article

Çok pinli SMD komponentleri "ütüyle" lehimleme yöntemi

Hazar Karabay tarafından, 06 Eylül 2008 tarihinde yazıldı. Son güncelleme; 05 Eylül 2008; 21.00

Elinizde bacakları altta yer alan bir komponent var ve rework station'unuz yok mu? 

Ütü ve alüminyum folyonuz varsa sıkıntı yok!

Bugün denediğim ve başarıyla uyguladığım yöntemi sizinle de paylaşayım.

Ben bu yöntemi, pinleri altında olan bir GSM modül için uyguladım. Bunu bir adaptör kartına lehimleyerek, babadan kalma "bacak"lı forma getirmeye çalıştım, başarılı da oldum. 

Devamını Oku »
project

Class A Kulaklık Amplifikatörü

Özgür Kolay tarafından, 22 Temmuz 2007 tarihinde yazıldı. Son güncelleme; 21 Temmuz 2007; 21.00

Class A Kulaklık Amplifikatörü

AB sınıfının en büyük handikapı, sinyal alternansları arasında geçiş olurken (zero crossing) transistör yarıiletken yapıları tarafından kesilen sinyalin “diğer” kısımları bu tam da bu noktada çok zayıf bir pik oluştururlar.

A sınıfı uygulamalarda ise, çıkış sinyali (+) ve (-) alternanslar için aynı transistör grubu üzerinden yapılır. Yani sinyallerin sıfır geçişleri hissedilmez.

Çıkış gücü A sınıfı için 100mW ve AB sınıfı için 1W dır. Bir kulaklık amplifikatörü için oldukça iyi rakamlar olduğunu söylemeliyim. Devre bu haliyle 32ohm kulaklıklar için dizayn edilmiştir ancak 8 ohm la 64 ohm arası her türlü kulaklık ve hoparlörle çalışır.

Kulaklık fanatikleri, bu proje sizin için!

Devamını Oku »
project

Hashimoto HI-FI Lambalı Amplifikatör - neonixie

neonixie tarafından, 14 Haziran 2007 tarihinde yazıldı. Son güncelleme; 13 Haziran 2007; 21.00

Hashimoto AmplifierForum üyelerimizden neonixie'nin uyguladığı Hashimoto HI-FI lambalı ampli karşınızda..

Kendisinden dinliyoruz:

Bu şeması uygulanmış amplinin, push-pull tipi bir ampli olması, toleransları peşpeşe eklememek ve kanallar arasındaki % farkını arttırmamak için yapılacak en doğru yolun tek bir şase üzerinde push-pull amplileri inşa etmek olduğuna inanıyorum. (mühendislik ölçülerde işi matematiksel olarak bilenler konuyu çok daha iyi biçimde algılayacaklardır) Tabii burada anlatmaya çalıştığım olgu tamamen benim kişisel görüşüm, kişisel tercihimdir. Sonuç itibarıyla push-pull amplilerin mono blok olarak yapılması bana çok anlamsız geliyor, tabii ki özgün tasarımlar da yapılabilir ama Amerika’yı tekrar keşfetmeye çalışmak tamamen vakit kaybı olacaktır. Olaya en iyi sonucu almak için yaklaşmakta fayda var, HI-FI cihaz yapmaya özenmek iyi bir şey olmakla birlikte, çıtayı biraz daha yüksek tutup HI-END’e özenmekte fayda olduğunu düşünüyorum. 

Devamını Oku »
article

Hoparlörler ve Hoparlör Kabinleri - 2

Özgür Kolay tarafından, 15 Mayıs 2007 tarihinde yazıldı. Son güncelleme; 14 Mayıs 2007; 21.00

Evet sevgili HIFI dostları… Geldik hoparlörler temamızın ikinci kısmına. Birinci kısımda hatırlarsanız işin teorisine eğilip muhtelif hoparlör tipleri üzerinde kuramsal açılımlar yaptık.

Sırada gerçekler var.. Yani bir hoparlör kutusu nasıl tasarlanmalı hususu...

Devamını Oku »
article

Hoparlörler ve Hoparlör Kabinleri - 1

Özgür Kolay tarafından, 15 Mayıs 2007 tarihinde yazıldı. Son güncelleme; 14 Mayıs 2007; 21.00

İyi bir ses sisteminin en önemli parçası hoparlördür. Çünkü kaynaklarınız, preamplifikatörünüz ve güç amplifikatörünüz ne kadar kaliteli olursa olsun sonuçta müziği size ulaştıracak olan hoparlörlerinizdir.

Bu yazı dizisinin ilk bölümünde, sistemin aslında en önemli parçası olan hoparlör ve hoparlör kutularından bahsediyoruz.

Devamını Oku »
project

Darlington Çıkışlı Amplifikatör

Kapibara tarafından, 29 Nisan 2007 tarihinde yazıldı. Son güncelleme; 28 Nisan 2007; 21.00

Darlington Çıkışlı Amplifikatör Forum üyelerimizden Kapibara'nın düzenlediği ve uyguladığı, TIP142-147 ya da BDW83-84 çiftleriyle çalışan Darlington çıkış yapılı bir amplifikatördür.

Kendisinden dinliyoruz:

Bir kaç aydır üzerinde çalıştığım projeyi nihayet tamamlayabildim.
Sizlere daha önce forumda En dandik ampli :) başlığı altında tanıttığım bu uygulamanın şemasını ve PCB dizaynını yeniden çizip aynı zamanda göze de hitap eder bir hale getirmeye çalıştım.
Ayrıca drhardware'in de yardımıyla devre şemasında bir kaç ufak değişiklik yapıldı ve şu anki haline getirildi.

Devamını Oku »