hangi şemayı kullnıyım.nolur yardımcı ol kafayı yiycem napcamı şaşırdım artık illallah geldi.lütfen yardım eeeeet.ya kardeş ben vcd de tda 1562q kullanıyorum.fakat max ses alamıyorum.ancak 30w kadar ses alabiliyorum.şu vcd çıkışını yükseltmeliyim.yardımına ihtiyacım var.

Anonymous yazdı:

13.10.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ya kapibara kardeş lm833n datasheetine göz attım.epey bi şema var.mesela birinde RIAA preamp demiş diğerinde nab demiş bunlar ne anlama geliyor kafam çok karıştı.ben vcd nin çıkış voltajını yükseltmek için hangi şemayı kullnıyım.nolur yardımcı ol kafayı yiycem napcamı şaşırdım artık illallah geldi.lütfen yardım eeeeet.ya kardeş ben vcd de tda 1562q kullanıyorum.fakat max ses alamıyorum.ancak 30w kadar ses alabiliyorum.şu vcd çıkışını yükseltmeliyim.yardımına ihtiyacım var.

Anonymous yazdı:

12.10.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
sorular biraz saçma geliyo olabilir size belki kavram hatası olabiir ben biraz acemiyim hoş görün.

Anonymous yazdı:

12.10.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar ufak bi noktayı atladım heralde.şimdi ben vcdnin çıkışını yükseltmeliyim.çıkışı tahminimce 500mv -300mv arası bişey.bu önerdiğiniz preampın giriş kaynaklı saturasyon voltajının biliyorsanız söylermisiniz.ve ne kadar yükseltiyor.

Anonymous yazdı:

09.10.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
5 -10 W çıkışlı ön yükseltici olamaz. Ön yükseltici olarak bu işinizi görecektir.

http://www.diyaudiotr.com/kaynak/Image/ ... t/sema.gif

Anonymous yazdı:

08.10.2007 tarihinde e154 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
http://img527.imageshack.us/img527/9451 ... mabsb4.png

Anonymous yazdı:

08.10.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
thd 100de 0.5 ten az olursa çok mutlu olurum.kusuruma bakmayın bu işlerde yeniyim.

Anonymous yazdı:

08.10.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara bey bi sorum daha olucak bana bi ön yükseltici lazım.bu sitedeki biraz maliyetliymiş.bana önerebileceğiniz önyükseltici olarak kullanabileceğim bi anfi varmı şöyle 5 10w çıkış akımı düşük bişey tabi distorsiyonuda çok düşük ve gürültüsü az bi entegre varmı bildiğiniz?maksat anfiyi maks. güçte kullanabilmek.

Anonymous yazdı:

08.10.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
tşkkr.

Anonymous yazdı:

08.10.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Aslında bu konuyu forumda dile getirseniz cevaplanma şansı daha yüksek olur.
TDA1562 için bulduğum datasheetlerde illaki Q var, Q olmayanını bulamadım henüz ama siz elinizdekine göre yapın pek fazla bi fark yoktur sanırım.
1/2*RS olayını çözemedim açıkçası ama giriş yüküyle alakalı olabilir. Konulmasa da olur gibi sanki, ama kesin bişey diyemiyorum. :bilmem:

Anonymous yazdı:

07.10.2007 tarihinde melih yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar bi sorum olucaktı.ben tda1562q entegresiyle amplifikatör yapacağım.q entegresini tda1562 entegresinin devre şemasında kullansak aksilik çıkartırmı çünkü iki entegrenin şemalarında ufak tefek farklılıklar var.ve bi sorum daha var.1562 pdf dosyasındaki şemada 1 nolu ayağa bağlı olan 100 n kondansatörden sonra 1/2 Rs demiş.yani biz ne takacaz o 1/2 rs dediği yere.açıklık getitrirseniz sevinirim.bilhassa kapibara bey.

Anonymous yazdı:

01.10.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Denemelerim sırasında ucuzlarından 120W lık bir hoparlörü patlattığımı ve beraberinde amlifikatörü de yaktığımı belirteyim.
Eğer 4 ohm epmedansa sahip bir hoparlör bağlayacaksanız en az 150W, 8 ohm olacak ise en az 100W RMS e dayanabileceğinden emin olun ki başınız ağırmasın.
THD olayını fazla dert etmeyin, bu devreyi yapıpta sesini beyenmedim diyen henüz olmadı.

Anonymous yazdı:

01.10.2007 tarihinde m.kemal.I yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ya kardeş kusura bakma lise2 okuyorum sizin kadar tecrübeli değilim.şu ana kadar yapıp çalıştırdıklarım 1554,7294,7375,2051,2052,1188h ve 2 tane sardığım 500w trafodan ibaret.kusura bakma öğrenecez yavaş yavaş.

Anonymous yazdı:

01.10.2007 tarihinde m.kemal..I yazdı: / 12.06.2008, 23.38
peki sizce kabaca bi hesap yapsanız kaçla kaç arası gibi bişeydir distorsiyonu maksimum güçte tabiki.kaba hesap yapsanız tahmini olsun az çok bilgim olsun.

Anonymous yazdı:

01.10.2007 tarihinde m.kemal..I yazdı: / 12.06.2008, 23.38
aynı güçteki 2 amplinin maliyetlerinde bu kadar uçurum olması beni çok üzüyor gerçekten orjinal parçalar dediğiniz gibi türkiyede(konya)bulunsa ne mutlu bizlere.parası okadar sorun değil aslında ama sahte malzemelerin var olması gerçekten çok kötü bi durum.burdaki elektronikçiye söylesem match edilmiş parçaları sipariş etceğini sanmıyorum.pahalı olduklarından dolayı.bugün senin kullandığın orjinal bdw lerin siparişini verdim deniyecem bu devreyi.umarım güzel bi sonuç alırım.

Anonymous yazdı:

01.10.2007 tarihinde m.kemal..I yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ras100 projesi bu devreye oranla çok çok maliyetli bişey.benim için tam bi hayal kırıklığı oldu doğrusu.insanların böyle 100-300w amplifikatörlere 250-300 lira verdiklerini öğrendiğimde şevkim kırılıyor.bende seviniyordum çok kaliteli 100-300w arası anfi devrelerinin yapımı 15-20 lira gidiyor diye.fakat düşündüğüm gibi değilmiş.gerçekten hayal kırıklığı oluyor benim için.bizde seviniyorduk kaliteli anfi yapacaz diye.

Anonymous yazdı:

01.10.2007 tarihinde m.kemal.I yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bişey daha.bu devrenin ses kalitesi yaptığımıza değermi sizce?mesela tda7294e kıyaslıyacak olursak ses kalitesi nasıl.bu devreyi yapmayı düşünüyorum fakat yapmış olanlara bi sorayım dedim.hayal kırıklığına uğramak istemiyorum.bu devreye 2 adet rms40w pıoneer ve 2 adet sony ssh77 rms 70w kolon seri bağlıyarak takacağım.dayanırmı dersiniz.sonra sesi falan temiz çıkıyormu?kusura bakmayın.acemi sayılırım.

Anonymous yazdı:

01.10.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Devrenin kaynağı aşağıdaki linktedir.
THD verileri hakkında bi bilgim malesef yok.

http://europa.spaceports.com/~fishbake/amp/ca100.htm

Anonymous yazdı:

01.10.2007 tarihinde m.kemal.I yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar bu devrenin THD'u hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

Anonymous yazdı:

30.09.2007 tarihinde Togrul yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Harikasiniz!!!!!!!!!!!!!

Anonymous yazdı:

31.08.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Lise?

Anonymous yazdı:

30.08.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bişey daha eklicem ledli vumetre yapacam yalnız bana 50-60 ledli bi devre lazım bildiğin bi site varmı acaba ben baktım ama bulamadım.

Anonymous yazdı:

30.08.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
dr.hardware kardeş sana bi soru soracam.geçenlerde bi sitede okudum diyorki bir hoparlör gücü kullanılan anfinin gücünden biraz daha düşük olmalıymış.hoparlörün gücü anfinin gücünden daha yüksek olduğunda düşük güçlü anfinin sesi sonuna kadar açıldığında hoparlörlerin yanma ihtimali çok yüksek oluyormuş halbuki hoparlör yanmasın diye anfiden biraz daha güçlü olması gerekmezmi
kafam iyce karıştı açıklık getirirsen sevinirim.

Anonymous yazdı:

13.08.2007 tarihinde ali yazdı: / 12.06.2008, 23.38
hoporlönün voltu nasıl yükselir onun porojesi teşekkürler

Anonymous yazdı:

09.08.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Dostum konuyu forumlar kısmına yaz. Orada çizimli olarak anlatayım. Burada çok zor. Zaten yeri de değil. Ayrıca yaşının önemi de hiç yok, ben ilk devremi yaptığımda 13 yaşındaydım.

Anonymous yazdı:

08.08.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
dostum şu kazancı sıfır yapmak derken neyi kastettiniz anlamadımda kusura bakmayın bazı şeyleri bilmiyorum.yaşı 16 olan biri ancak bu kadar bilir

Anonymous yazdı:

08.08.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Stereo bir ampliyi köprü yapmanın iki kolay yolu vardır.
1- Texas Instruments'in DRV134 entegresiyle unbalanced sinyali balanced hale getirmek.
2- 1. amplifkatörün çıkışını 2.amplifikatörün girişne direk bağlaıp, 2. amplifikatörün kazancını 0 yapmak.

Kolay gelsin.

Anonymous yazdı:

08.08.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar bi sorum olacak.stereo olan bi anfinin çıkışlarını faz tersleyici kullanarak köprüleyebilirmiyiz?kolay gelsin.

Anonymous yazdı:

02.08.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Basitçe 8 ohmluk bir hoparlörse 2,7ohm ve 30W lık bir direnci seri bağlaman lazım. Ama aslında olay bu kadar basit değil. Çünkü hoparlörler indüktif yüktür ve frekansa bağlı olarak dirençleri değişir. Bu durumda hoparlörünü garantiye alırsın ama frekans cevabını bir miktar bozarsın ve distorsiyonu artırırısın.
Kolay gelsin.

Anonymous yazdı:

02.08.2007 tarihinde k.sumer yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar 100w lık anfiye 80w rms hoparlörü taktığımızda hoparlörün yanmaması için kaç ohm ve kaç watt direnç takmalıyız.

Anonymous yazdı:

21.07.2007 tarihinde memethemyn yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ben bi yerde buldum gibi datasheeti.. elimde c serisi var ve galiba bunların CE arasıda 120V oluyo.. ayrıca akım kapasiteside 16A.. yalnız çok iyi bi soğutucuya bağlanması şart gibi..bu arada BDV66 ve 67 BDW83 ile 84 ün birebir karşılığı olarak gösteriliyo..
herkese iyi çalışmalar...

Anonymous yazdı:

21.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
İnce detayını bilemem ama teorik olarak BDV66 nın çalışması lazım.
Lakin BDV66C tipi yok datasheetlerinde.
CE arası; BDV66-60V, BDV66A-80V, BDV66B-100V olabilmekte.
Bulabilirseniz mutlaka BDV66B tibini tercih edin.

Anonymous yazdı:

21.07.2007 tarihinde memethemyn yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar tekrar merhaba..
devrede BDW83 ve BDW84 serisi çıkış tr. leri yerine onların eşleniği olan BDV66C ve BDV67C kullanıcam... çünkü BDW veya TIP serilerini bulamadım.. ama aldığım yer endüstriyel bir elektronikçi ve elimdeki bu serinin kesinlikle ve kesinlikle sahte olmadığını söyledi.. deneyip bakıcaz sonuç nasıl olacak.. en kısa zamanda size sonucu bildiririm.. herkese iyi çalışmalar..

Anonymous yazdı:

21.07.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Konvertörler 12v akü gerilimini 220v şebekeye çevirir. Eskinde konvertörlerde analog modülasyon kullanılırdı. Bildiğim kadarıyla uzun zamandır onlar da SMPS yöntemi ile çalışıyor (piyasada satılanlardan bahsediyorum). Ama kendiniz yapacaksanız tabii ki daha basit olur.
Tek sorun verimliliktir. SMPS lerde verimlilik %90-95 lere çıkarken analog konvertörlerde %50-55 i geçmez. Örneğin 200W toplam RMS güce sahip bir ses sisteminiz olsa, AB sınıfı ise %60 verim hesabıyla 350W civarında güç çekecektir. Eğer konvertör kullanıyorsanız %50 verimle aküden 700W civarı güç yani 700 / 12 = ~59A akım çekersiniz. En az 15-20mm2 kesitli bir kablo ve arabanızı kalorifer gibi ısıtan bir konvertör.... Karar sizin.

Anonymous yazdı:

21.07.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
dediğin gibi smps çok zahmetli geliyor bana.converterlar daha kolay gibime geldi.converterdeki elemanlar çokca bilinen elemanlar.fakat smpsde çok değişik bi trafo çeşidi kullanılıyor.onu bulması bi dert birsürü çıkışı var onla uğraşması bi dert.benim merak ettiğim yani smps ile converterların aynı görevi görüp görmediğiydi.anlaşılıyorki converterde aynı görevi görüyor benim için fazla yer kaplayıp kaplamaması önemli değil.yeterki smpsnin yaptığı görevi yapsın.gerisi kolay iş.fazla yer kaplasa ne olurki demi yer kıtlığı yok allaha şükür isterse bilgisayar kadar yer kaplasın.içimi rahatlattın yani sonuç olarak ikiside aynı işleve sahip.iyi geceler.

Anonymous yazdı:

21.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Tam bilemiyorum fakat convertörler SMPS devreler kadar yüksek verimli olmuyor sanırım. Ayrıca fazla yer kaplıyorlar. Gerçi çalışır çalışmasına ama fazla zahmetli olabilir. SMPS yapmak da kolay değil ya o da ayrı mesele.

Anonymous yazdı:

21.07.2007 tarihinde ONUR BAYKAL yazdı: / 12.06.2008, 23.38
KAPİBARA DOSTUM SANA BİŞEY SORACAM.ARABALARDA SMPS KULLANILIYOR YA ONUN YERİNE CONVERTER KULLANSAK OLMAZMI?

Anonymous yazdı:

20.07.2007 tarihinde crazyboyz yazdı: / 12.06.2008, 23.38
gerçekten band genişliği çok iyiymiş.biz bunu subwoofer amplisi olarakta kullanabiliriz ozaman.

Anonymous yazdı:

20.07.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Bu haliyle takriben 5Hz - 100Khz olmalı... Ama hesaplamadım.

Anonymous yazdı:

20.07.2007 tarihinde crazyboyz yazdı: / 12.06.2008, 23.38
bu anfinin frekans band genişliği nedir?

Anonymous yazdı:

20.07.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Bu devrede çıkış komplemerleri, TIP 41 üzerinden kollektör izleyicisi olarak sürülüyor. Çıkışlar darlington olarak çalıştığından Hfe leri oldukça yüksektir. Ve bu durumda beyz akımları olabildiğince düşük kalır. Pull up (33K) ve beyz dirençleri 15K ya çekilerek deneme yapılabilir. Çünkü VAS olan TIP 41 bu akımı kalıdrabilecek kapasitededir. Ancak giriş eşlenikleri TIP 41 i sürebilir mi o tartışılır. Çünkü giriş eşlenikleri baz konfigürasyonda dizayn edilmiş. Akım sınırlayıcı kullanılmamış, bence giriş eşlenikleri 22K yerine 10K + emiter başına 220 ohm ayrık direnç ve daha yüksek Hfe li ve akım kapasiteli seçilirse ve kollektör yükü olarak akım aynası konursa iki tane kaliteli darlingtonu sürebilir.
Daha da iyisi devreyi olduğu gibi muhafaza edip, çıkışta darlington yerine IRF244/9240 eşlenik MOSFET kullanılabilir. Bu durumda 2-3-4 paralel yapılıp çıkış tgücü artırılabilir. Zaten devrede mevcut hal itibarıyla termal bir izleme yok. Bu MOSFET ler için ideal bir sürüş şekli. Yalnız beyz drienci (33K) yerine 1K civarında bişey kullanmak lazım.
Velhasıl karışık iş. Baştan dizayn yapmak lazım. Onun yerine uygulanmış şemalara (RAS300 gibi) yönelmekte fayda var.
Proje sahibi Kapibara'ya katılıyorum.

Anonymous yazdı:

20.07.2007 tarihinde arslam yazdı: / 12.06.2008, 23.38
devre güzel görnüyor ama denedikten sonra tam kararı vermek gerek dimi neyse ellerinize sağlık güzel olmuş.ben denemeye çalışcam nasıl sonuç vercek acaba sizlere kolay gelsin

Anonymous yazdı:

19.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Bu devre için ilave darlington transistör eklemek uygun olmaz diye düşünüyorum. Daha yüksek güçler isteniyorsa uygun ve denenmiş devre şemaları mevcut onlara yönelmek daha iyi olabilir.

Anonymous yazdı:

19.07.2007 tarihinde hacı yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar devre yi yeni denedim çok memnun kaldım soğutucular küçüktü biraz transistörler yandı şimdi daha büyük soğutucu takacağım bişey sormak istiyorum acaba aynı şekilde birer tane daha bdw eklesek seste bir değişiklik olurmu

Anonymous yazdı:

17.07.2007 tarihinde veysi yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara kardeşim senin anfi projeni almış olduğum 2 adet pioneer(500w)hoparlörümde kullanıyorum.bu devreden iki adet yaptım.mükemmel çalışıyor.ayriyetten jbl gt4-12 1000w subwoofer aldım.ve onun içinde 2*tda7294 anfi(subwoofer olarak )kullandım.ev içinde kullanıyorum.gt4-12sub un sesini yarıya bile açmaya gerek kalmadan evimin camları titriyor.çok hoşuma gitti.bassları çok dolgun.sub almak isteyen arkadaşlara tavsiye ederim.fakat kabinsiz olarak ev içi kullanımda pek iyi sonuç alamıyorsunuz.ben dayıma 18lik mdf den kabin yaptırdım.çeperlerini dolgu maddesiyle kaplamış.gt4ün orjinal kabin hacmi portlu olarak yapacaksanız 56 litre yani boyut olarak 35-40-35 cm.port olarak 7 veya 8 cm çapında pvc boru uzunluğu 15.85 cm. için 32 hertz biraz daha üstü frekans için 16 cm küsüratında bişeydi.

Anonymous yazdı:

16.07.2007 tarihinde isa_olcer yazdı: / 12.06.2008, 23.38
eline sağlık güzel olmuş transistörler fazla ısınıyor mu?
subwoofer'in markası ney güzelmiş.

Anonymous yazdı:

16.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
TDA7294 için girişte sinyal yok iken +/-50V besleme gerilimi olabilir diyor ama normal besleme voltajı +/-40V olarak belirtilmiş. +/-45V ile ne olur bilinmez.
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... A7294.html

Anonymous yazdı:

16.07.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
teşekkürler kapibara bi sorum daha olucak tda 7294 ü bilirsiniz onun beslemeside +/- 40 voltdur.biz bunu +/- 45 voltla beslesek sorum çıkarırmı çünkü elimdeki trafo +/-45 volt.şim bide onun için trafo sarmak istemiyorum.yeterince güçlü bi trafo.3 tane tda7294 lü ampli yapacağım ve hepsini trafoma paralel olarak bağlıyacam o şekil kullanacam.

Anonymous yazdı:

16.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Onur kardeş, +/-45 Volt beslemesi olan transistörlü bir amplifikatöre +/-40 Volt vermek sorun olmaz. Elindeki trafoda eğer amplifikatör A sınıfı değil ise %90 yeterli gelir.

Anonymous yazdı:

15.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
63 V luk kondansatörler hiç bi sorun çıkarmaz hatta daha iyi bile olur.
Elinizdeki 150 W lık trafoda sesi fazla açmayacaksanız yeterli olacaktır.

Anonymous yazdı:

15.07.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar 2n3773 ile 200w anfi devresi var onu yapacağım.beslemesine 45 volt demiş.elimdede 40 voltluk 2*40 voltluk trafo var 5 volt eksik beslesek olurmu trafonun gücü 300w kolay gelsin

Anonymous yazdı:

15.07.2007 tarihinde memethemyn yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar elimde 2 adet 63V4700u kondansatör var ben onları girişteki 50voltluk kondansatörlerin yerine kullansam bir sakıncası olurmu(bence olmaz ama yinede sorayım dedim) bide elimde önceden bulunan 150 watt simetrik 36 volt trafo var.. ben bunu kullansam sonuç nasıl olur.. zaten sesi yarım bile açmayacam..
şimdiden teşekkürler...

Anonymous yazdı:

13.07.2007 tarihinde sadık yazdı: / 12.06.2008, 23.38
evet bende resimleri eklemeyi düşündüm ama zaman yoktu şimdi gönderebiliyorum
bu arada senin orjinal diye resmini koyduğun transistörlerin aynısını aldım baya şaşırdım hatta, önceden aldıklarım ise philips ve st marka idi onlarda orjinaldi sanırım ama bunlarda sorunsuz çalışıyor tanesine 2 ytl verdim ve devre ilk seferde çalıştı patlamamasına şaşırdım alışkanlık işte :kop:
yakında görebilmeniz için 5mp(2500x1900 pixel) ile attım
işte buyrun resimler deliklide yaptım sağlam oldu:
http://www.samimiyet.com/downloads/CIMG0909.JPG
http://www.samimiyet.com/downloads/CIMG0911.JPG

Anonymous yazdı:

13.07.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
aslında o trafonun maliyeti genelde 50 60 civarında tutar.yalnız ne iş anlamadım diyarbakırda bobinajcılık çok yaygın olduğundan olsa gerek çok ucuza mal oluyor.genelde bobin teli bilirsiniz kilosu 50 ytl den satılıyor.diyarbakırda heryerde ya 15 yada 20 ye satılıyor.sacların kilosuda 2.5 ytl.3 kilo 750 gr ona gidiyo.hesaplıcak olursak karkas 2,saclar 9,bobin telleri 15 ytl den bana maliyeti 26ytl.yalnııız.trafocu sarsın dedimmi 60 ytlye satıyo.

Anonymous yazdı:

13.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
480W verebilen bi trafoyu 25 YTL ye bitirebildiyseniz epey kârdasınız derim.
Ben bu devrede kullandığım, resimde gördüğünüz 2X32V-250W trafoya 50 YTL verip yaptırdım.

Anonymous yazdı:

12.07.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ve bugün bu işin üstadından trafo gücü hesaplamasıyla ilgili çok pratik bir formül öğrendim.sizinle paylaşmak isterim.trafonun nüve kesitinin alanının karesi trafonun gücünü veriyormuş.mesela:a=5cm b:4cm diyelim.4*5=20cm kare nüve kesidi alanı ve bunun karesini alacak olursak 20*20=400w gücünde bir trafo.

Anonymous yazdı:

12.07.2007 tarihinde ONUR BAYKAL yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar trafoyu sardım.2*35 olacak şekilde.trafomun gücü 480w yapıyor.bana 25ytlye mal oldu.bu işin üstadları aynı güçteki trafoyu sarıp 60ytl civarında satıyorlar.girişte 0.60 telden 550 sarım ve çıkış sarımını 1.20lik telden 87+87 sardım ve simetrik doğrultma devresi olarak muzaffer arslan adlı yazarın elektronik devre uygulamaları adlı kitabındaki simetrik besleme devresini kullandım.4*6a diot,4*3300uf/50v kondansatör kullanıldı.ve bi kaçtane daha eleman... sonuç mükemmel.

Anonymous yazdı:

12.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Bi kaç resim ekleme imkanın varsa seviniriz hocam.
Bu devre için ilave darlington transistör eklemeye hiç gerek yok bana göre. Daha yüksek güçler isteniyorsa uygun ve denenmiş devre şemaları mevcut onlara yönelmek daha iyi olabilir.

Anonymous yazdı:

12.07.2007 tarihinde sadık yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Arkadaşlar sonunda başardım hep benim hatamdı ama neyse artık çalışıyor ve süper bulduğumu itiraf etmeliyim çünkü sukunet akımı çok çok düşük ve sorunsuz çalışıyor hemde +-60 volt ile denedim ben bunun için bütün kondansistörleri 100V aldım ve sorun çıkmadı aslında bu voltajda paralel darlington kullanılarak güç te artırılabilir sanırım...

Anonymous yazdı:

12.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
http://resim.diyaudiotr.com/proje/kapibara/img2.jpg

Anonymous yazdı:

11.07.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara kardeşim.resimdeki subwooferin modelini öğrenebilirmiyim

Anonymous yazdı:

10.07.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar ben pioneer ts-w307 aldım.30cm.18-500 hertz.bana anlayan bi arkadaşımız bana kabin ölçülerini verebilirmi?çok sevinirim.kolay gelsin.

Anonymous yazdı:

10.07.2007 tarihinde ONUR BAYKAL yazdı: / 12.06.2008, 23.38
dediğin doğruda özel sardırdığımızda daha pahalıya gelir bence.

Anonymous yazdı:

09.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Trafoyu neden kendiniz sarmaya çalışıyorsunuz ?
Sipariş üzerine bu işi zaten yapmaları gerek.
Yine de kolay gelsin.

Anonymous yazdı:

09.07.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar ben bu devreyi yaptım.fakat elimde trafo bulunmadığı için deneyemiyorum.trafo imalatçısından 300w trafo için karkas ve sacları aldım.yalnızca bobin tellerini almak kaldı.ben 2*35v saracam gerekli tel kalınlığını bu işten anlayan bi arkadaş söylerse çok iyi olur.kolay gelsin.

Anonymous yazdı:

09.07.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Pardon 3.3Kohm 1W, TIP142 nin beyzine bağlı.Yani bias akımını belirlyiror. Bunu yaralı yaparsanız misal 5Ktrimpot + 1K sabit gibi değişik transistörleri uygulayabilirsiniz. Bu durumda yapacağınız tek şey, buradaki trimpotu BIAS akımını ayarlamak için de kullanabilirsiniz. Böyle bir devrede 150-200mA sükunet akımı iyi sonuç verir.

Anonymous yazdı:

07.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Bu şemada 33K lık direnç bulunmamakta, sanırım Dr.Hardware in dalgınlığına geldi.
TIP41 in E bacağına bağlı olan direnç ise 33 ohm luktur.
Transistörlerin hFE leri arasında 5 veya 10 birim fark olması pek sorun teşkil etmez. 50 veya 100 birim gibi farklar olmasın yeter. Bu arada hFE ölçme olayını çıkış transistörü olan TIP142-147 veya BDW83C-84C için uygulamak bu transistörlerin iç yapısından dolayı veya bendeki ölçü aletinin yetersizliğinden dolayı pek mümkün olmuyor.
Transistörler hakkında en detaylı bilgileri üreticisi tarafından yayınlanan datasheet lerden edinebilirsiniz.
Örneğin aşağıda linki bulunan sitede pek çok yarı iletken hakkında datasheet bulabilirsiniz.
http://www.alldatasheet.com/

Anonymous yazdı:

07.07.2007 tarihinde sadık yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Dr.Hardware ve kapibara öncelikle sizlere çok teşekkür ediyorum hiç anlamadığım bi alanda çok değerli şeyler öğrendim (buradan bu kadar mesaj yazmam doğrumu bilmiyorum ama bu arada umarım kızmıyorsunuz bana) şimdi burada 33K lık olan direnç derken sanırım TIP41 e bağlı olanı kasdediyorsunuz bunu deneyeceğim bu arada ben transistörleri yeni aldığım multimetre ile ölçtüm ve brisinin 240 diğerinin 260 olduğunu gördüm normalmidir yoksa daha yakın olmalarımı beklenir acaba kabul edilebilir farklar nedir 3 veya 5 mi olmalı. Bu arada böle şeyleri ben daha önceden hiç duymamıştım yani transistörlerin karşılaştırılması vesaire bu tür bilgileri kitaplardan öğrenebilirmiyim böle şeylerin anlatıldığı bir kitap adresi gönderirseniz çok sevinirim.

Anonymous yazdı:

07.07.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Sadık dostum,

22K lık direnç geri besleme direncidir. Ve amplinin kazancını belirler. Bu pozisyonda ayarlı direnç kullanmak istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Kazancı fazla düşürür veya yükseltirsen ampli osilasyona girer ve hoparlörlerini veya daha da kötüsü çıkış transistörlerini yakabilirsin.
Ancak darlingtonların bayzine giren 33K lık direnç yerine 20K lık trimpot ve arkasına 20K lık bir direnç kullanabilirsin. Bu durumda beyz akımını ayarlamış olursun ki bu da istediğin transistörü kullanmana yardımcı olur. Ama bu konuda da dikkatli olmak lazım. Kolay gelsin.

Anonymous yazdı:

07.07.2007 tarihinde sadık yazdı: / 12.06.2008, 23.38
devre şemasında sağdaki bc556 nın çıkış ile arasındaki 22K lık drenci ayar direnci olarak kullanılabilirmi çıkışı sıfırlamak için oraya 100K lık bi pot koysam ve onu 22K civarında aynatsam bu ayarlama için uygun olurmu çünkü ben çıkış transistörlerini farklı marka aldım girişteki transistörleride sökmek istemiyorum tekrar bu şekilde ayar ne kadar makul olur yardımlarınızı bekliyorum görüşmek üzere

Anonymous yazdı:

06.07.2007 tarihinde gökhan yazdı: / 12.06.2008, 23.38
daha denemedim ama paylaşımın için saol

Anonymous yazdı:

05.07.2007 tarihinde sadık yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara çok teşekkürler anlıyorumki aceminin acemisiyim ben transistörlü sistemlerin ama performansları nedeni ile bende bi hastalık oldu artık bi tane yapayım dedim sanırım az kaldı, yardımların için sana minnettarım, çok teşekkürler kardeşim...

Anonymous yazdı:

05.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Hemen pes etmeyin. İlk denemelerimde bu devrede bende epey sorun yaşadım. Benden sonra yapmak isteyenler olursa sorun yaşamasın diye de bütün deneyimlerimi aktarmaya çalışıyorum.
Girişteki BC556B çifti aynı firmadan çıkmış olsun. Farklı firmaların BC lerini aynı anda kullanmayın. Hatta bunları ölçü aleti ile hfe testine tabi tutun. Birbirine en yakın olanları devreye takın.
Eğer hfe leri birbirinden farklı olur ise tıpkı sizde olduğu gibi çıkış transistörlerinden biri boşta iken diğerinden biraz draha fazla ısınıyor. Aynı olayı ilk denemelirimde bende yaşadım. Girişteki BC ler bu olayda hassas bi rol oynuyor sanırım.
Eğer hâlâ beslemede +/-55V kullanıyorsanız bunu biraz aşağı çekmeyi deneyin.
Devre boşta çalışırken hiç hoparlör yakmadığımı belirteyim ama ses çıkışından hoparlöre giden kablonun arasına bi sigorta koyun her ihtimale karşı.
RMS değeri gerçekten 100-150W olmayan ucuz hoparlör bağlamayın, yanma ihtimalleri bi hayli yüksek.
İlk denemelerimde sesi biraz yükselteyim dediğimde bir tane bende yakmıştım.

Anonymous yazdı:

04.07.2007 tarihinde sadık yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara brader yine ben :)
yazdıkların çok makbule geçti artık devre çalışır duruma geldi fakat boştayken giriş uçlarını 22K ohmluk bi drençle bağlayıp devreyi denediğim zaman çıkışa aşırı bir akım çıkışı oluyor ve bdw83c transistörü aşırı ısınıyordu, hatta bu yüzden hoparlörlerimden biri yandı iki tane 4 ohmluk 2 hoparlörü seri bağlamıştım ve sonra yazına bi daha göz attım ve gördümki bc556 lar birbirine çok yakın hfe değerlerinde olmalı demişsin bu hfe değerlerinin birbirine yakın olmaması böle bi sonuç doğururmu yardımlarını bekliyorum ve inan bu durum beni çok sıktı devreyi komple çöpe atmayı bile düşündüm elektroniğin bu kısmına bi hayli soğudum.

Anonymous yazdı:

04.07.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
BC546 NPN olduğu için, devreyi çalıştırır çalıştırmaz yanmaları normal. :) BC556B ler PNP dir.
Bacak bağlantıları aslında her iki durumda da doğru.
Pihilipsin datasheet'inde BC556B için 1 nolu ayak Emitter, 2 Base, 3 ise Collector demiş.
On Semiconductor'un datasheet'inde ise 1 Collector, 2 Base, 3 Emitter, numaralı ters yazmış ama düz yüzeyi size bakacak şekilde sayarsanız ikiside aynı şey.
Yerleştirme planındaki sembole uyacak şekilde numaralara aldırmadan takın çalışacaktır.
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... C556B.html
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... C556B.html
Beslemeyi +/- 55 denemedim bişey diyemeyeceğim. En azından +/- 50 ye çekmeyi deneyin zaten tam güçte onlar tahminen yaklaşık olarak +/- 45 V a düşerler.
İlk denemede çıkışa 8 ohm hoparlör takın veya 4 ohmluk hoparlöre 4 ohm seri taş direnç bağlayın ve araya mutlaka bi sigorta koyun, ne olur ne olmaz. Eğer besleme trafonuz 250W ve yukarısında ise taktığınız hoparlör 100W rms nin altında asla olmasın zira patlayabilir.

Anonymous yazdı:

04.07.2007 tarihinde hasan yazdı: / 12.06.2008, 23.38
( sadık ) kardeşim devreyi yaparken yerleşim planına göre malzemeri alıp yerleştirseydin böyle bi sorun yaşamazdın . Bende öyle yaptım çünki :D

Anonymous yazdı:

04.07.2007 tarihinde sadık yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara kardeşm ahbe nasıl böle bi hata olabildi anlamadım ama girişteki transistörlerin bc556 ların neden yandığını anladım sen onları ters göstermişsin çünkü orjinal kataloglara bakarsan 1 ucu C değil E olacak bc556 ların istersen bu adresten direk bakabilirsin umarım bu durumu düzeltirsin yada ben yanlış olabilirim açıklarsan sevinirim mesela senin kullandığın transistörlerde bu durum tersi olabilir yani 1 ucu Collector olabilir adres burada bakabilirsin
http://www.ortodoxism.ro/datasheets/phi ... _557_3.pdf
çok teşekkürler kardeşim bide böle takıp deneyecem hevesimi alamadım kendimi becereksiz hissediyorum belkide diyeceksinki kardeşim madem katalog vardı ona göre yapsaydın ama işin heyecanı ile daldık işte bu arada sen bu devreyi bu şekilde nasıl çalıştırdın büyük başarı katalogları alt üst edecek birisin sen ;) tamam kızma şaka yapıyorum biraz ukalayım işte kendimi tutamıyorum

Anonymous yazdı:

04.07.2007 tarihinde talip yazdı: / 12.06.2008, 23.38
meslek lisesi ve meslek yüksek elektrik bölümü mezunuyum uzun zamandır amlifikatörlere karşı ilğim vardı bir kerelik denememde tatmin etmeyen bi sonuç aldıktan sonra çesaretim kırılmıştı siteyi tesadüfen buldum ve çok beyendim cesaretim geri geldi teşekkür ederim bu site ve emekçilerine başarılarınızın devamını beklerim

Anonymous yazdı:

02.07.2007 tarihinde sadık yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ha bu arada unutmadan ben denerken girişi 0 ile kısa devre yaptım ve çıkışa hoparlör bağlamadım

Anonymous yazdı:

02.07.2007 tarihinde sadık yazdı: / 12.06.2008, 23.38
merhaba kapibara kardeş paylaşımın için çok teşekkürler bende bu devreyi aynen yaptım ama deneyemeden bc546 transistörleri patladı ben bc556 istemiştim ama bc546 vermişler sonradan farkettim ama devreyi dediğin gibi biraz yüksek voltajda denedim ben devreyi +-55V civarı bir voltajla besledim acaba bu yüzdenmi patladı hevesim kursağımda kaldı yardımcı olursan sevinirim bu arada bu transistörlere devre çalışırken toplam voltajmı etki eder mesela senin denemende 45+45 yani 90V bu durumda bu transistörler u voltajı kaldırmaz herhalde tabi sen daha iyi analiz etmişsindir tekrar teşekkürler yardımlarını bekliyorum....

Anonymous yazdı:

30.06.2007 tarihinde ONUR BAYKAL yazdı: / 12.06.2008, 23.38
teşekkürler hardware ve hasan kardeşim.gerçekten kafamı çok karıştırmıştı.çünki tamircihasan kardeşimizin yaptığı bi yorumdan dolayı.ben bu anfinin malzemelerini aldım.bugün yarın yaparım.arkadaşlar bana önerebileceğiniz kaliteli subwoofer varmı.fiyatı 100-180 arası olabilir.hepinize kolay gelsin.

Anonymous yazdı:

30.06.2007 tarihinde hasan yazdı: / 12.06.2008, 23.38
:) Onur Baykal Kardeşim Bu Devreyi Bende Yaptım r2,r1 Direnci Benimde Kafamı Karıştırdı Ama Sen Yerleşim Planına Göre Malzemeleri Al Bende Öyle Yaptım Anfi Gerçekten Mükemmel Sonuç Verdi Saatlerce Maximum Güçde Çalıştırdım Hiçbir Sorun Çıkarmadı

Anonymous yazdı:

29.06.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Dostum sanırım Kapibara tatile çıktı.
Ben cevaplayayım. O bahsettiğin dirençler zaten darlington yapıdan dolayı var. Ve esasen transistör kılıfının içinde yer alıyorlar. Dolayısıyla senin bişi yapmana gerek yok o konuda. Zaten baskı devrede de o dirençlerin yeri yok.
Kolay gelsin.

Anonymous yazdı:

28.06.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar ilk sorduğum soruya cevap verebilirmisiniz gerçekten çok takıldım

Anonymous yazdı:

28.06.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
hasan kardeşim ben senlen tanışmak amacıyla dükkanınıza gelmiştim fakat sadece dayınız vardı haftasonu olduğunuzu söyledi.bende amplifikatörlerle uğraşıyorum.bazı takıldığım yerler oluyo sakıncası yoksa size sormak isterim.yavuz elektroniği biliyorsunuzdur.bu amplifikatördeki güç transistörlerinin orjinallerini orda bulabilirmiyiz.konyada olmadığım için soramıyorum size sorayım dedim.diyarbakırda oturan arkadaşlar size sesleniyorum diyarbakırda bu tür küçük elemanları satan elektronikçileri tarif ederseniz çok sevinirim.

Anonymous yazdı:

28.06.2007 tarihinde onur baykal yazdı: / 12.06.2008, 23.38
sitenizi gerçekten çok beğendim.basit yapısına karşın gayet kaliteli vede güçlü bi ampli olduğu yorumlardanda anlaşılıyor.malzemeleri en kısa sürede temin edip bu devreyi kurucağım.hasan kardeş bi sorum olucak şu bahsettiğiniz r2,r1 dirençleri kafamı karıştırdı.bahsettiğiniz dirençler zaten transistörün yapısında bulunmuyor mu?orası kafamı karıştırdı.yanıtlarsanız çok makbule geçer.allaha emanet olun.hepinize kolay gelsin.

Anonymous yazdı:

26.06.2007 tarihinde heb_jordan23 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
eline sağlık hocam.çok güzel olmuş.bu kadar ayrıntılı anlatıp ve tüm ayrıntısna kadar yayınladığınız için teşkrlr

Anonymous yazdı:

16.06.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
4 ohm bağlayacak iseniz en az 150W RMS,
8 ohm bağlayacak iseniz en az 100W RMS güce dayanabilecek bi hoparlör bağlayın.
İçim rahat etsin derseniz, 150 - 200W RMS lik bişey daha uygun olur.

Anonymous yazdı:

16.06.2007 tarihinde abrek yazdı: / 12.06.2008, 23.38
trafoyu aldım ama şimdi bir sorum daha var bu amfiye en ideal kaç ohm kaç wattlık hoporlör takıyım :bilmem:

Anonymous yazdı:

14.06.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
+/- 45 Volt diyen kısım besleme geriliminin doğrultulmuş boştaki hali ki bu gerilim devre tam güçte çalışmaya yaklaştığında +/- 40V a kadar düşüyor.
PCB de yazan 32 Volt ise devreye verilecek olan doğrultulmamış AC gerilim. Bu değer doğrultulduğunda yaklaşık +/- 45 Volt civarı oluyor.
Aslında girişe gönül rahatlığı ile AC 2 X 35 Volt verebilirsiniz. Bu değer doğrultulduğunda yaklaşık +/- 50 Volt civarında olur ve tam güçte de tahminen +/- 45 Volt civarına inecektir. Kullanacağınız trafo ise en en az 250-300 W civarında olmalı.

Anonymous yazdı:

13.06.2007 tarihinde abrek yazdı: / 12.06.2008, 23.38
devreniz çok güzel ucuz kolay teşekkürler
şu an devreyi bitirdim ama bişeyi anlamadım bi devrede 45V dio bir devrede 32V dio bide kaç vatlık acil cvb teşekkürler

Anonymous yazdı:

13.06.2007 tarihinde amfici_ismai yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar o amfideki 4700 mf ları 6800 mf yaparsanız döşer ortalığı nede olsa amfi güçlü eline sağlık kapibara saol

Anonymous yazdı:

06.06.2007 tarihinde Değer ÖZSU yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Elinize emeğinize sağlık,paylaşımınıza teşekkürler.Ne kadar teşekkür etsek azdır.
Yabancı sitelerde bile paylaşım olayında insanlar cimri davranırken siz tutmuşsunuz birde baskı devresini,fotoğraflarını,geçek sahte transistörler hakkında uyarılarınızı,kısaca deneyimlerinizi,herşeyi paylaşmışsınız.
Siteniz çok güzel ve doyurucu bir site.
Tekrar teşekkürler,elinize emeğinize sağlık.
Hemen kendi sitemizde reklamınızı yapacağım.Bu güzel siteyi duyuracağım.

Anonymous yazdı:

05.06.2007 tarihinde ozan yazdı: / 12.06.2008, 23.38
gayet mukemmel olmus, sahsen ben elektronık ısıne yenı basladım ama kesın yapıcam, ınsallah buraya da uye olmak ıstıyorum bu sıteye de google aracılıgıyla ilk defa gırdım cok begendım...

Anonymous yazdı:

31.05.2007 tarihinde Güngör Yalçı yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ben bu islerden anlamam kendimin parcalari birlestirip birseyler yapmak isterim. siteniz cok guzel olmus ve cok doruyucu bilgiler var.
Elekronige merakli olan arkadaslar bu mazlemeleri bulmakta zorluk cekebilirler. siz bunlari paketleyip bir set olarak ta isteyenlere gonderebilirseniz. bu yapmis oldugunuz guzel tasarim daha cok yaygin olarak kullanilmis olur. Alis fiyatlari uzerine biraz kar koyup listesinizde sitenizde yayinlarsaniz super olacak diye dusunuyorum. ben bir set almayi dusunuyorum acikcasi. Mavi led lerden lamba yapmayi dusundum ama antalyada led bulamdim . herkez cep tlf carpalari satiyor :(

Anonymous yazdı:

31.05.2007 tarihinde Hasan yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Emeğine Sağlık Kardeşim Anfi yi Bende Yaptım Gerçekten Çok Güzel Bi Anfi Saatlerce Maximum Güçde Çalıştırdım Hiçbir Sorun Çıkartmadı

Anonymous yazdı:

27.05.2007 tarihinde Hazar yazdı: / 12.06.2008, 23.38
klazing,
Hayır, projeyi yapan arkadaşın elinde görece yüksek güçlü olarak kullanabileceği bir tek bu subwoofer vardı. Test amaçlı onda denendi.

Anonymous yazdı:

27.05.2007 tarihinde klazing yazdı: / 12.06.2008, 23.38
resimlerde subwoofer görüyorum, bu ampli sadece subwoofer amplisi olarakmı kullanılıyor?

Anonymous yazdı:

25.05.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Bunların küçüğü makbul hocam. :)

Anonymous yazdı:

25.05.2007 tarihinde mustafa yazdı: / 12.06.2008, 23.38
çok süper olmuş ama küçük gibi geldi bana :evet: :evet:

Anonymous yazdı:

24.05.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
İhtiyarlık işte naaparsın. Unutmuşum.

Anonymous yazdı:

24.05.2007 tarihinde Hazar yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Hasan dostum,
Eğer vaktiniz varsa BJT li bir örnek yapıp bu şekilde makalelendirir misiniz?
Projelerimiz arasında bir de BJT li olsun..


demişsiniz ya, Hasan da BJT'liye nasıl çevirilir yazmış :)

Anonymous yazdı:

24.05.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Walla proje bana ait ddil. Sanırım Kapibara'ya söylüyorsun.

Anonymous yazdı:

23.05.2007 tarihinde tamircihasan yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Dr.Hardware kardeş şemada darlington transistörlerin içindeki r2 dirençleri 100ohm olucak r1 dirençleri kullanılmayacak. diyotlar ise ultra fast diyot olursa yüksek frekans geri tepkimesinde trler daha iyi korunmuş olur. çıkış için 2sc5200 ve 1943 onları sürenler ise bd 243 ve 244 kullanılacak

Anonymous yazdı:

08.05.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Şimdi burada anlatması uzun sürer zaten sorduğun bütün soruların cevapları yazıda yazıyor. :)
Kullandığım hoparlörün kutusunun resmide mevcut ayrıca. Ama en azından 150 W RMS e dayanacak bi hoparlör kullanın bu değerin altındakiler patlayabilir.
Şahsen bi tane 120W lık patlattım ama büyük ihtimalle gerçek 120W değildi.

Anonymous yazdı:

08.05.2007 tarihinde F.A.T.İ.HHH yazdı: / 12.06.2008, 23.38
kapibara kardes bu guzel projeyı bızlerle paylaştığın için çpk teşekkürler.İzninle sana birkaç sorum olacak:
*besleme için kaç volt/amperlik bir trafo kullandın ve bunu nereden bulabilirim.
*kaç w/ohm luk bir hoparlör kullandın?
*ve sen bu devrede tam olarak BD556 mı yoksa BD558 mı kullandın senın tavsıyen nedır.
bu soruların yanıtlarını verebilırsen sevınırım

Anonymous yazdı:

07.05.2007 tarihinde Kapibara yazdı: / 12.06.2008, 23.38
BD249C ve BD250C darlington değil o yüzden TIP lerin yerine direk bunlar takılarak sonuç alınamaz sanırım.
PCB ve şemada değişiklik yapıp BD249C ve BD250C ye darlington olacak şekilde uygun bi transistör çifti eklenerek yapılabilir muhakkak ama o zamanda devrenin sadeliği biraz bozulabilir.
Yapıp denemek gerek. :bilmem:

Anonymous yazdı:

07.05.2007 tarihinde asad yazdı: / 12.06.2008, 23.38
selamlar saygılar hocam...
bu transistorler bd249c ve bd250c kullanılabilir mi? her biri 25a olduğu için fazla ısınma problemi de kalmaz tip 142ve147 10a

Anonymous yazdı:

02.05.2007 tarihinde the_son yazdı: / 12.06.2008, 23.38
helal olsun hocam valla sizin gibileri olduktan soınra bu sesin sonu gelmez her zman bir sesimiz olur teşekkürler emeğinize sağlık

Anonymous yazdı:

02.05.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Hasan dostum,
Eğer vaktiniz varsa BJT li bir örnek yapıp bu şekilde makalelendirir misiniz?
Projelerimiz arasında bir de BJT li olsun..

Anonymous yazdı:

01.05.2007 tarihinde tamircihasan yazdı: / 12.06.2008, 23.38
arkadaşlar devre darlington yerine bjt yede çevirilebilir. 2sa ve 2sc serisi çıkış transistörlerini bd 243 ve 244 ile darlington yapabilirsiniz. daha önceden elime geçen bir darlington anfiyi bu şekilde bjt çıkışa çevirmiştim. hem çıkış daha stabil oldu hemde ısınma azaldı.

çalışma güzel olmuş elinize sağlık. birde dediğim şekilde deneyin verimin arttığını göreceksiniz...

Anonymous yazdı:

30.04.2007 tarihinde asad yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Gerçakten ellerinize sağlık arkadaşlar
aynı transistörlerin kullanıldığı op-amplı versiyonunu yapmıştım ama önce op amp sonra (izoleli kılıf olmasına rağmen)sizlere ömür :kop: ellerinize sağlık

Anonymous yazdı:

30.04.2007 tarihinde yusuf117 yazdı: / 12.06.2008, 23.38
devre cok guzel gorunuyor denemek lazım :D

Anonymous yazdı:

30.04.2007 tarihinde Dr.Hardware yazdı: / 12.06.2008, 23.38
Müthiş...
Eline sağlık ne denebilir ki başka?

Anonymous yazdı:

29.04.2007 tarihinde RECEP yazdı: / 12.06.2008, 23.38
ellerinize sağlık güzel olmuş.bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

Anonymous yazdı:

29.04.2007 tarihinde bykoz yazdı: / 12.06.2008, 23.38
güzel çalışılmış elinize emeğinize sağlık.
Yorumların devamı yükleniyor...