Tüm DIY Audio dostlarını selamlıyorum.
Kalite, ses tekniği uygulamalarında en önemli kriterdir. Amplifkatörler için kalite tanımlamasında kullanılan pek çok kriter olmakla birlikte A Sınıfı dendiğinde akan sular durur. A sınıfı, temel olarak oldukça eski bir konsept olduğu halde günümüze değin kendisine herhangi bir alternatif getirilebilmiş değildir.
En önemli özelliği, sıfır crossover ve çok düşük intermodulasyon distorsiyon şartlarında çalışması ve doğala çok yakın bir ses karakteristiği olmasıdır. Ses guruları çok iyi bilirler ki A sınıfı bir amplifikatörünün verdiği sesi asla başka tür bir amplifkatörden alamazsınız.
Bu kadar reklamdan sonra biraz teoriye inelim;
Altta görülen sinyal şekli, genel anlamda sinüs giriş sinyalini, solda görülen ise A sınıfı bir amplifkatör katının çıkış sinyalini ifade eder. Ortadaki eğri ise standart bir A sınıfı amplifikatör katının cevap eğrisini verir.
Bu şekilde ise B sınıfının ya da daha doğru terminoloji ile AB sınıfının cevap eğrisidir. Transistör karakteristiğine uygun olarak sinyal yalnızca bir alternansta güçlendirilmekte diğer alternans kesilmektedir. Doğal olarak bu eğri NPN transistör içindir. Sinyali tamamlamak için komplemer kullanılır ve altına bir adet de PNP konarak sinyalin diğer yarısı amplifiye edilir. Sonuçta iki güçlendirilmiş alternans birleştirilir ve sonuç sinyal elde edilir.
AB sınıfının en büyük handikapı, sinyal alternansları arasında geçiş olurken (zero crossing) transistör yarıiletken yapıları tarafından kesilen sinyalin “diğer” kısımları bu tam da bu noktada çok zayıf bir pik oluştururlar. Bu pik sinyalin frekansı ile doğru orantılıdır. Yani o sinyalin bir harmoniği gibidir. Siz de bu kesim noktasını DUYARSINIZ. Buna crossover distorsiyonu denir. Bunu engellemek için türlü çözümler üretilmiş ancak bir türlü tamamen yok etmek mümkün olmamıştır.
Gelelim A sınıfına ve de aynı zamanda devre şemamıza;
Uygulamamız oldukça basit bir tasarıma sahip ve tamamen A sınıfı bias edilmiş bir çıkış katına…..
A sınıfı uygulamalarda, çıkış sinyali (+) ve (-) alternanslar için aynı transistör grubu üzerinden yapılır. Yani sinyallerin sıfır geçişleri hissedilmez.
Uygulama şemasında, OPA134 entegresi giriş tamponu ve VAS (Voltage Amplifier Stage) olarak kullanılmaktadır. Çıkış katı ve akım sürücüsü olarak IRF510 HEXFET kullanılmaktadır. Sabit akım kaynağı olarak bu uygulamaya özel 120ohm 2W lık basit bir direnç ve geri besleme olarak da direk enjeksiyon :) iki parça direnç kullanılmaktadır. Op-ampın giriş ve çıkışında akım sınırlayıcı olarak 100 ohm luk metal film dirençler yer almıştır. Giriş yükü olarak da ses ayar potansiyometresi kullanılarak eleman tasarrufu yapılmıştır.
Devrenin sükunet akımı 100mA dir. Yalnızca 100mW lık bir amplifikatör için oldukça yüksek bir akım doğrusu. Ama A sınıfının özelliği budur. Verimsiz ve sıcak kanlı! Savurgan bir kadın gibi…
Çıkış gücü A sınıfı için 100mW ve AB sınıfı için 1W dır. Bir kulaklık amplifikatörü için oldukça iyi rakamlar olduğunu söylemeliyim. Devre bu haliyle 32ohm kulaklıklar için diazyn edilmiştir ancak 8 ohm la 64 ohm arası her türlü kulaklık ve hoparlörle çalışır.
Amplifikatörün kalitesi yalnızca ve yalnızca kullandığınız parçaların kalitesine bağlıdır. Devrede R2 dışında tüm dirençler metal film olarak seçilmeli ve muhakkak match edilmelidir.
Ayrıca çıkış MOSFETi de muhakkak orijinal alınmalıdır ve onlar da match edilmelidir. Girişteki op-amp doğal olarak benim tercihimdir ancak kaliteyi belirleyen en önemli parça da odur. Kargo masrafı ile birlikte 16$ a alabileceğiniz bu entegre şu an için kabul edilen en iyi audio grade op-amp tır ve JFET girişlidir. Yerine TL071 den başlayan geniş bir yelpazede her türlü TEK op-amp kullanılabilir. Ama aynı ses kalitesini yakalamak için mutlaka OPA134 kullanın.
Uygulamada muhakkak regüle bir güç kaynağı kullanılmalıdır. Ve OPA ların 7 ve 4 nolu bacakları ile şasi arasına benim yaptığım gibi 100nF lık ek kondansatörler eklenmelidir.Devre şu haliyle +/- 9v dan +/- 18v a kadar her türlü regüle beslemeyi kabul eder. Ben uygulamamda +/-12v kullandım.
Bunun için 2x12v ve 25W lık bir trafo, 2A lik kaliteli bir köprü, 2 adet 4700uF 25v Low ESR kaliteli kondansatörler ve 7812 ve 7912 kullandım. Daha kaliteli bir güç kaynağı isteyenler LM317 ve 337 çiftini kullanabilirler. Devre regülesiz güç kaynakları ile istenilen performansı yakalayamayacağı gibi, sabit akım kaynağı oluşturulamadığı içn stabil çalışmayacak ve MOSFET iniz kısa zamanda mevta olacaktır. Besleme devresi oldukça basit olduğu için burada devre şeması vermeyeceğim.
Uygulama ile ilgili detay notlara gelecek olursak. Devre verimlilik açısında oldukça fakir olduğundan güç harcaması kanal başına yaklaşık 24v x 200mA = 4,8W ve iki kanal için yaklaşık 10W düzeyindedir. Ve bu gücün neredeyse tamamı MOSFET ler ve R2 ler tarafından havaya sıcaklık olarak atılmaktadır. Direnç için herhangi bir soğutmaya ihtiyaç olmamakla birlikte (130°) MOSFET ler için muhakkak çok sağlam soğutuculara ihtiyacınız olacaktır. Ben uygulamamda yaklaşık 5cm x 10 cm ebadına kompleks bir soğutucu kullandım. Tahminen 2°C/W düzeyindeki soğutucum standby halindeki amplifkatörümü ancak 65-70°C arası stabil tutabildi. Tam güç dinlemede ise bu değer 80° ye kadar çıktı. Oransal olarak kabul edilebilir bir değer. Ama daha büyük bir soğutucu tercih edilebilir.
Ses kalitesi açısından kendi tasarımım olduğu için söylemiyorum; ancak gerçekten tatmin oldum diyebilirim. Şu ana kadar hiçbir AB sınıfı amplifkatörde bu kadar detaylı midler ve tizler dinleme şansım olmadı. Özellikle kulaklık meraklılarına şiddetle tavsiye ederim.
Amplifikatörün son hali;
Yapmayı düşünen arkadaşların her türlü sorusuna elimden geldiğince cevap vereceğim. Devrenin baştan sona tasarımı tamamen bana aittir. Dolayısıyla uğrayacağınız her türlü başarısızlığın sorumluluğunu şimdiden üstleniyorum.
Saygılarımla.
Dr.Hardware
Forumda Yazılmış Olan Yorumlar
mustafayilmaz yazdı:
120 ohm (ben 100 ohm kullanıyorum) dirençler bu şekilde daha az ısınıyor.
Crowbar yazdı:
mustafayilmaz yazdı:
şimdilik pot kullanmıyorum.zaten son seste 1-2 saat dinleyip kapatıyorum.
Crowbar yazdı:
Rica ederim, işinize yaramıştır umarım. Bu arada, pot olarak hangi marka model ve kaç ohm kullandınız acaba?
mustafayilmaz yazdı:
beslemede batarya karakteristiği elde etmek zor.kondansatör ve diyotları daha iyi değerlerle değiştirdiğim halde pek fark hissetmedim.
ayrıca e-posta için teşekkür ederim:)
Crowbar yazdı:
Haklısınız iki opampın etkisi mutlaka olacaktır kanallar arası crosstalk ihtimalini en aza indireceğinden ama ben fark edebileceğimi pek zannetmiyorum. Valla Türkiye geriden gelen değil de geriye giden demek daha doğru olur sanırım. Bu patates baskı malzemeler son yıllarda patlamış bildiğim kadarıyla.
Kutu olarak bir önerim yok. İzmirde hatfon diye bir mağza var kutu işini oradan halledebilirim diye düşünüyorum. Pil yorumunuzu da görünce besleme katındaki regüle entegrelerini de LM317 ve 337 ile değiştirmeye karar verdim. 120ohm taş direnci de kaldırıp LM317 ve 10ohm direnç ile akım sınırlama olarak değiştirdim, sükunet akımı 130ma oldu. Besleme katı ile ampliyi de ayrı iki kutuya koyup 4-pin molex ile gücü sağladık mı olur gibi bu iş. Bir de size bir E-Posta gönderdim.
mustafayilmaz yazdı:
ben ilk versiyonu denedim.belki taş direnç yerine lm317 kullanmak daha iyi olur.
ses kalitesini en çok etkileyen genelde besleme devresi oluyor.bu devreyi pille çalıştırmıştım, normale göre performans çok çok iyiydi opampın her kanala ayrı kullanılmasında fayda var diye biliyorum.
maalesef Türkiye geriden gelen bir ülke.malzeme konusunda gerçekten sıkıntılıyız.yerine göre, doğru düzgün bir direnç bile bulamıyorum.geçen gün bir arkadaşıma kutupsuz kondansatör diye ptc satmışlar
+15 euro masraftan dolayı siparişleri ertelemiştim, bende topluca yapmayı planlıyorum.bazı malzemeler stokta bulunmuyor.doğru zamanı bekliyorum.
kutu olarak bir öneriniz var mı?
Crowbar yazdı:
Malzemeleri karışık olarak yazdığımdan kopyala yapıştır yaparken multicomp kaçmış araya. Ben hiç kullanmadım bu markayı. Dirençleri vishay yapıyorum ama dale değil. O taş direnci komple kaldırıp LM317 kullanmak daha mantıklı o zaman (ya da dediğiniz gibi 5W telli birşey). Zaten ikinci versiyonda planlanan değişikliklerden biri de buymuş. Koruma olarakta MKP kondansatör ile bir koruma yapmayı düşünüyorum. Opampı da tek pakette iki opamp olarak değiştiriyorum (hazır devre var diye üşenirsem gene iki opamp olur bu ). Ayrıca basit bir bass boost ekleyebilirim RC kullanarak. Veya LM4780'in projesinde kullanılan preamplifikatörün bir linkwitz devresine benzer komplike birşeyler de olabilir. Potu da oraya 10K yazmışım önümdeki kağıda 100K yazmışım. Ah bu dersler.. (düzenleme: pot doğruymuş 10K)
Üşengeçlik kısmına gelirsek. Audio ve alıcı verici devreleri başlamayı en istemediğim devrelerdendir. Yok geri beslemesi kısa olacak yok kondansatör bulunmuyor, transistör alıyorsun sahte çıkıyor. Bir ara ayarlı güç kaynağım bozuldu da fellik fellik 2n3055 aradım. Tipe bakıp sahte mi veriyorlar nedir . Bu sefer işi kökten halledip tüm malzemeleri farnell'den almayı düşünüyorum. Zaten saçı başı dökmeye başladım zorlamaya gerek yok.
Aklıma geldi. Şu opamptan çıkan direnci bypass etmek için iki tane pin ve şu harddisklerin arkalarında olan kaybolunca (eskiden tabi ide zamanı) mağza mağza yalvartan jumperlardan koymayı düşünüyorum. Nedenine gelince, çıkıştaki mosfeti darlington BJT ile değiştirerek denemeler yapmak. Of çok karıştırıdm gene.
mustafayilmaz yazdı:
multicomp markası nasıldır acaba ? her malzemeyi üretiyor bildiğim kadarıyla ..
bence dirençlerin hepsi vishay olsun.taş direnç yerine aliminyum soğutuculu kullanmalısınız.bu dirençlerde çok ciddi bir ısınma söz konusu oluyor.(bu devre için)
birde trafonuz da sağlam birşey olsun.bendeki 2A diyotlar ısınıyor, belki daha iyi diyotlar kullanılmalı.
panasonic 10mf/35v kondansatör Türkiye'deki bir sitede mevcut.daha önce (tereddüt ederek) satın almıştım.yine aynı sitede vishay 100ohm/10w-25w-50w gibi değerleri bulabilirsiniz.(120 ohm yerine) transistörler için mutlaka izalatör kullanın.sonra olan kulaklığa oluyor.
birde bu devreye hop. koruma eklense güzel olacak.
Crowbar yazdı:
Dirençler
Multicomp 100R 0.25w %0.5 10x
Wishay Dale 1K 0.25w %1 10x
120 ohm taş direnç 5w
Polyester kondansatörler
Vishay Roederstein 220nf 63V 8x
Vishay BC 100nf 63v 5x (opamp bacakları için)
OPAMP ve Mosfet
Vishay IRF510PBF 4x
OPA134PAG4 2x
Jack ve Pot
Lumberg KBL3 6.3mm jack
Prosignal altın kaplama 2x RCA jack
Vishay sfernice 10K log-audio dual pot
Elektrolit kondansatörler
Panasonic FC serisi 220uf 35v 5x
Panasonic FC serisi 1000uf 35v 5x
Panasonic VA serisi 10.000uf 35v snap in 2x (bu biraz fantazi oldu gibi. 4700uf FC serisi ile değiştirebilirim siparişten önce)
regüle entegreleri, diyotlar ve 1000uf kondansatöre paralel bağlanacak tantal kondansatör.
scarab yazdı:
ben ilk yaptığım devrede "İ.R." marka kullanmıştım sesi çok beğenmiştim sonra "SEC" marka mosfet kullanarak devreyi tekrar yaptım ses çok yavan geldi bana yane opamp'ın kalitesi kadar mosfet'ede dikkat etmek lazım
sarpkaya yazdı:
sarpkaya yazdı:
hoparlör yazdı:
Ben ilk versiyonun en kapalı tipini yapmıştım, sonradan bazı değişiklikler oldu. Forumda bilgisi mevcut.
Kulaklık amfisi olarak kullanacaksanız benim gibi delikli plakete de yapabilirsiniz. Preamp olarak kullanacaksanız bence farklı devreler denemek lazım, yok her ikisi de işimi görür derseniz yine yapabilirsiniz. Son versiyonunda akım kaynağı olarak LM337 kullanılmıştı yanılmıyorsam.
Açıkcası ben Nico'nun kulaklık amfisini yapmayı hedefliyorum, transistörlü versiyon. Gayet basit, tek yüzlü baskılı devresi var. Sitedeki opamp'lı versiyonun ise oldukça farklı uygulamaları var, değişiklikleri deneyip zevkinize göre karar verebilirsiniz. Düzgün malzeme kullanıldığında opamp'lı tasarımın kalitesi de iyidir. Her iki devreyi de tavsiye ederim, ancak Dr.'un devresini yaparken oldukça keyif aldım.
mfethi yazdı:
Saygılar.
hoparlör yazdı:
Sonuçta düşük empedanslı çıkış veren bir Class A yapısı var ve bu da gayet iyi bir preamp özelliği. Hazır kutulamışken ben de böyle kullanmaya karar verdim, arada kulaklık da takıyorum. Aslında biraz iyileştirme yapmam gerekiyor, ben ilk versiyonunu yapmıştım. Ama kutuya girince çok üşeniyorum açıp kurcalamaya, bir led bile eklememiştim, varsın kalsın dedim.
Ses açısından ise memnunum.
mfethi yazdı:
Bu devrenin preampli olarak kullanılabileceğinden söz edilmiş. Diğer preamplilere göre bir artısı olup olmayacağını merak ettim şimdi.
e_cag yazdı:
Doktor'un pcb tasarımının görünümü ise şurada:
transistor-mosfet-amplifikator-f5/class-kulaklik-amplisi-t272-50.html
Tabii bunu tekrar eagle'da çizmek gerekir.
mfethi yazdı:
sarpkaya yazdı:
Teşekkürler.O takdirde ne 5534 kullanmam sorun teşkil etmeyecek demektir .
hoparlör yazdı:
Ben belirttiğiniz gibi NE5534 kullandım, orjinal olduktan sonra inanın aradaki fark hissedilmiyor. İsterseniz daha sonra farklı opamplar ile de değiştirip farkına varabilirsiniz.
sarpkaya yazdı:
Merhaba
Siz OPA134 yerine NE5534 mü kullandınız eğer ses kalitesi açısından çok büyük bir fark yoksa bende NE5534 kullanacağım(OPA134 bulamadığım için mecburiyetten )
hoparlör yazdı:
Farkedebilmek için buna uygun ortam yaratmak gerekir, bulabiliyorsanız kaliteli metal film kullanın, yoksa kaliteli karbon kullanın. Eğer Çin işi metal film ve kaliteli Alman malı karbon arasında kalırsanız kesinlikle Alman malı alın derim.
sarpkaya yazdı:
fixxxxxer yazdı:
hoparlör yazdı:
http://www.hrdiemen.es/products/index.p ... ct&id=3610
Elimde başka voltajlarda aynı tip trafolar da vardı, bağladım, herhangi bir ses çıkarmadı.
Dediğim gibi dinlemeye karışmıyor ama sessiz ortamlarda çalıştığında vınıltı çıkarması biraz nahoş oluyor.
fixxxxxer yazdı:
hoparlör yazdı:
Bu arada bir vınıltı farkettim, ama amfiden kaynaklanan birşey değil. Benim kaliteli trafo, üstelik 30VA gücünde, yani bu uygulamada zorlanması imkansız, bir vınıltı yapıyor. Şebeke fişini felan çevirip taktım ama değişmedi. Sese etkisi yok ama sessiz bir ortamda dinleme yaparken açıkca duyuluyor, kulaklıklardan gelmiyor.
Metal kutu da olunca biraz vibrasyon yapıyor, ilginç geldi bana, biraz vidalarını sıkıştıracağım ama ses doğrudan trafodan geliyor. Anlamadım yani
Zalman yazdı:
Teşekkürler.Devredeki hatayıda buldum entegrenin bacak baglantıları yanlış yerlere denk gelmişti.Yenilerini takarak düzelttim. Ses kaynagını girdim.Ses biraz az ve çok açınca parazitli geldi . Bende temassızlık var diye düşündüm .Öyle anlaşılıyor ki trafonun gücü yetmedi.Watı yüksek bir trafo bulup deneyecegim.
Konu dışı olacak ama devre çiziminde kullanabilecegimiz, kaliteli bir kalem öneriniz varmı .Sizler hangi devre kalemini kullanıyor ve tercih ediyorsunuz. ?
Yaptıgım devrenin resmi aşagıda.
e154 yazdı:
sorun tarfonuzun gücünden kaynaklanıyor. devrenin kanala başına güç harcaması yaklaşık 5 w olduğundan enaz 10W üstü bir trafo bağlamanız gerekir. ben rahat olsun diye 30 W bağlayıp abartmıştım..
hoparlör yazdı:
Dudullu'da Arma'dan aldım, bir yıl önce, fiyatlar fena değildi ama hatırlamıyorum şimdi. 3-4 ebatta çeşit olsun diye almıştım, pahalı değildi ama şimdi ne desem yalan olur. Üretim fazlasıydı, kaldı mı bilmiyorum
Zalman yazdı:
Merhaba
Bilgi için teşekkürler.2 W lık 120 ohm normal direnç buldum.Devreyi yaptım kondansatörlere hiç bir şey olmadı .Ancak bir problem ile karşılaştım. Evvela 2 veya 3 w lık 9 voltluk tarafo ile deneme yaptım.Devre çalışıyor kulaklıga çalışma sesi geliyor .Ama ses kaynagı girince ses alamıyorum. 1 k ve 100 ohm dirençler de normal direnç .Onları kullandım.Muhakkak bir yerde yanlış yaptım.Ama nerede.Yanlışı bulmaya çalışacagım.
Çalıştırınca tarafo çok ısınıyor fişten çekmek zorunda kalıyorum.Daha sonra yaptıgım devrenin resmini ekleyecegim.
fixxxxxer yazdı:
e_cag yazdı:
e154 yazdı:
hoparlör yazdı:
hoparlör yazdı:
En son kondansatörlü versiyonda kaldım, yaptığımı bozmadım. Dinlemelere standart CD çıkışı ve bilgisayar ses çıkışı ile başladım. Ama CD çalıyorum, mp3 değil, test/demo CD'leri ile başladım. Asıl daha sonra iyi bir CD çaların optik çıkışından EMU-0404 harici ses kartımın 24bit/192KHz DAC'ına giriş yapıp, sonra amfimin ses çıkışına kaliteli kablo ile bağlantı yapacağım. Şimdi kulak eğitimindeyim.
Açıkcası kulaklık ile müzik dinlemeyi bırakmıştım, ancak keyifle dinliyorum ve hayret ediyorum. Ses çok başarılı, parça geçişlerinde derin bir sessizlik var, yani amfinin kendi sesi kutulanmış haliyle sıfır. Bas ve tizler gayet yerinde, elimdeki kulaklık pek öyle ahım şahım değil ama fena da değildir. Daha sonra farklı kulaklıklarla denemeler yapacağım.
Daha yapılacak bir sürü detay var. Elektronik olarak beslemede kullandığım 2x2200µ Samsung kondansatörleri 1500µ low-ESR tipli kondansatörlerle değiştirmek gibi denemeler yapacağım. Şu anda sadece metal film dirençler, marka ama standart kondansatörler, piyasadan bulduğum düzgün pot, soket vs., Diemen marka düzgün izoleli trafo, piyasadan IRF510 ve NE5534, 7812/7912 felan var. Yani tasarım da Türk işi olduğuna göre neredeyse yerli malı diyebilirim
Kablolamayı elden geçirebilirim, blendajsız düzgün çoklu kablo kullandım içeride, buna rağmen zerre vınıltı yok, biraz da uzun tutmuştum. Ön panele LED koyacaktım ama elimde yuvarlak yoktu, olanlar da devasa boyuttaydı, sonraya bıraktım. Elektrik kablosunun kutuya girişine de lasitk conta lazım, bir de sigorta yuvası. Yeri hazır ama monte etmedim.
Son olarak kutu ayağı olarak lastiklerden daha iyi birşeyler düşünüyorum. Bir sonraki versiyon daha da bir bitmiş olacak. Şimdilik bu kadar. Müsadenizle ben biraz keyif yapacağım.
Teşekkürler Dr.
e154 yazdı:
Zalman yazdı:
Bilgi için teşekkürler.
Bu devreyi iyice inceledim.Tam devre elemanlarını kaynak edecekken bir şey dikkatimi çekti.Şimdi girişte iki adet köprü diyod var. Bunların artı ve eksi çıkışları var.İlk girişte 1. köprü diyodun + çıkışına 4700 mf + ucu ile baglı iken - ucuna baglı devre yolundan , diger köprü diyod tarafından + verilmesi gerektigi çizilmiş.Bu durumda 4700mf nin - ucuna diger köprü diyod ile + yük verirsem bu sefer 4700 mf patlayacaktır.Yine 1000 mf de diger köprü diyod tarafından - baglantı ucuna + yük geleceginden o da patlayacaktır. Yanılmadıgımı sanıyorum. Devreyi sizler nasıl yapmıştınız ?
Devreyi çizdim hazır sadece kaynak yapacagım. Bu arada 100 ohm taş direnç de bulamadım . Bulabildigim 110 ohm taş direnç.
hoparlör yazdı:
Tel dirençler var ama bunlar ancak güç elektroniğinde kullanılan yüksek wattlı uygulamalar için özel hazırlanmakta.
Metal film dirençler genelde koyu yeşil ya da mavi gibi, bazen de bej renkler üzerine beş renk bandı ile kodlanıyor. Karbon dirençler ise genelde bej renk üzerine dört bant ile kodlanır. Altı kodlular ise askeri uygulamalar için daha çok, ama "audio grade" olarak kullanılan örnekleri de Farnell vs. sitelerde var.
Çemen Arda Gül sitesinden alabilirsiniz. Ben dükkandan alıyorum, siz İnternet'ten alın veya dükkana fakslayın size kargolasınlar.
drhardware yazdı:
130ohm taş direnç bulunabiliyor olması bile ilginç doğrusu.. Neyse o da olur gerçi ama, 2W lık dirençte işini görecektir. Tavsiyem 130 yerine 100ohm taş direnç kullanman yönünde.. Ama o da bulunmuyor dersen bişey diyemem. Hele ki bobinin metal film direnç şeklinde satıldığı bir yer hakkında hiçbişey diyemem..
e154 yazdı:
Zalman yazdı:
Bir önceki mesajımda da yazmıştım . Anfiyi yapacagım .Şehirdeki diger bütün dükkanları da gezdim .Ancak ,tüm aramalarıma ragmen özellikle 120 ohm 5 w taş direnci bulamadım. Yanılmıyorsam ona yakın 130 ohm luk taş direnç vardı.
Metal film direnç diyebilecegim degişik tür ve renkte dirençler bende var.Ayrıca direnç tipinde L bobinlerde var .Hurdalardan sökmüştüm.
Bendeki dirence benzeyen L bobinler; bunlar dirençten biraz daha tombul oluyor.Şimdi adamın biri bunlar aynı zamanda metal film direnç diye de geçiyor deyince beni şaşırttı .Sizce dogru mudur ?
Sizler, bulamadıgınız malzemeleri hangi güvenli internet sitesinden alıyorsunuz?
Bu konuda biligi istiyorum.
e_cag yazdı:
Hazar yazdı:
Doktor örneklerle RTÜKten engelleteceksin siteyi sanırım, önce eşek sonra bu
drhardware yazdı:
Kılas A amfi için illa ki kılas A kulaklık gerekir! Bilmem anlatabildim mi?
Hani o meşhur ahlaka mugayyir türküde de der ya;
Ne de güzel baldırın var,
Ne de güzel baldırın var
Naylon çorap ister Osman Aga... bismillah....
Güzel baldıra Naylon çorap eşlemesi!
drhardware yazdı:
Hazar yazdı:
e_cag yazdı:
Pek yakında başlıyorum o zaman. Duyalım bakalım muhteşem class A sesini!..
drhardware yazdı:
e_cag yazdı:
Elimde bir miktar IRF540/560 var. Hiç tanımıyorum bunları. Acaba kullanabilir miyim?
drhardware yazdı:
0.6-1mV offsetler kondansatörlü konfigürasyon için gayet normal.. İstersen bir de onları kısa devre edip dene. Soundun daha açık olduğunu göreceksin............. Ya da duyacaksın diyelim
Kolay gelsin.
the_cantan yazdı:
hoparlör yazdı:
Oldu bu iş
mosfet'in bacakları arasında kısa devre varmış, minik bir lehim atlaması keşfettim.
Benim eski bilgisayarında ses kartının bir kanalı bozuk ya da ben kısa devre edip bozmuşum.
Voltajlar felan normal çıktı. Ama sen ne dersin Dr.? Bir kanal 0.6mV diğeri 1mV ofset veriyor.
Ses mi? Valla daha dinlemedim doğru düzgün ama creative ses kartının çıkışı ile bile muhteşem görünüyor, acayip bir detay ve netlik var.
Ama daha düzgün dinlemedim, çok ümit verici oldğunu söyleyebilirim. Şimdi kutuyu toparlayayım
hoparlör yazdı:
Tamam Dr. yarın sabah ilk iş olarak bağlantıları ve voltajları kontrol edeceğim. Şimdilik ara vermek zorunda kaldım. Neyseki yanık veya koku veren bir durum yok.
Teşekkürler.
yolgezer yazdı:
Sanırım Class A Kulaklık Amplifikatörü' nü yada özel adıyla Big Head V1 i en uzun süre kullanan benim (evet o Grado kulaklığın sahibi benim) "Dr" ile olan tanışmamızın ilk meyvesi olan Koca Kafa gayet başarılı bir tasarıma ve kaliteye sahip.
devam eden revizyon ve umarım gelecek versiyonları ile az ama öz Kulaklık severlere büyük bir nimet olacak.
Tasarımlara ve denemelere devam
"Dr" selam
drhardware yazdı:
hoparlör yazdı:
hoparlör yazdı:
Bu haliyle devreyi bitirmeye karar verdim. Daha sonra orjinal durumuna getirmeyi düşünebilirim, aradaki farkları algılamak adına. Elimde zaten 600 ohm kulaklık yok galiba, dolayısıyla çok da gerekli değil gördüğüm kadarı ile.
Bu arada 47µ konusunda pinpiriklendim ve biraz araştırınca ne kirli çıkınmışım dedim kendime.
Nichicon, Rubycon, Koshin ve Sancon marka dört çeşit varmış elimde. Rubycon yazısı biraz çakma geldi gözüme ama gene de fena değil gibi. Devrenin üzerinde ise Koshin kullanmışım.
Şimdi devam ediyorum, zamanım çok azaldı.
e154 yazdı:
burdaymış
drhardware yazdı:
47u AC kuplaj için orada. Eğer onu kısa devre ettiğinde (pot bağlı ve giriş uçları şasiye kısa devre iken!) 10mV un altında bir DC offset alabiliyorsan 47u yu tamamen devreden çıkartabilirsin (1K yı direkt olarak şasiye vermen gerekiyor). Ama daha yüksek bir offsetin (11mV dan bahsetmiyorum ) varsa kulaklıklarının sağlığı açısından 47u yu orada tutmakta fayda var. Tabii ses kalitesinden verilmiş 47u tadında bir ödünle birlikte... (umarım bahsi geçen 47u Çin işi değildir!)
Diğer yandan 470p veya o konumda bulunabilecek herhangi bir minik kapasite tamamen frekans kompanzasyonu içindir. Belirttiğim gibi; eğer girişler açıkken radyo istasyonu duyamıyorsan (veya herhangi bir osilasyon) bu kondansatör de gereksizdir. Diğer yandan, kaynakların kapasitif yük sürüş kapasiteleri sınırlıdır ve bu konumdaki büyük bir kondansatör (470p gibi) bazı kaynakları zorlayabilir. Bu da distorsiyon artışı ve faz kayması olarak sounda yansır. Ve uygulamada bu gerçeğin göz ardı edilmemesi gereklidir.
Kolay gelsin.
hoparlör yazdı:
hoparlör yazdı:
Ben bu devreyi yapmışım ama forumda bulamadım.
drhardware yazdı:
Esasen 47u sanırım AC kuplaj için konmuş olabilir oraya. Lakin ööle bi uygulama yaptığımı hiç hatırlamıyorum ???? Baypass edebilirsin bence..
100p konusuna gelince; onu bir denememde bir takım Arap radyolarını gayet net bir biçimde dinleyebildiğim için koymuştum. Orda kalmasında bir mahzur yok. Ama çıkarınca herhangi bir RF girişimi duymuyorsan gerek de yok!
Pot olarak 50K kullanırsan ve o 47u yuda devre dışı bırakırsan büyük bir ihtimalle 10mV un üstünde bir DC offset alırsın. Tehlikeli midir? Bence hayır.. Ama gene de 47u yu devre dışı bıraktığında çıkışa DC offset anlamında bi bakmakta fayda var.. Özellikle de 40-50mV gibi bişi okursan tehlikeli olabilir kulaklıklar açısından.
Kolay gelsin.
hoparlör yazdı:
Nerden bunları buraya koydum diye foruma baktım, eski dosyalarıma baktım, sitedeki devre şemasına baktım, Kapibara'nın devresine baktım, yok yok.
1K'lık dirençlerin ucuna 47µ ve galiba 100p kondansatör koymuşum, direnç değerlerinde de bir farklılık var. Bir de girişte sen 10K pot kullanmışsın, ben gidip 50K bulup kullanmışım.
Tüm foruma baktım ama neden böyle yaptığımı anlamadım. Ya devreyi sitedeki haline çeviricem, ya da değişiklik yaptıysak son şemayı rica edicem.
Aylarca beklersek böyle olur işte
e154 yazdı:
tamam itiraf ediyorum diğer Class A güç amfisinde böyle bir uygulama yaptığımızdan dedim aklımda öyle kalmış diye. hata yapmış olabilirim
drhardware yazdı:
Bu arada unutmadan; güç kaynağı aşırı derecede önem kazanıyor bu uygulamada, kesinlikle LM317'yle vs yapılmış bir güç kaynağını aklınızdan bile geçirmeyin! Ben uygulamamda sırayla LM338 lü ev tipi ayarlı güç kaynağımı ve Meanwell 24v 4,5A SMPS'imi kullanıp, besleme hattında Nichicon 2200u FW varken bile dip gürültüsünden rahatsız olduğumdan en son 12v SLA bataryamla deneme yapmak zorunda kaldım. Ancak bu durumda gürültüsüz bir dinleme yapabildim.
Dinleme testlerim hafta içinde de devam edecek..
e154 yazdı:
Dr.Hardware'nin notu: Bunu benden öğrendiğine göre "hatırlıyor olabilirim" deyimi benim yalancı olduğumu gösterir!
evet bd 697 demişti dr ama yeni proje için demişti ben eski devre için söylemiştim. BD 697 yi sordum ama bulamadım ( fazla araştırmadım ) ksrşılık olarak BDX 53 var.
Eski proje veya yeni proje diye bişi yok!, BD139 kullanımında sakınca gördüm ve yerine BD679 kullanın dedim o kadar. Ayrıca karşılık diye bişi yoktur, özellikle de audio uygulamalarında.
BD 697 mi BD 679 mu?
drhardware yazdı:
Sakın! O direnç MOSFET te sadece gate osilasyonunu engelliyor ve değeri kritik değil. Ama eğer BJT kullanacaksanız beyz akım sınırlama direnci olur ve hesaplanması gerekir;
100mA bias akımınız var ve Hfe niz 100 se bu durumda beyaz akımınız 1mA olur. Maksimum op-amp çıkış swinginiz diyelim ki 5v pp dir bu durumda 5000R elde edilir en yakın değer olarak 4K7 seçilebilir. Aksi takdirde, olası bir kısa devre vs durumunda değerli op-ampınıza veda edebilirsiniz.
Benim tespitlerime göre BJT kullanımında op-amp Class A şartlarından B şartlarına geçebiliyor, özellikle de 100 civarı Hfe lerde. Bu anlamda BD139 yerine BD679 (Ki Erhana da söylemiştim neden atlamış anlamadım) gibi en az 500-1000 Hfe li darlingtonlar kullanmak gerekiyor ki opamp da Class A da kalsın.. Bu durumda beyz direnci gereksiz olacaktır.
Kolay gelsin.
e154 yazdı:
e154 yazdı:
gökhan abi sanırım bu sefer sana yetiştim
hoparlör yazdı:
Bir PCB tasarımı Kapibara arkadaşımıza ait, Erhan yapmıştı, ben de yaptım. Ancak çalıştıramadım, besleme katında bir sorun vardı hatırladığım kadarıyla. Ama bırakıp yeniden bu sefer delikli pertinaksa yapmıştım. Şimdi baktım Dr. da bir tasarım yapmış, üstelik LM317/337 kullanmış. Şimdi tekrar okudum yazdıklarımı, besleme katını herhalde uçurmuştum.
Kapibara'nın PCB tasarımı ile tek derdim bendeki elemanlarla Kapibara'nın farklı eleman kullanmasıydı. Buna dikkat ederseniz, soğutucuyu da ona göre seçerseniz sorun yok.
Bu devreden bir tane daha yapabilirim, ama o zaman beslemede 317/337 kullanırım sanırım. Elimdeki malzemeyi kullanıp yarın tamamlıyorum, umarım sorun çıkmaz.
Bu arada Erhan sen MOSFET'i mi BD139 ile değiştirdin?
e_cag yazdı:
Ersoy yazdı:
Emin, amanha benim içinde pcb basmayı unutma olurmu!
e154 yazdı:
bu devreyi ben daha önce yapmıştım ama başka bi başlıkta olduğu için sanırım unutuldu. mosfetten sonra çıkışları BD139 transisitörü ile değiştiridim tiz seslerde dahada açık oldu. şebeke kısmı için ise üstünde anahtarı, sigortası, fişi ve şok bobini olan fişlerden tavsiye ederim anahtarıda arkada kaldığında önde görüntü bozukluğu yaratmıyorlar.
transistor-mosfet-amplifikator-f5/class-a-kulaklik-amplisi-t272.html
e_cag yazdı:
drhardware yazdı:
E duy artık hocam...
Şu kutudaki işçiliğe bak! Bu kadar işin üstüne bi de sesini beğenmezsen vay halimize..
Neyse, bu arada; bu SK lara içim fena ısındı. Bi 50 lik parti daha sipariş ettim
Yaw siparişi bi yana bırak da, niye elin gavuruna 5-6$ opamp parası vere(l)yim ki? Ben dinledim bu SK ların sesleri gayet dengeli.. Lambalı gibi desem yalan olmaz, ama sanki daha bi sıcak daha bi içten (ne demekse).. Yarın ak koyun - kara koyun ortaya çıkacak bi şekilde. Artık isteyen öbürünü yapar isteyen bunu..
RCA konusunda, bu Audiotek çekikgözlüsünden geçen aylarda 4 adet RCA sipariş etmiştim. Hemen de geldi hınzırlar! Halen çekmecemde duruyorlar.. Oldukça kaliteli ürünler olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Elimde daha önce aldığım Neutrik'ler ve sizin de aldığınız "hakiki sahte" Çin malı RCA lar da mevcut. Açıkçası bu Audiotek'inkiler hepsinden şık duruyor.. Altın işine bişi diyemem tabii.
Kolay gele.
the_cantan yazdı:
fakat şu aklıma geldi çin malı RCA fiş güzel. kadmiyum sarısı ile boyamışlar. benzer üretim 3.5mm caklardan canım yandı. mevcut piyasada plastik siyah 3.5mm phone caklarda bile daha kararlı temas elde etmiştim.sanırım metal olanın dengesizine denk geldim. aklınızda olsun gümüşi dişi metal caklar başka iş yok gibi epey uğraştırıyor.
@hoparlör az gayret bitsinde rahat et.dinleti alalım. bence soğutucu sığıyorsa kalsın. resimde ki trafo 30VA mı? yine bence kalsın; kıyalım derim.
hoparlör yazdı:
Teşekkürler, sağolun ama daha bitmedi, sesini duyamadım.
Bu arada Dr. halen çalışıyor, biz geçen senekini yaparken o yeni versiyonları çıkarıyor. Delikli pertinaks bu yüzden en güzeli galiba
Demekki bu SK170'leri Dr.'dan uzak tutmak lazım, artık bütün girişler JFET olacak galiba Bize de stoklamak düşüyor. Neyse, eline sağlık Dr.
Artık kutu tasarımına yoğunlaştım, topyekün bitirme kararındayım. Görsel açıdan da devrenin hakettiği takdiri kazanmalı diyorum. Soğutucuyu içeri alınca kutu ancak yetiyor, aslında kutunun ön ve arka panelleri alüminyum, gövde de sac. Acaba mosfetleri arka panele mi monte etseydim, soğutma yeterli olur muydu? Böylece daha da küçük bir kutuya yerleştirme şansım olurdu. Belki JFET girişliyi böyle yapmak lazım.
Kullandığım trafo 2x15V 30VA, acaba 2x15V 24VA kullansam nasıl olur? Resimdeki mavi kablo kalın bakırdan şebeke kablosu, bağlantıları yapmayı düşünüyorum ama abartı olacak gibi.
Memlekette eskiden alümünyum düğme bulmak kolaydı, çeşit çeşit, ne oldu bunlara bilmem. Plastikler ise açıkcası pek de hoş görünmüyor.
Açma kapama anahtarı bile sorun oldu, tek kontak mı çift kontak mı? Eskiden arka panele çubukla uzatma yapar, ön panelde yuvarlak küçük alümünyum düğme koyardık. Meğerse ne güzelmiş o zamanlar. Elimdekileri görüryorsunuz, acaba arka panele koyup hiç ön tarafa yaklaştırmasam mı diye de düşünüyorum.
Köprü diyot mu kullansam elimdeki BYT78'leri mi? Köprü daha kolay galiba.
Son olarak sinyal girişi için de bulabildiğim en kaliteli Çin mallarını kullanacağım. Fena görünmüyorlar ama fil işi olmadıkları kesin. Şimdilik bunlar var. Tıpkı jak girişleri gibi.
drhardware yazdı:
the_cantan yazdı:
drhardware yazdı:
Geri beslemeyi tamamen kaldırdığımdan daha iyi bir sound alma umudunu taşıyorum açıkcası.. Ayrıca kazançta ciddi anlamda bir revizyon yaptığımdan 250-300 hatta 600 ohm empedanslı yeni seri kulaklıklara da arzu edilen gücü aktarabilecek devremiz (100mW)..
Görelim bagalım nolcek....
the_cantan yazdı:
e_cag yazdı:
hoparlör yazdı:
Teşekkürler
Karaköy pasajının dışındaki Yılmazoğlu'nda buldum, ama tek tük eskilerden kalmış, sepetlerin içinde unutulmuş:( İki tane farklı tip kalmıştı, seçme şansım olmadı. Ama etrafa bakmakta fayda var, bazen tek tük çıkabiliyor. Seslendirmeciler de kullanıyor ama amaca uygun birşey bulamadım, gene gözüm dışarıda.
IEEE yazdı:
hoparlör yazdı:
İlahi Dr.
Bilseydim aylar önce bitirirdim, araya da taşınma felan bir sürü olay girmezdi. Ben de mükemmel olsun diye eşleştirme (match) işine girişmiştim.
Teşekkür ederim, beğendiğine sevindim, aslında delik plaketleri sevmiyorum ama yaparken özen gösterilirse PCB ile uğraşmaya da değmiyor sanırım. Ancak bu yöndeki tavsiyenin de kesinlikle doğru olduğunu söyleyebilirim, elemanları yerleştirmede daha serbest kaldım.
Soğutucu Arma'dan, kutu da öyle. Geçen sene fazla malzemelerin arasında gözüme ilişmişti, almıştım. Daha küçük soğutucu yeterliyse ben bunu kutunun içine yerleştireyim. O zaman kutunun altından hava delikleri açmam lazım. Elimde başka küçük olması lazım ama böyle kanatlı değil. Class A deyince elimde olanlardan kullandım, biraz da fazla olmuş olabilir, gözüm korktu.
Trafo da delikli plakete oturuyor, makaronlarla plaketi kutu tabanından yükseltip vidalıyorum. Sonra köprü doğrultucu da geliyor,sonrasında ayrıca kondansatör koymama gerek kalır mı yoksa yeterli mi hatırlamıyorum.
Elimde Karaköy'den binbir zahmetle bulduğum kulaklık jak girişi var, düzgün ses düğmesi bulamadım ama iyi plastiklerden bir tane seçicem, elimde muhtelif ebatlarda var. Aslında eve gidince bir bakayım da elimdekilere göre güzel bir seçme yapalım.
IRF'leri de monte ettim mi artık kutuyu başköşeye koyarım. Başka tavsiyeleriniz varsa memnuniyetle beklerim
e154 yazdı:
drhardware yazdı:
Nedir o kutu ööle? Eline sağlık!
Bu arada, IRF lerin match edilmesine gerek yoktu, gerçi biraz geç oldu ama
Ayrıca o soğutucu da bir hayli büyük bu alet için, başka yerde kullanmak istersin belki (LM3875 gibi)..
Bu amplifikatör yaklaşık 1.5 senedir bu haliyle bir arkadaşımda Grado SR-225 kulaklıkla birlikte mutlu bir evlilik sürdürüyor.. Hatta bu evlilikten ilgili arkadaş ta gayet mutlu.. Hatta hatta daha da ileri gidip diyebilirim ki; bu amplifikatör O çok sevgili arkadaş için dizayn edilmişti!
Umarım sen de memnun kalırsın sesinden.
Bekliyorum dinleme izlenimlerini..
Kolay gelsin.
Ersoy yazdı:
Şahane. Eline sağlık Gökhancım. Güzel gözüküyor.
Soğutucular arma'danmı acaba? Kutulama konusundada epey ilerleme var. Bravo.
Artık çalıştır bakalım. Sesi hakkındaki yorumlarını bekliyorum. Hatta bende dinlemek isterim. Benim philips SHP895 kulaklarla nasıl ses çıkar acaba?
hoparlör yazdı:
Sitesi de gördüklerim arasında en iyisi, ancak dükkanda sitedekinden çok daha çeşitli mal var. Ancak gidip bakınca Vishay felan bayağı iyi malzeme de olabiliyor. Çin metal film de var, Alman malı da, seçmece yani.
Bu arada benim amfinin resmini vereyim, haftasonu çalıştıracağım sanırım. Aslında aylardır bu halde duruyor, MOSFET'leri eşleştirmek için bir sürü iş çevirdim, ama zahmetinden bayıldım. Artık böyle çalışsın diyorum. İlk önce baskılı devre yapmıştım ama o devre çalışmadı, nedenini şimdi hatırlamıyorum.
Ben de Dr.un sözünü dinleyip delikli plakete yeniden yaptım. Elektrolitikler Samsung ve Hitano, potansiyometre Kılavuz'da kalan son bir tane ve tüm dirençler 120ohm 2W dahil olmak üzere Çemen Arda Gül'den
Dinozor yazdı:
Sevgili Emin..bu ekşi sözlük şu noktayı .."TEĞET" geçmiş olmalı????????????
Çemen Ardagül..
Elektrik ve Gıda San.Tic.LTD.Şti....
Bi yaşıma daha girip şok olmuştum..bu kadar çeşit (üstelik metal film..falan)satan takdir..
edersiniz ki bi kamyon elektronik sitesine nal toplatan...bi site..
Ne dersiniz????
Dinozor yazdı:
Cevap: ONBOARD KONDANSATÖRLER
gönderen Hazar » 01 Ocak 2009, 13:32
Dinozor yazdı:
Şu an bakıp...inceleme şansım yok..(daha öncede herhangi bir alışverişim olmamasına rağmen)..aklımda kaldığı ..
kadarıyla..http://www.cemenardagul.com/....adresinden bi araştırın arkadaşlar..bol çeşit...0.6W'da dahil ...metal film..
direnç çeşitleri vardı..diye..hatırlıyorum...İlk karşılaştığımda..çok ilginç gelmişdi..gerek ismen..gerekse..içerik olarak..
bi türlü alışveriş kısmet olmadı...bu..siteylen...
Hazar yazıyo...
Siteleri güzel gibi olacakmış ama ya yarıda bırakmışlar ya da üzerinde çalışıyorlar ya da sadece liste amaçlı. Öyleyse niye sepet mepet eklemişler. Herneyse, malzeme satıcıları hakkında öğrenmem gereken çok şey var. Karaköyde böyle geniş stoklu birini de öğrenmiş olduk. Aslında Gökhan beyden falan hızlandırılmış eğitim falan almam gerekli benim malzemeciler konusunda da, neyse
supernova yazdı:
e_cag yazdı:
Çemen Ardagül!.. Ekşi Sözlük'te bile "en komik isimli ticarethane" şeklinde bahsi geçiyor!
hoparlör yazdı:
Ben 120 ohm 2W kullandım, üstelik Vishay gibi bir marka. Karaköy'de Abed Han girişindeki kondansatör-direnç satan dükkanda var. Adını bir türlü öğrenemedim.
e154 yazdı:
drhardware yazdı:
Zalman yazdı:
Şemadaki 120 ohm 5 w lık taş direnci bulamadım.Yerine ne kullanabilirim altarnatifi varmı ?
İkinci sorumda bu devrede bilgisayar güç kaynagını kullanabilirmiyim.12 ve 5 volt çıkışa sahip.Sanıyorum regüleli.
abc yazdı:
Zalman yazdı:
PCB kalıbı çizimini eklediginiz için teşekkürler.Artık bende malzemeleri alınca yaparım.
Ayrıca emek verip çizimi yapan Sayın Kapibara ' yada teşekkürler.
Hazar yazdı:
Yüklediğiniz için teşekkürler. Çizim Kapibara'nın, bakınca tanıdım.
abc yazdı:
Hazar yazdı:
Mesaj gönderirken altta "Eklenti yüklemesi" sekmesini göreceksiniz. Dosyaları bilgisayarınızdan seçip "dosya ekle" butonuna basmanız yeterli.
abc yazdı:
drhardware yazdı:
Kolay gelsin.
Zalman yazdı:
Sayın Dr.Hardware Merhaba
Bu devrenin PCB kalıbı çizimini yayınlamanız münkün müdür.
Anonymous yazdı:
Dr.Hardware Bey'e saygılarımızla emeğine sağlık...
fatihunal77 hotmail
Anonymous yazdı:
Yapmak istayenlere PCB sini gönderebilirim.
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
tel:05354678844
msn:[email protected]
Anonymous yazdı:
İşte özellikleride burada:
FEATURES
l SUPERIOR SOUND QUALITY
l ULTRA LOW DISTORTION: 0.00008%
l LOW NOISE: 8nV/ÖHz
l TRUE FET-INPUT: IB = 5pA
l HIGH SPEED:
SLEW RATE: 20V/ms
BANDWIDTH: 8MHz
l HIGH OPEN-LOOP GAIN: 120dB (600W)
Anonymous yazdı:
bu a sınıfı bi sisitemdir. tamamen drhardwarenin tasarımıdır
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Selam ve saygılarımla.
Anonymous yazdı:
Sabırla bekliyoruz artık nasipse gelecekler.
Şimdilik size şu anki halinin resimlerini göstereyim.
Biraz fazla ufak oldu gibi ama deneyince son durum belli olacak. Hatasız çizebildiysem PCB nin dosyasını daha sonra yollarım.
Resimleri çekmeyi her zamanki gibi yine beceremedim artık idare edin.
http://img20.imageshack.us/img20/7705/img0101zm8.jpg
http://img20.imageshack.us/img20/7502/img0102nu1.jpg
http://img183.imageshack.us/img183/6/img0103iw7.jpg
http://img61.imageshack.us/img61/2613/img0105ok8.jpg
http://img20.imageshack.us/img20/7190/img0106vm7.jpg
http://img61.imageshack.us/img61/3764/img0110vr1.jpg
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Devre herşeyi tamam bekliyor masada. PCB çizimini devreyi test etmeden yollamak istemiyorum, zaten pek güzel oldu denemez ama idare eder sanırım.
Doktor senin bu OPA134 ler sahte çıkmış diye bi rivayet var, ne diyorsun bu konuda ?
Anonymous yazdı:
Ampli simulasyonda 300mW civarında güç vermiş olmasına rağmen, uygulama devresinde 100mW ın üstünde çok ciddi THD artışı gözlenmiş bu bakımdan çıkış gücü 100mW olarak belirlenmiştir.
Kolay gelsin.
Anonymous yazdı:
Sana "KARDEŞ" diyorum çünkü muhtemelen hepinizden yaşlıyım (38)... İki de oğlum var ellerinizden öper, sanırım büyük olanı sizlere yakın yaştadır.
Neyse konumuza dönelim;
Komplemer çıkıştan bahsetmişsin. Güzel fikir.. Ancak bu başlık altında bu fikri veriyorsan, amplifikatör çıkışları ve çıkış topolojileri hakkında bir makale hazırlamanın vakti gelmiş demektir.
Kısaca cevap vereyim;
- Bu amplifikatör SINGLE END dir. Yani tek çıkış elemanlı. "Diğeri" yani senin anlatmaya çalıştığın şey "PUSH PULL" dur. Zaten push pull yapmaya çalışsaydık öyle yapardık. Emin ol çok daha basit ve soğuk olurdu.
- Bu amplifikatör A sınıfıdır. "Senin bahsettiğin" soğuk ve verimli olan şey ise "AB" dir. A, A dır, AB, AB dir. Karıştırmamak lazım.
- Kulaklık için 100mW fazlasıyla yeterlidir. Ama duyma sorunu olanlar için daha güçlü dizaynlar yapmak gerekebilir, haklısın.
- MOSFET ler PNP veya NPN olmaz. N kanal veya P kanal olur. Bu uygulamada N kanal MOSFET kullanılmıştır, bunun eşleniği P kanaldır. Ama eşleniklerle işimiz yok.
Başka sorusu olan?
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Övgülerin için teşekkürler. Aslında amacımız sizin gibi yetenekli fakat deneyimsiz arkadaşlara yardımcı olmak. Bunun için de elimizden geleni yaparız elbet.
Aslında LM3886 projesi başlangıç açısından oldukça basit ve yeterli bir proje. Şu ana kadar ses kalitesinden memnun olmayan da görmedim.
Neyse, bu projeyle ilgili kafana takılan sorunları forum kısmında yazarsan gerek ben gerekse projeyi gerçekleştirmiş diğer arkadaşlar yardım edecektir.
Eminim en az bizler kadar başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsin.
Kolay gelsin.
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
"arkadaşlar bende diy audiodaki a sınıfı 50 watt kappa yı yapacam daha önce deneyen varmı acaba ?"
Anonymous yazdı:
Kutulama için http://l.inc.md/x0Eh583yc
Şu kutuyu kullanabilirsiniz. Ben en son o kutuya geniş geniş yerleştirdim ampliyi. Oldukça da sağlam olduç Ayrıca sac kutu olduğu için soğutmada da kolaylık sağlıyor.
Yalnız fiyat bir miktar yüksek: En son aldığımda 22 YTL idi sanırım.
Kolay gelsin.
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Uygun bi PCB çizip onay aldıktan sonra yayınlarım. Acelesi olmayanlar beni beklesin derim.
Anonymous yazdı:
Bu devre mobil kullanım için uygun değildir.
Daha çok sabit tip çok yüksek kalite cihazlar içindir. Zaten cep telefonunun çıkış kalitesi bunun yanında epey bi geride kalır. Yani değmez onun için kullanmaya.
Canını sıkman için neden yok anlıycaan.
Ama illa mobil ampli yapayım dersen. Linear'ın LT1210 unu kullan. Çok basitçe ve tek pille çalışan kaliteli bi amplin olur.
Kolay gelsin.
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Fiyat doğru yalnız benim gibi üç beş tane getirttiğinde o rakamın bir hayli üzerine çıkıyor. Dediğim gibi Farnell'e iki adet için 32US$ ödedim. Yalnız dikkatli olmak lazım sahteleri var.
Teşekkürler.
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Eğer regüle kullanırsak aynı trafodan beslemekte bir sakınca yok tabii.
Ancak muhakkak ayrı körpüler ve ayrı filtre kondansatörleri kullanmamız gerekir. Ancak bu durumda trafonun orta ucunun birleşik olmaması da gerekir. Yani şasi noktası trafo üzerinde değil ancak regülatörlerden sonra olşturulmalıdır. Lokal olarak yani. Şasiyi ne kadar "dolaştırırsak" o kadar gürültü meydana gelir. Ayrıca ortak besleme şasisi demek maksimum crosstalk demektir.
Sonuca bağlayacak olursak. 1 trafo 4 adet köprü ve en az 4 adet filtre kondansatörünü müketakip regülasyon yaparsak ve bu regülasyonu trafo çıkış gerilimi civarında (AC) tutarsak maksimum efektivite elde ederiz.
Bu özellikle de RAS100 projesi gibi gürültüye hassas projeler için had safhada önemlidir.
Detay bilgi isterseniz bana yazın.
Kolay gelsin.
Anonymous yazdı:
uzun zamandır bende bu konuda yani tek trafodan stereo bir sistemi beslemedeki sorunları nasıl aşabileceğimizi düşünüyordum bi keresinde başıma gelmişti ses te çok ciddi sorunlar çıktı aynı trafo ve köprü diyottan beslemiştim, regulatörlerin kataloklarına baktım ve orada diyorki mesela 7818 için diyelim 100 khz için sadece 40qV geçiş olur diyor yani sistemi aynı diyot üzerinden ve kondasatörlerden beslerken farklı regülatörler kullansak her devre için farklı regülatörler ve regulatörleride transistörler ile desteklesek stereo bi sistem sorunsuz çalışırmı mesela 2 adet mosfet 100W aab projesi gibi çok kaliteli bir sistemi bu şekilde beslemek nasıl bi sonuç verir acab?
Anonymous yazdı:
Kulaklık fanatikleri (şahsen ben de aralarına katılmak üzereyim) çok geniş sahne efekti ve kanal dengesi talep eder.
Oysa ki stereo devre yaptığınızda, CMRR (Common Mode Rejection Ratio) ve Crosstalk faktörleri devreye girer. Çünkü iki kanal da aynı güç kaynağından ve aynı şasiden beslenir ve aynı kırmık üzerindedir. Dolayısıyla istenilen sahne genişliği ve kanal dengesi elde edilemez.
Esasen bu durum yalnızca kulaklık meraklıkları için değil tüm odyofiller için geçerlidir. Ve kaliteli hoparlör sistemleri de ayrık elemanlarla yapılır. Hatta o kadar ki, besleme devreleri ve trafoları da ayrı tutulur.
Ben de bu devrede aynı trafoyu kullansam da regülatörleri farklı kullandım. Dolayısıyla, kanallar arası fısıldamayı minimize etmeye çalıştım.
Kolay gelsin.
Anonymous yazdı:
OPA2134, TL072, NE5532 gibi dual opamp kullansak, devre nasıl olsa stereo olacak.
Dual opampların bu devre için sorun teşkil eden bi yönü var mı ?
Bir de şu kutuları nereden buluyorsun ? :)
Bi sürü devre var çekmecede çıplak olarak duruyor, acilen resimdeki gibi kutulara ihtiacım var.
Anonymous yazdı:
Malzeme konusunda sıkıntı yaşamayın arkadaşlar. OPA134 benim tercihim, belirttiğim gibi. Yerine NE5534 kullanabilirsiniz, ya da TL071... Aralarında çok ciddi bir sound farkı yakalayabileceğinizi sanmıyorum. Bu devreyi yapıp geliştirirken sürekli NE5534 kullandım. Malum öbürü epey pahalı. Son aşamada kutularken OPA134 leri yerleştirdim. Çok farklı bir sonuç aldım desem yalan olur. Midlerde ve tizlerde detay farkı o kadar.
Kolay gelsin.
Anonymous yazdı:
Anonymous yazdı:
Bu parçaların Türkiye de bulunan versiyonlarıyla yapılmış A sınıfı devreler de yok mudur acaba.
Yurtdışından parça temini hâlâ pek çoğumuz için problem teşkil ediyor malesef.
Şimdilik en mantıklı çözümlerden biri suistmal etmeden sample istemek gibi.
Anonymous yazdı:
Umarım deneyen ve kullanan herkesi mutlu eder.
Dr Hardware e proje için teşekkürler.